Bravčové plátky na znojemský spôsob patria medzi tradičný pokrm Čechov aj Slovákov. Receptov na tento mäsový pokrm nájdeme mnoho. Okrem bravčového mäsa sa často používa aj hovädzina, avšak sú recepty s ľahším kuracím mäsom. Recepty sa líšia postupom aj použitými ingredienciami. Niektoré gazdinky používajú pri príprave varené vajíčka, iné mrkvu či hrášok. Vynikajúca je aj verzia so slaninkou. Avšak neodmysliteľne najpodstatnejšou ingredienciou sú kyslé uhorky.

Nakladané uhorky používané v receptoch na mäso na znojemský spôsob pozná najmä staršia generácia pod názvom „znojemské uhorky“. Je to z toho dôvodu, že práve v meste Znojmo sa v tamojšom kláštore prvý krát začali pestovať uhorky v Čechách. Vymysleli v ňom aj tradičný nálev, podľa ktorého sa dodnes pripravujú veľmi obľúbené nakladané kyslé uhorky, ktoré sú späté s tradičnou českou aj slovenskou kuchyňou. Podnebie južnej Moravy bolo na pestovanie uhoriek veľmi priaznivé a úrody bolo hojne. Tak sa postupne pestovanie uhoriek šírilo po celom území terajšieho Česka a Slovenska.

Na bravčové plátky na znojemský spôsob budeme potrebovať:


Postup prípravy:

postup prípravy v jednotlivých krokoch

  • Ako prvé nakrájame bravčové mäso a plátky, ktoré môžeme aj jemne naklepať.
  • Bravčové plátky následne okoreníme, posolíme a potrieme horčicou.
  • Plátky mäsa sprudka orestujeme z každej strany na rozohriatej panvici s olejom.

postup prípravy v jednotlivých krokoch

  • Následne mäso na chvíľu odložíme bokom a vo výpeku orestujeme cibuľu so slaninou nakrájanou na malé kocky.
  • Následne do hrnca pridáme opäť plátky mäsa a podlejeme ho vodou.
  • Pridáme aj bujónku a kyslú uhorku nakrájanú na menšie kocky.
  • Mäso varíme takmer do mäkka.
  • Keď je mäso takmer mäkké, pripravíme zátrepku z múky a trochu vody.
  • Zátrepku vlejeme do omáčky, rovnomerne premiešame a varíme ešte 15 minút za občasného miešania.
  • Nakoniec omáčku dochutíme soľou podľa chuti.


bravčové plátky na znojemský spôsob s dusenou ryžou na bielom tanieri položenom na drevenom podklade
Dobrú chuť.


Bravčové plátky na znojemský spôsob podávame s ryžou, knedľou alebo tarhoňou.



TIP:
Ak si chceš znojemské bravčové mäsko vychutnať s fajnou domácou knedľou, recept na tradičnú aj kváskovú knedľu nájdeš TU.



obr.
súkromný archív, pixabay.com,