Opäť tu máme obdobie zberu medvedieho cesnaku. Je chutnou a najmä zdravou bylinkou, ktorú vieme použiť v kuchyni v rôznych jedlách. Jedným z tipov, kde medvedí cesnak vieme použiť sú napríklad aj celestínske rezance. Medvedí cesnak netradičným rezancom dodá špecifickú chuť aj krásnu sviežu zelenú farbu. Vynikajúco sa hodia k vývarom ale aj k zeleninovým polievkam.

Budeme potrebovať:

 

Celestínske rezance s medvedím cesnakom:


Zeleninová polievka:

  • 1 pór strednej veľkosti (môžeme zameniť aj za cibuľu)
  • Dve hrste hrášku
  • Menšia brokolica
  • 1 väčšia mrkva
  • 1 petržlen
  • malá cuketa
  • 1 polievková lyžička nesoldíka
  • 2 polievkové lyžice kuracej alebo zeleninovej bujónky
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • Farebné korenie podľa chuti
  • Soľ podľa chuti

Celestínske rezance – postup prípravy:
Detail postupu celestínskych rezancov v jednotlivých krokoch

  • Cesto na celestínske rezance vieme pripraviť dvoma spôsobmi.
  • Prvým spôsobom je príprava v mixéry, do ktorého najskôr pridáme všetky ingrediencie okrem múky.
  • Ingrediencie rozmixujeme dohladka a nakoniec pridáme múku a opäť vymiešame do hladkej palacinkovej konzistencie.
  • Týmto spôsobom vznikne zelené cesto, z ktorého pripravíme palacinky.
  • Druhým spôsobom je príprava cesta bez použitia mixéra. Najskôr medvedí cesnak a petržlenovú vňať nasekáme nadrobno.
  • Mlieko s vajíčkom vyšľahame pomocou metličky.
  • Následne do zmesi pridáme aj múku, soľ, kypriaci prášok a najemno nasekané bylinky.
  • Potom všetky ingrediencie opäť pomocou metličky rovnomerne vymiešame.
  • Týmto spôsobom pripravíme palacinky s bylinkovou mozaikou.
  • Cesto vyprážame na malom množstve oleja z oboch strán na panvici.
  • Pripravené palacinky skrútime do palacinkovej rolky a následne nakrájame na tenké pásiky.

Zeleninová polievka - postup prípravy:

  • Ako prvé umyjeme a očistíme zeleninu.
  • Koreňovú zeleninu a cuketu nakrájame na menšie kocky, pór alebo cibuľu nadrobno.
  • Brokolicu naporciujeme na menšie ružičky.
  • Najskôr na oleji opražíme cibuľu alebo pór do sklovita.
  • Následne pridáme aj ostatú zeleninu a pár minút restujeme.
  • Orestovanú zeleninu podlejeme vodou a pridáme aj bujónku s korením.
  • Následne polievku varíme do zmäknutia zeleniny na nižšom stupni.
  • Polievku nakoniec dosolíme podľa chuti.
  • Servirujeme do hlbokého taniera alebo misky a prídáme celestínske rezance.


Zeleninová polievka s celestínskými rezancami v modrom hlbokom tanieri so sivým obrúskom a polievkovou lyžicou

Dobrú chuť.


TIP: AK máte radi ľahké zeleninové polievky, vyskúšajte aj rýchlu jarnú zeleninovú polievku. Recept nájdete TU.

obr. súkromný archív