Hŕstková polievka – výdatný a chutný obed plný bielkovín
Hŕstková polievka – výdatný a chutný obed plný bielkovín
Pridané:01.01.1970 | Valach
Hŕstková polievka je klasikou, ktorú robievali už naše babičky. Je výdatná a plná bielkovín. Ak ju doplníme kúskom chlebíka, tak druhé jedlo už potrebovať ani nebudeme. Milovníci strukovín si prídu na svoje. Príprava je veľmi jednoduchá a z uvedených ingrediencií vykúzlime vcelku chutný a lacný obed.
na dochutenie podľa potreby soľ, čierne mleté korenie, nesoldík, lyžičku zeleninovej bujónky, 2 bobkové lístky, majoránku, rascu
na ozdobu petržlenovú vňať alebo pažítku
Postup prípravy:
Večer vopred zalejeme strukoviny a krúpy studenou vodou. Necháme namočené do ďalšieho dňa. Na ďalší deň zlejeme prebytok vody, ak nejaká ostala a všetko ešte dôkladne opláchneme studenou vodou.
Cibuľu nasekáme nadrobno. Na masle a mletej paprike ju zľahka osmažíme. Odstavíme zo sporáka, pridáme precedené strukoviny s krúpami a zalejeme asi 2 litrami vody. Polievku dáme variť.
Očistime mrkvu, petržlen, kaleráb, zeler aj zemiaky. Dôkladne všetko umyjeme a narežeme na menšie kúsky. Následne vložíme do polievky.
Pridáme bobkové lístky, podľa chuti soľ, čierne mleté korenie, rascu a majoránku. Dochutíme ešte nesoldíkom a zeleninovou bujónkou.
Polievku varíme tak dlho, kým nie je najtvrdšia strukovina takmer mäkká.
Servírujeme na tanier ozdobené petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Podávať môžeme s krajcom chleba.
Dobrú chuť!
TIP: Vyskúšajte tiež ďalšie overené chutné polievky znašej zbierky.