Počas jesene máme plné záhradky a komory ovocných plodín. Jedným z mnohých produktov, ktoré z ovocia môžeme pripraviť je napríklad pečený čaj. V kombinácii s medom, bylinkami a koreninami môže vzniknúť ohromná chuť, ktorá nás počas zimného obdobia zahreje aj na duši.

 

Kombináciám sa pri príprave pečeného čaju medze nekladú, preto vieme vyčarovať skutočne ohromné variácie. Ja som si pre vás pripravila až 10 zaujímavých tipov, ktoré sa dajú vyčarovať spojením ovocia, výrazných korenín či byliniek.


Pečený čaj vieme osladiť cukrom aj medom. Avšak aj ich kombináciou. Použitím tých správnych korenín dodáme naviac pečenému čaju aj výnimočnejšiu chuť. Vhodné koreniny sú napríklad škorica, klinčeky, badián, chilli , vanilka, borievky, zázvor, kardamón alebo kurkuma. Rovnako chuť pečeného čaju vyzdvihneme aj kombináciou so sušenými bylinkami. Napríklad s mätou, medovkou, levanduľou, rozmarínom, materinou dúškou, lipou, tymianom alebo šalviou.

10 tipov na pečený čaj:

Rakytník – zázvor – jablko s citrónovým cukrom

Kúsky jabĺk, rakytníka, zázvoru a cukru v pekáči pred pečením čaju


Arónia – jablko s kardamónom

  • 500g jabĺk
  • 500g arónie
  • 100g medu
  • 300g trstinového cukru (môže byť aj klasický)
  • 100 ml alkoholu  (nemusí byť)

Čučoriedka – jablko – s vanilkou, škoricou a klinčekmi


Brusnicovo- jablkový so škoricou

  • 500g jabĺk
  • 500g brusníc
  • 100g medu
  • 300g trstinového cukru (môže byť aj klasický)
  • 2 čajová lyžičky škorice
  • 100 ml alkoholu  (nemusí byť)

Hroznový pečený čaj so škoricou a klinčekmi

  • 500g tmavého hrozna
  • 500g bieleho hrozna
  • 100g medu
  • 200g trstinového cukru (môže byť aj klasický)
  • 2 čajové lyžičky cejlónskej škorice
  • 5 kusov klinčekov
  • 100 ml alkoholu  (nemusí byť)

Hruškovo-jablkový s rozmarínom

  • 500g jabĺk
  • 500g hrušiek
  • 2 čajové lyžičky rozmarínu
  • 100g medu
  • 300g trstinového cukru (môže byť aj klasický)
  • 100 ml alkoholu  (nemusí byť)

Jablkový pečený čaj s borievkami, chilli a medom

  • 1000g jabĺk
  •  Čajová lyžička chilli
  • 2 čajové lyžičky borievok
  • 200g medu
  • 200g trstinového cukru (môže byť aj klasický)
  • 100 ml alkoholu  (nemusí byť)

Jablkovo-malinový s levanduľou

  • 500g jabĺk
  • 500g malín (môžu byť aj mrazené)
  • 2 čajové lyžičky levandule
  • 100g medu
  • 300g trstinového cukru (môže byť aj klasický)
  • 100 ml alkoholu  (nemusí byť)

Jablkovo-jahodový s mätou

  • 500g jabĺk
  • 500g jahôd (môžu byť aj mrazené)
  • 2 čajové lyžičky mäty
  • 100g medu
  • 300g trstinového cukru (môže byť aj klasický)
  • 100 ml alkoholu  (nemusí byť)

Jablkovo-citrónový pečený čaj so šalviou

  • 800g jabĺk
  • 200g citrónov (v prípade bio použijeme aj citrónovú kôru)
  • 2 čajové lyžičky šalvie
  • 100g medu
  • 300g trstinového cukru (môže byť aj klasický)
  • 100 ml alkoholu  (nemusí byť)


Pečený čaj – postup prípravy:

  • Ako prvé si dôkladne umyjeme ovocie.
  • Následne ho nakrájame na drobné kúsky. Ak máme bio ovocie, môžeme použiť aj šupky z ovocia (v prípade citrusov).
  • Drobné ovocie ako rakytník, brusnice, borievky, aróniu či maliny použijeme v celku.
  • Nakrájané ovocie potom pridáme do misky a zasypeme cukrom.

hroznové bobuľky s ingredienciami na pečený čaj

  • Pridáme aj med, koreniny, bylinky a alkohol a dôkladne a rovnomerne premiešame.
  • Nakoniec zmes presypeme na pekáč a pečieme na 180 °C  1 hodinu.
  • Potom po upečení ešte horúci pečený čaj naplníme do zaváraninových pohárov.
  • Pokračujeme tak, že poháre uzatvoríme, obrátime dnom na spodok na utierku a necháme vychladnúť.
  • Skladujeme v chladnej a tmavej miestnosti. Po otvorení skladujeme v chladničke.


Dva zaváraninové poháre a tri hrnčeky s pečeným čajom na drevenom podklade s jutovou textíliou ako dekoráciou

 

Čaj si pripravíme tak, že 2-3 čajové lyžičky zalejeme horúcou vodou. Vychutnať si môžeme po dúškoch nielen čaj, ale aj kúsky ovocia.

 

obr. súkromný archív