Bravčové líčka na koreňovej zelenine a červenom víne sú kulinárskou špecialitou, ktorá vás dostane svojou explóziou chutí . Vďaka spôsobu prípravy sú líčka neodolateľne mäkučké a doslova sa rozplývajú na jazyku. Kombináciou koreňovej zeleniny a červeného vína vznikne gurmánska omáčka, ktorá sa jednoznačne hodí k bravčovým, ale aj hovädzím líčkam.

Delikátny mäsový pokrm môžete podávať s jemným zemiakovým pyré, ktoré viete ozvláštniť rovnako ako omáčku koreňovou zeleninou. Paštrnák, petržlen či zeler vylepšia klasické zemiakové pyré. Pri príprave bravčových líčok platí pravidlo, „čím lepšie víno, tým lepší výsledok“. A aj vďaka chutnému červenému vínu pripravíte famózny obed či doslova luxusnú večeru.

Na bravčové líčka na koreňovej zelenine budeme potrebovať:


Postup prípravy:

  • Ako prvé očistíme, ošúpeme a nakrájame koreňovú zeleninu na kocky.
  • Potom ošúpeme cibuľu a nakrájame ju nadrobno.
  • Pripravíme aj cesnak, ktorý ošúpeme a nakrájame na plátky.

Postup prípravy bravčových líčok v jednotlivých krokoch

  • Bravčové líčka následne odblaníme a okoreníme farebným korením z oboch strán.
  • Následne líčka sprudka orestujeme z každej strany na oleji, aby sa mäso zatiahlo.

Postup prípravy bravčových líčok v jednotlivých krokoch

  • Opečené mäso odložíme na tanier a vo výpeku orestujeme na strednom stupni aj koreňovú zeleninu pár minút.
  • Do hrnca pridáme aj cibuľu , cesnak a ešte chvíľu restujeme.
  • Nakoniec pridáme paradajkové pyré, bobkové listy a podlejeme vínom.
  • K zelenine opäť pridáme aj mäso a víno redukujeme.

Postup prípravy bravčových líčok v jednotlivých krokoch

  • Zatiaľ si pripravíme rýchly vývar z horúcej vody a bujónky.
  • Nakoniec po zredukovaní vína mäso podlejeme vývarom, pridáme rozmarín a dáme v hrnci s pokrievkou alebo v uzatvárateľnom pekáči piecť do rúry na 130 °C po dobu 3 hodín.
  • Po upečení môžeme servírovať mäso s omáčkou a kúskami koreňovej zeleniny.
  • Druhý spôsob prípravy spočíva v tom, že mäso z omáčky vyberieme a zeleninu s omáčkou rozmixujeme ponorným mixérom do hladka.


Bravcove líčka na koreňovej zelenine a víne so zemiakovo petržlenovom pyré servírované na modrom tanieri

Dobrú chuť.


U nás doma bravčové líčka na koreňovej zelenine jednoznačne zabodovali a boli výnimočnou delikatesou pre naše chuťové bunky.



TIP:
Ak máte radi spojenie chutí mäsa a koreňovej zeleniny, neváhajte pripraviť aj hovädziu sviečkovú na smotane. Recept nájdete TU.


obr. súkromný archív