V súčasnosti je na trhu veľké množstvo druhov olejov. Rastlinný olej môže byť označený ako rafinovaný, nerafinovaný aj panenský. Lisovaný za studena, vyrábaný zahrievaním či chemicky za použitia rôznych rozpúšťadiel. Vyznáte sa v týchto pojmoch? Viete aké oleje používať na tepelnú prípravu a ktoré radšej do studenej kuchyne či šalátov?


Rastlinný olej lisovaný za studena bez rafinácie

rastlinný olej v bielej keramickej naberačke

Jedlý rastlinný olej vzniká tak, že lisujeme rastlinné semená rôznych plodín. Najzdravšie a najvýživnejšie oleje sú také, ktoré sa lisujú za studena bez zahrievania, alebo zahrievaním na nízkej teplote, aby sa pri procese výroby uchovali všetky cenné látky. Následne olej prejde filtráciou, počas ktorej sa zbaví hrubých čiastočiek. Takýmto šetrným spôsobom prípravy sa tak v oleji uchovajú všetky cenné a prirodzené látky, ktoré majú mnohé benefity na naše zdravie. Sú však drahšie oproti bežným rafinovaným olejom, ktoré zakúpite v bežných reťazcoch.

Tieto oleje však majú zväčša nízky bod zadymenia, preto sa odporúčajú skôr na priamu konzumáciu a studenú kuchyňu. Nevýhodou je, že je citlivejší na svetlo, preto sa musí uchovávať v tmavom skle. Oleje získané prvým lisovaným semien za studena, ktoré sa následne len prefiltrujú, sa označujú aj ako panenské. Majú sýtejšiu farbu a výraznejšiu prirodzenú chuť.

 

 

Vedeli ste, že kvalitným olejom lisovaným za studena vieme liečiť rôzne zdravotné problémy. Napríklad ľanový olej je vhodný na prevenciu infarktu a podporí aj vaše trávenie.


Rastlinný olej lisovaný za studena vyrobený fyzikálnou rafináciou

Ak chceme olej na varenie a vyprážanie, je dobre zvoliť skôr rafinovaný olej. Je vhodné ak používame v rámci teplej kuchyne a na vysmážanie rafinované oleje s vyšším dymovým bodom. Nakoľko pri presiahnutí teploty dymového bodu vznikajú pri tepelnom spracovaní nevhodné látky pre naše zdravie.

Avšak rafinovaný olej už môže byť následne po lisovaní chemicky spracovaný, aby sa jeho bod zadymenia zvýšil. Stále ho však môžeme vyrobiť šetrnejšie a to lisovaním za studena a následne fyzikálnou rafináciou. Vďaka nej sa odstránia z oleja nežiadúce látky, ale stále v ňom bude ponechaná časť cenných látok. Počas tohto procesu výroby sa nepoužívaju chemikálie a výsledkom je olej vhodný na tepelnú úpravu.


pole repky olejnej

 

Pre varenie a vysmážanie Valach odporúča repkový olej Flaviol, lisovaný za studena a fyzikálne rafinovaný bez použitia chémie. Má vysoký stupeň zadymenia, preto je bez obáv vhodný na varenie aj vysmážanie. Na výrobu je použitá šľachtená repka, z ktorej vznikne jeden z nutrične najvýhodnejších olejov. V súčastnosti neobsahuje ani nevhodnú kyselinu erukovú, na základe ktorej je o repkovom oleji mnoho mýtov.


Rastlinný olej vyrobený chemickou rafináciou

olej nalievajúci sa z plastovej fľaše na kovovú panvicu

Ďalším najmenej šetrným spôsobom je výroba pomocou chemickej rafinácie. Takto spracovaný olej nemá prirodzenú špecifickú vôňu a farbu, ale je vôňou jemnejší, čistejší a čírejší. To však neznamená, že je lepší, ako olej, ktorý je na pohľad zakalený. Ktorý však zrejme nebude vhodný na vyprážanie či varenie.

Týmto spôsobom výroby oleja sú už pri lisovaní semená plodín zahrievané. Získa sa tým zo semien oveľa viac oleja, avšak samotný olej sa tým môže znehodnocovať a vznikne olej, ktorý nemá toľko benefitov pre naše zdravie. Výsledkom sú lacnejšie oleje, prevažne v plastových fľašiach. Tieto oleje sú niekedy dokonca pre zdravie škodlivé. Je preto lepšie investovať do kvalitného oleja a zároveň aj nášho zdravia.


TIP: Ak chcete kvalitné oleje lisované za studena u nás na Valachshope nájdete skutočne veľký výber kvalitných olejov vhodných nielen na prípravu jedál, ale aj na rôžne zdravotné ťažkosti. Vyberte si TU.



obr. pixabay.sk