Biskupský chlebík je chutný dezert plný sušeného ovocia a orieškov. Má mnoho obmien s čokoládou, polevou, či želé cukríkmi. Chutný len tak ku kávičke, alebo na raňajky. Vzhľadom tento chlebík pripomína vianočnú štólu.

Základ biskupského chlebíka tvorí cesto a kandizované alebo sušené ovocie. Piecť ho možno vo forme na chlebík, alebo tiež vo forme na srnčí chrbát, alebo použiť formu na bábovku.


Biskupský chlebík – recept

Ingrediencie:

 

Postup prípravy:

  • Z bielkov, štipky soli a polovice cukru vyšľaháme pevný sneh.
  • Žĺtka vyšľaháme s druhou polovicou cukru, pridáme k nim múku a prášok do pečiva a premiešame. Primiešame bielkový sneh a nakoniec pridáme sušené ovocie nasekané na menšie kúsky a orechy. Základ sú vlašské, no môže to byť aj mix rôznych orieškov.
  • Na záver pridáme trochu nastrúhanej kôry z citróna a pomaranča a všetko spolu vymiešame.
  • Formu dôkladne natrieme maslom alebo rastlinným olejom a poprášime troškou hladkej múky.
  • Pečieme v rúre pri teplote 180°C asi 45 minút. Otestujeme pomocou špajdle, či je chlebík upečený (špajdľu pichneme do stredu chlebíka, ak ostane suchá – chlebík je upečený, pokiaľ na nej ostane cesto, necháme ho ešte dopiecť).
  • Upečený chlebík necháme vychladnúť a tak ho opatrne vyklopíme na podnos.
  • Vrch môžeme poprášiť práškovým cukrom, alebo potrieť čokoládovou alebo citrónovou polevou.



Dobrú chuť!

biskupský chlebík upečený

TIP: Vyskúšajte tiež skvelý banánový chlebík – vhodný na raňajky či desiatu.

Obr. flickr.com, pixabay.com