Cuketa je druhom zeleniny, ktorá je veľmi obľúbenou a nepopierateľne veľmi zdravou plodinou. Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov. Blahodarne pôsobí na naše zdravie. Vhodnou úpravou je výborným pomocníkom aj v rámci redukčných diét.

Počas sezóny cukety si z nej vieme vyčarovať pokrmy na skutočne mnoho spôsobov. Dá sa dusiť, zapekať, piecť či vysmážať. My sme si pre vás pripravili naozaj len zlomok tipov na chutné jedlá z cukety. Môžete si z nej vyčarovať chutnú krémovú cuketovú polievku. Ako hlavné jedlo nás zasýtia cuketové placky či fašírky. A dokonca si z nej vieme pripraviť aj sladký dezert v podobe šťavnatého cuketového brownies.



Krémová cuketová polievka


cuketová polievka

Krémovú cuketovú polievku môžete ozdobiť aj čerstvým oreganom



Budeme potrebovať:

  • 1 cibuľa
  • 1 väčšia cuketa
  • 1 polievková lyžica oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice kuracej bujónky
  • Farebné korenie podľa chuti
  • Soľ podľa chuti
  • 250g smotany na varenie alebo šľahanie
  • Voda


Postup prípravy:

  • Cuketu umyjeme, ošúpeme, zbavíme semienok. Nakrájame na kúsky.
  • Na oleji speníme do zlatista nadrobno nakrájanú cibuľu.
  • Pridáme cesnak a chvíľu restujeme. Pridáme cuketu a zalejeme vodou, aby bola ponorená.
  • Pridáme bujónku a korenie. Dusíme 15 minút.
  • Následne pridáme smotanu a tyčovým mixérom rozmixujeme dohladka.
  • Na záver dochutíme soľou a podávame.
  • Polievku si môžeme vychutnať s krutónmi alebo nastrúhaným zrejúcim syrom.



Cuketovo-mrkvové placky


cuketové placky

Chutné cuketové placky sú najlepšie s jogurtovo-bylinkovým dresingom



Budeme potrebovať:


Postup prípravy:

  • Cuketu umyjeme a ošúpeme. Nastrúhame ju na jemnom strúhadle.
  • Posolíme ju a necháme chvíľu postáť, nech pustí šťavu.
  • Zatiaľ si nastrúhame na jemnom strúhadle mrkvu.

cuketové placky
  • K mrkve pridáme pretlačený cesnak, vajíčka, múku, koreniny a cuketu, z ktorej sme vyžmýkali vodu. Zmes rovnomerne premiešame.
  • Na rozohriatom oleji tvarujeme menšie placky, ktoré vysmažíme do zlatohneda.
  • Ak chceme zdravšiu verziu, môžeme ich upiecť na plechu vystlanom papierom na pečenie. Pečieme približne 20 minút na  180 °C.



Cuketové fašírky so syrom


cuketové fašírky

Výnimočná chuť cuketovo-syrových fašírok vás milo prekvapí



Budeme potrebovať:



Postup prípravy:

  • Umytú a ošúpanú cuketu nastrúhame na jemnom strúhadle. Z cukety vyžmýkame vodu.
  • Pridáme pretlačený cesnak, syr, vajíčka, múku a koreniny.
  • Vypracujeme hustejšiu zmes. Ak by bola potrebné, môžeme ju zahustiť strúhankou.

cuketové fašírky

  • Zo zmesi vytvarujeme guľaté fašírky, ktoré obalíme v strúhanke.
  • Fašírky osmažíme na rozohriatom oleji do zlatohneda.
  • Ak chceme zdravšiu verziu, môžeme ich upiecť na plechu vystlanom papierom na pečenie. Pečieme približne 20 minút na  180 °C.



Cuketové brownies


cuketové brownies

Šťavnaté cuketové brownies plné čokoládovej chute vám ulahodí kedykoľvek



Budeme potrebovať:



Postup prípravy:

  • Nad vodným kúpeľom si roztopíme čokoládu s maslom. Voda nesmie vrieť.
  • K roztopenej zmesi pridáme olej a necháme vychladnúť.
  • Zatiaľ si očistíme cuketu a nastrúhame na jemnom strúhadle.
  • Vajíčka vyšľaháme s cukrom do penista.
  • Do tejto zmesi pridáme vychladnutú čokoládu s maslom a olejom.
  • Vymiešame a pridáme cuketu. Opäť premiešame.
  • Postupne pridávame suchú zmes, ktorú sme si pripravili z múky, prášku do pečiva, soli a kakaa.
  • Rovnomerne premiešame. Zmes nalejeme do pekáča, ktorý sme potreli maslom a vysypali múkou.
  • Pečieme na 180 °C približne  30 minút.



obr. súkromný archív, pixabay