S pribúdajúcimi teplotami prichádzajú príležitosti na domáce grilovačky. K chutnému grilovanému mäsu, syru či zelenine jednoznačne patrí chutný šalát zo zeleniny. Práve zálievka z nej urobí chutnú prílohu. Kombináciami rôznych ingrediencií si vieme pripraviť rôzne zmesi. Výsledkom budú svieže a chutné šaláty, ktoré skutočne spestria a ozvláštnia nielen grilovanú pochúťku.



Základnými prvkami pre zálievky sú kyslá, sladká a olejová zložka. V rámci kyslej zložky vieme použiť do šalátu citrónovú šťavu,  jablčný, cesnakový, estragónový, vínny, balzamikový  či klasický ocot.


šalát



Do šalátov sú najvhodnejšie oleje, ktoré sú lisované za studena. S olejom môžeme experimentovať a siahnuť napríklad po olivovom, orechovom, mandľovom, konopnom, repkovom, tekvicovom, chia, sezamovom, či ľanovom oleji. V rámci sladkej zložky vieme použiť klasický, trstinový cukor, med, či sladké sirupy (agáve, javor, datle...).

Chutný šalát vieme vyladiť a dochutiť bylinkami, semienkami, orechami, cibuľou, cesnakom, či horčicou.




Na chutný šalát budeme potrebovať:


šalátová zálievka

Základná sladkokyslá zálievka



Cesnaková zálievka

  • 1 polievková lyžica ľanového oleja
  • 3 prelisované strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica cesnakového octu
  • Soľ podľa chuti
  • ½ čajovej lyžičky petržlenovej vňate


Francúzska zálievka



Horčicovo-medová zálievka

šalátová zálievka



Balzamikovo-medová zálievka

šalátová zálievka



Pikantná zálievka



Talianská zálievka



Jogurtovo-bylinková zálievka

šalátová zálievka



Postup prípravy je jednoduchý!

Všetky ingrediencie premiešame v miske a zalejeme listovo-zeleninový šalát. Ten opäť poriadne premiešame, aby sa zálievka rovnomerne premiešala v celom šaláte.


šalátová zálievka
Chutný šalát osvieži hlavné jedlo a telu dodá vitamíny a živiny


TIP: Ku grilovaným špecialitám a šalátom je ideálny čerstvý chrumkavý chlebík.  Upečte si chutný špaldovo ražný chlebík z kvásku podľa receptu TU.



Obr.: pixabay.com