Šúľance zo zemiakového cesta sú tradičným sladkým pokrmom, na ktorom si pochutnávajú už mnohé generácie. Ľudové jedlo zo zemiakového cesta je súčasťou jarmokov, festivalov, dokonca aj moderných streedfoodov zameraných na našu tradičnú kuchyňu.

Tu správnu chuť tohto skutočne sýteho jedla vyčaruje tradičná posýpka z maku alebo orechov, masla a cukru. Okrem týchto tradičných ingrediencií existuje aj posýpka zo strúhanky alebo tvarohu. Niektorí z nás si na nich radi pochutnávame aj s lekvárom. Existujú však aj verzie na slano. Napríklad s bryndzou a slaninkou, s kyslou kapustou, taveným syrom, či na paprike s klobáskou.


šúľance

Na tradičné šúľance budeme potrebovať:


Rýchlejšia verzia so zemiakovými vločkami - budeme potrebovať:


Na posýpku na šúľance budeme potrebovať:

  • Mak podľa chuti
                  alebo

Tradičné zemiakové šúľane – postup prípravy:

  • Ako prvé uvaríme umyté zemiaky v šupke. Po uvarení ich necháme najskôr vychladnúť a následne ich ošúpeme.
  • Potom vychladnuté zemiaky nastrúhame na strúhadle, alebo pretlačíme na pyré.
  • Pokračujeme tak, že k zemiakovej zložke pridáme ostatné ingrediencie a začneme miesiť jemne lepivé cesto.
  • Ak by bolo cesto veľmi lepivé, tak pridáme ešte trochu múky. S výsledným cestom sa však bude dobre pracovať.

šúľance príprava

  • Cesto si rozdelíme na niekoľko častí, z ktorých „šúľaním“ vytvarujeme dlhé šúľky s hrúbkou približne 1,5cm.
  • Pripravené šúľky následne nakrájame na približne 3 centimetrové valčeky. Valčeky ešte trochu rukou pošúľame.
  • Pripravené šúľance varíme vo vriacej vode.
  • Keď vyplávajú na povrch vody, ešte ich necháme približne 2 minúty povariť.

šúľance príprava

  • Nakoniec uvarené šúľance vyberieme pomocou sitka, posypeme makom alebo orechami a cukrom.
  • Zalejeme roztopeným maslom a premiešame.
  • Servírujeme na tanier.

Rýchlejšia verzia so zemiakovými vločkami:

  • Najskôr zo všetkých ingrediencií vypracujeme cesto. Následne pokračujeme ako v prípade tradičných zemiakových šúľancov.


orechové šúľance

Dobrú chuť.


 

TIP: Ak obľubujete tradičné múčne cestovinové jedlá, vyskúšajte aj domáce pirohy, ktoré si rovnako ako šúľance viete pripraviť na sladko aj slano. Recept nájdete TU.




obr. súkromný archív