Šťavnatý steak, bravčová panenka či iné mäsové minútky dokonalo vyniknú s tou správnou omáčkou. Spojením smotany a rôznych korenín jednoducho a rýchlo vznikne veľmi lahodná smotanová omáčka. Súlad všetkých ingrediencií so šťavnatým mäsom a chutnou prílohou vie vykúzliť doslova gastronomický zážitok.

 

My sme si pre vás pripravili rovno 3 tipy na chutné smotanové omáčky, ktoré chuťovo zahrajú nielen s mäsovým steakom či minútkami, ale aj s grilovanou zeleninou.



Hubová smotanová omáčka

hubová omáčka s morčacím steakom a pečenými zemiakmi na modrom tanieri posypané čerstvou petržlenovou vňaťou



Postup prípravy:

  • Ako prvé huby, cibuľu alebo šalotku nakrájame nadrobno.
  • Na panvici najskôr orestujeme cibuľu do sklovita na vopred rozohriatom oleji.
  • Následne pridáme aj nakrájané huby a restujeme do zlatista.
  • Potom zmes zalejeme šľahačkovú smotanou a pridáme aj bujónku, farebné korenie a horčicu.
  • Omáčku premiešame a následne chvíľu redukujeme na miernom stupni.
  • Na záver pridáme čerstvo nasekanú petržlenovú vňať a podávame s ostatnými prílohami.

 

Mimo sezóny hub a hríbov, vieme do omáčky použiť aj sušené huby. Dôležité však je huby pred prípravou namočiť. Ak máme výpek z mäsa, určite ho do omáčky neváhajte pridať tiež. Výborne doladí výslednú chuť omáčky.


Smotanová omáčka s červeným korením a vínom

bravčová panenka na omáčke z červeného korenia a vína s dusenou zeleninou a ryžou na modrom plytkom tanieri



Postup prípravy:

  • Ako prvé si v mažiari jemne rozdrvíme guličky červeného korenia.
  • Následne ich na rozohriatom oleji chvíľu orestujeme.
  • Korenie podlejeme vínom, ktoré zredukujeme.
  • V závere prípravy pridáme aj šľahačkovú smotanu a bujónku.
  • Omáčku chvíľu redukujeme do jemného zhustnutia na strednom stupni za občasného miešania.


Smotanová omáčka s whisky

bravčová panenka na whisky omáčke so zemiakovými rostami a dusenou ryžou a zeleninou na modrom tanieri



Postup prípravy:

  • Ako prvé cibuľu alebo šalotku nakrájame na drobno a orestujeme na rozohriatom oleji do zlatista.
  • Následne pridáme whisky, ktoré necháme zredukovať.
  • Potom pridáme aj šľahačkovú smotanu, bujónku, horčicu a farebné korenie.
  • Omáčku rovnomerne premiešame a necháme chvíľu redukovať do mierneho zhustnutia na strednom stupni.

 

Vďaka týmto vynikajúcim omáčkam posuniete mäsové minútky na gurmánsky zážitok. K omáčke a mäsu sa vynikajúco hodí ryža, zemiaky na rôzne spôsoby, grilovaná či pečená zelenina.




TIP:
Ak máte radi mäsové minútky, neváhajte skúsiť kurací steak s whisky omáčkou a zelenými fazuľkami. Recept nájdete TU.


obr. súkromný archív