Skvelým spôsobom ako si vychutnať sezónnu zeleninu je polievka z pečenej zeleniny. Výsledkom spojenia zdravej zeleniny s tými správnymi ingredienciami a koreninami vyčarujú nielen zdravé jedlo, ale doslova bohatý chuťový zážitok.
Zdravú a zároveň lahodnú polievku hravo vyčarujete zo sezónnej zeleniny. Ideálna je cuketa, tekvica, paradajky, cibuľa v spojení s aromatickým cesnakom. Prepojenie s čerstvými bylinkami (rozmarín, bazalka, tymian) či bylinkovými zmesami ako talianské alebo provensálske bylinky od Dávidkového korenia, farebným korením a nakoniec chutným bujónom vznikne kulinársky zážitok z každej lyžice tejto krémovej polievky.
Polievka z pečenej zeleniny – budeme potrebovať:
Postup prípravy:
- Ako prvé si zeleninu dôkladne umyjeme.
- Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na mesiačiky.
- Ostatnú zeleninu nakrájame na menšie kúsky a vložíme do pekáča, ktorý môžeme vystlať papierom na pečenie. Ak máme zeleninu zo záhradky alebo v bio kvalite, nemusíme ju ani šúpať. Nakoľko práve v šupke tekvice či cukety je najviac vitamínov či prírodných zlúčenín blahodarných pre naše zdravie.

- Zeleninu pokvapkáme trochou oleja a posypeme čerstvými alebo sušenými bylinkami.
- Pečieme na 200 °C po dobu 40 minút.
- Následne zeleninu z pekáča presunieme do hrnca a zalejeme horúcim bujónom, ktorý vieme jednoducho pripraviť z kuracej alebo zeleninovej bujónky a horúcej vody.
- Zeleninovú zmes a bujón rozmixujeme dohladka a krémova ponorným tyčovým mixérom.
- Ochutíme farebným korením, cukrom a soľou podľa chuti.

- Krémovú polievku naberieme do hlbokých tanierov alebo misiek.
- Polievka vyzerá efektne ozdobená smotanou alebo balzamikom. Farebný kontrast dodajú čerstvé lístky bazalky a tekvicové semienka.
Dobrú chuť.

Zdravá krémová polievočka chutí priam dokonalo s cesnakovými hriankami či krutónmi. V tejto kombinácií skutočne dokonalo zasýti a ďalší chod vám istotne nebude treba.
TIP: Milujete krémové polievky? Vyskúšajte aj polievku zo sušeného zeleného hrachu s bylinkovými krutónmi. Recept nájdete TU.
Obr. vlastný archív