Varené zemiaky a prílohy z nich sa dajú pripraviť na mnohé spôsoby. Klasické varené zemiaky, šťuchané zemiaky, zemiaková kaša či pyré. Ochutiť a vyladiť ich vieme rôznou zeleninou, bylinkami, koreninami, mliekom, maslom, olejom či restovanou cibuľkou.
Zemiaky obsahujú veľa blahodarných zložiek pre naše zdravie. Výživná plodina obsahuje vitamíny A, typu B a C. Je bohatá na minerály a stopové prvky. Obsahujú sacharidy, škroby, vlákninu a menšie množstvo bielkovín. Majú pozitívny vplyv na hladinu krvného tlaku, trávenie, imunitu, srdce, či nervy. Avšak nie každou prípravou dosiahneme tieto účinky. Najvhodnejšia príprava je na pare alebo varenie.

Okrem klasických bielych, žltých a ružových zemiakov poznáme aj fialové zemiaky. Majú nádhernú farbu vďaka farbivám, ktoré majú výrazné antioxidačné účinky. Táto odroda dokonca obsahuje niekoľkonásobne viac vitamínu C. Pôsobia protizápalovo a antibakteriálne.
Na varené zemiaky a prílohy z nich budeme potrebovať:
Varené zemiaky s petržlenovou vňatkou

- Zemiaky 5-6 kusov
- 1 polievková panenského repkového oleja
- Nasekaná petržlenová vňať
- Soľ podľa chuti
Očistené zemiaky nakrájame na kocky, dáme variť do mäkka. Uvarené zemiaky scedíme. Na oleji krátko orestujeme petržlenovú vňať. Zmesou polejeme zemiaky. Posolíme a premiešame.
Varené zemiaky s mrkvou a hráškom

- 5-6 zemiakov
- Hrsť hrášku
- 1-2 mrkvy
- 1 polievková lyžica repkového oleja
- 1 čajová lyžička nesoldíka – vegety bez soli a glutamanu
- Soľ podľa chuti
Očistené zemiaky nakrájame na kocky, dáme variť do mäkka. Uvarené zemiaky scedíme. Na oleji orestujeme hrášok a nahrubo nastrúhanú očistenú mrkvu. Zeleninovú zmes pridáme k zemiakom. Posolíme a premiešame.
Dusené paprikové zemiaky
- 5-6 kusov zemiakov
- 1 cibuľa
- 1 čajová lyžička sladkej papriky
- 1-2čajovej lyžice rasce
- 1 čajová lyžička nesoldíka – vegety bez soli a glutamanu
- Soľ podľa chuti
Na drobno nakrájanú cibuľku orestujeme na oleji. K orestovanej cibuľke pridáme papriku, rascu a nesoldík. Zmes premiešame a pridáme k nej zemiaky. Podlejeme trochou vody. Dusíme do zmäknutia. Na záver dochutíme soľou.
Zemiaková kaša

- 6-7 kusov zemiakov (môžu byť aj fialové alebo bataty)
- 2 polievkové lyžica masla
- 2dl mlieka
- Soľ podľa chuti
Očistené zemiaky nakrájame na drobné kocky, varíme do mäkka. Uvarené zemiaky scedíme. K horúcim zemiakom pridáme maslo, mlieko a soľ. Ručným šľahačom vymiešame do hladkej kaše.
Zemiakovo-zelerové pyré

- 3-4 kusy zemiakov
- 300g zeleru
- 1 polievková lyžica masla
- Soľ podľa chuti
- Štipku muškátového orecha
- Farebné korenie podľa chuti
Očistené zemiaky a zeler nakrájame na drobné kocky, dáme variť do mäkka. Uvarené zemiaky a zeler scedíme. K horúcim zemiakom a zeleru pridáme maslo, korenie, muškátový orech, soľ a trochu vývaru zo zeleniny. Tyčovým mixérom rozmixujeme.
Pučené zemiaky s jarnou cibuľkou

- 5-6 kusov zemiakov
- 1 polievková lyžica panenského repkového oleja
- 2-3 jarné cibuľky
- 1 čajová lyžička nesoldíka – vegety bez soli a glutamanu
- Soľ podľa chuti
Očistené zemiaky nakrájame na drobné kocky, varíme do mäkka. Na oleji orestujeme nakrájanú jarnú cibuľku s nesoldíkom. Zmes pridáme k precedeným zemiakom, posolíme a dobre premiešame.
Šťúchané zemiaky s restovanou slaninkou a cibuľkou

- 5-6 zemiakov
- 2 cibule
- 100g slaninky
- 1 polievková lyžica repkového oleja
- Farebné korenie podľa chuti
- Soľ podľa chuti
Očistené zemiaky nakrájame na drobné kocky, dáme variť do mäkka. Na oleji orestujeme cibuľku a slaninku. Na záver restovania okoreníme. Pridáme k precedeným zemiakom, osolíme a dobre premiešame.
TIP: Ak chcete do receptov kvalitné domáce maslo, mlieko, či chutnú gazdovskú slaninku, neváhajte navštíviť kamennú predajňu Valach. Zaručene si tam prídete na svoje.
Obr.: súkromný archív,pixabay.com, flickr.com