Hŕstková polievka je klasikou, ktorú robievali už naše babičky. Je výdatná a plná bielkovín. Ak ju doplníme kúskom chlebíka, tak druhé jedlo už potrebovať ani nebudeme. Milovníci strukovín si prídu na svoje. Príprava je veľmi jednoduchá a z uvedených ingrediencií vykúzlime vcelku chutný a lacný obed.



Na hŕstkovú polievku budeme potrebovať:

  • 1 menšiu cibuľu
  • 1 PL masla
  • pol lyžičky mletej sladkej papriky
  • 2 PL šošovice
  • 2 PL žltého hrachu
  • 2 PL malej bielej, alebo farebnej fazule
  • 2 PL jačmenných krúpov
  • 2-3 mrkvy
  • 1-2 zemiaky
  • Kúsok kalerábu
  • kúsok zeleru
  • 1 menší petržlen
  • na dochutenie podľa potreby soľ, čierne mleté korenie, nesoldík, lyžičku zeleninovej bujónky, 2 bobkové lístky, majoránku, rascu
  • na ozdobu petržlenovú vňať alebo pažítku





Postup prípravy:

  • Večer vopred zalejeme strukoviny a krúpy studenou vodou. Necháme namočené do ďalšieho dňa. Na ďalší deň zlejeme prebytok vody, ak nejaká ostala a všetko ešte dôkladne opláchneme studenou vodou.
  • Cibuľu nasekáme nadrobno. Na masle a mletej paprike ju zľahka osmažíme. Odstavíme zo sporáka, pridáme precedené strukoviny s krúpami a zalejeme asi 2 litrami vody. Polievku dáme variť.
  • Očistime mrkvu, petržlen, kaleráb, zeler aj zemiaky. Dôkladne všetko umyjeme a narežeme na menšie kúsky. Následne vložíme do polievky.
  • Pridáme bobkové lístky, podľa chuti soľ, čierne mleté korenie, rascu a majoránku. Dochutíme ešte nesoldíkom a zeleninovou bujónkou.
  • Polievku varíme tak dlho, kým nie je najtvrdšia strukovina takmer mäkká.
  • Servírujeme na tanier ozdobené petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Podávať môžeme s krajcom chleba.


Dobrú chuť!



TIP: Vyskúšajte tiež ďalšie overené chutné polievky z našej zbierky.


Obr.: pixabay.com
, súkromný archív