Krémová polievka zo sušeného zeleného hrachu vás maximálne zasýti a dodá vám aj obrovské množstvo bielkovín. Okrem nich obsahuje sušený hrach množstvo vitamínov, vlákniny a minerálov. Avšak polievka z neho nie je len výživná, ale aj veľmi chutná. Skvelou bodkou k dokonalej chuti tejto jednoduchej polievky sú syrovo-bylinkové krutóny, ktoré jej dodajú šmrnc naviac.

Zelená sušená strukovina má oproti žltej variante výhodu, že ju nie je potrebné pred tepelnou prípravou namáčať. Ďalšou výhodou oproti žltej verzii je, že zelený sušený hrach má trochu výraznejšiu chuť. Oba tipy sušeného hrachu majú skvelú výživnú hodnotu a mnoho benefitov pre naše zdravie. Varia sa rovnako dlho po dobu 30 minút. Celiatici môžu z receptu vynechať zápražku, prípadne ju nahradiť zdravou Hraškou na zahusťovanie pre dosiahnutie hustejšej konzistencie.

detail sušeného zeleného hrachu

Krémová polievka zo sušeného zeleného hrachu - budeme potrebovať:


Krémová polievka zo sušeného zeleného hrachu - postup prípravy:

  • Ako prvé dáme variť sušený hrach do hrnca s vodou. Pred tým ho môžeme namočiť, ale nie je to potrebné. Stačí ho len premyť.
  • Pridáme bujónku, korenie a varíme 20 minút.
  • Následne si pripravíme zápražku. Rozohrejeme olej a speníme na ňom cibuľku do sklovita.
  • Potom pridáme múku a chvíľu pražíme. Nakoniec postupne prilievame studenú vodu v objeme 1 dl.
  • Dôkladne premiešame a zápražku prilejeme k polievke.
  • Polievku varíme ešte 15 minút, aby sme eliminovali múčnu chuť zápražky.
  • Nakoniec polievku rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme soľou podľa chuti.
  • Polievku podávame s krutónmi.

Na syrovo-bylinkové krutóny budeme potrebovať:

  • ¼ staršieho chleba alebo pár kusov pečiva
  • 1-2 polievkové lyžice oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50g syra (odporúčam talianskeho typu)
  • 1 čajová lyžička provensálského korenia

Postup prípravy:

detaily postupu prípravy domácich krutónov v jednotlivých krokoch

  • Ako prvé nakrájame na kocky chlieb alebo pečivo.
  • Následne ho dáme do misky a pridáme ostatné ingrediencie.
  • Dôkladne všetky suroviny premiešame a vysypeme rovnomerne na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Nakoniec pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C približne 8 minút, dovtedy kým naberú krutóny zlatistú farbu.


krémová hrachová polievka s krutónmi v modrom hlbokom tanieri na drevenom podklade s modrým obrúskom a lyžicou

Dobrú chuť.


TIP: Sušený hrach viete uskladniť v remeselnej keramickej nádobe, ktorá je originálna a tradičná. Zaobstarať si ju viete u nás na Valachshop.sk


obr. súkromný archív,pixnio.com