Skvelým spôsobom ako si vychutnať sezónnu zeleninu je polievka z pečenej zeleniny. Výsledkom spojenia zdravej zeleniny s tými správnymi ingredienciami a koreninami vyčarujú nielen zdravé jedlo, ale doslova bohatý chuťový zážitok.

 

Zdravú a zároveň lahodnú polievku hravo vyčarujete zo sezónnej zeleniny. Ideálna je cuketa, tekvica, paradajky, cibuľa v spojení s aromatickým cesnakom. Prepojenie s čerstvými bylinkami (rozmarín, bazalka, tymian) či bylinkovými zmesami ako talianské alebo provensálske bylinky od Dávidkového korenia, farebným korením a nakoniec chutným bujónom vznikne kulinársky zážitok z každej lyžice tejto krémovej polievky.

 

Polievka z pečenej zeleniny – budeme potrebovať:

Postup prípravy:

  • Ako prvé si zeleninu dôkladne umyjeme.
  • Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na mesiačiky.
  • Ostatnú zeleninu nakrájame na menšie kúsky a vložíme do pekáča, ktorý môžeme vystlať papierom na pečenie. Ak máme zeleninu zo záhradky alebo v bio kvalite, nemusíme ju ani šúpať. Nakoľko práve v šupke tekvice či cukety je najviac vitamínov či prírodných zlúčenín blahodarných pre naše zdravie.

postup prípravy polievky z pečenej zeleniny v jednotlivých krokoch

  • Zeleninu pokvapkáme trochou oleja a posypeme čerstvými alebo sušenými bylinkami.
  • Pečieme na 200 °C po dobu 40 minút.
  • Následne zeleninu z pekáča presunieme do hrnca a zalejeme horúcim bujónom, ktorý vieme jednoducho pripraviť z kuracej alebo zeleninovej bujónky a horúcej vody.
  • Zeleninovú zmes a bujón rozmixujeme dohladka a krémova ponorným tyčovým mixérom.
  • Ochutíme farebným korením, cukrom a soľou podľa chuti.

postup prípravy polievky z pečenej zeleniny v jednotlivých krokoch

  • Krémovú polievku naberieme do hlbokých tanierov alebo misiek.
  • Polievka vyzerá efektne ozdobená smotanou alebo balzamikom. Farebný kontrast dodajú čerstvé lístky bazalky a tekvicové semienka.

 

Dobrú chuť.

 

detail polievky z pečenej zeleniny

Zdravá krémová polievočka chutí priam dokonalo s cesnakovými hriankami či krutónmi. V tejto kombinácií skutočne dokonalo zasýti a ďalší chod vám istotne nebude treba.

 

TIP: Milujete krémové polievky? Vyskúšajte aj polievku zo sušeného zeleného hrachu s bylinkovými krutónmi. Recept nájdete TU.

 

Obr. vlastný archív