Opäť tu máme sezónu červených voňavých jahôdok, z ktorých vieme pripraviť dobroty od výmyslu sveta. Jednoznačne si však každý maškrtník pochutí na krémovom cheesecaku so sviežou želatínovou polevou z jahôd. Jeho príprava je jednoduchá a výsledkom bude jahodový cheesecake, ktorý sa vám bude rozplývať na jazyku.

 

Ak by ste tento cheesecake chceli ešte viac jahodový, máme pre vás tip. Do syrovej plnky pridajte aj 20g lyofilizovaných jahôd, ktoré pred tým rozmixujete jemný na prášok. Plnku červený prášok zafarbí do pastelovej ružovej farby a dodá mu aj jahodovú príchuť.

 

Na jahodový cheesecake so želatinou - budeme potrebovať:

  • 500g mascarpone alebo smotanového syra
  • 2 vajíčka
  • 20g citrónového cukru
  • 100g práškového cukru
  • 1 polievková lyžica škrobu
  • 200g sušienok alebo piškót
  • 100g masla

Jahodová želatína:


Postup prípravy:

príprava cheesecaku v jednotlivých krokoch

  • Ako prvé rozdrvíme piškóty alebo sušienky.
  • Môžeme ich rozmixovať v mixéry na jemný prášok, alebo rozdrviť pomocou valčeka v uzatvárateľnom igelitovom vrecku.
  • Následne k rozdrveným piškótam alebo sušienkam pridáme zmäknuté maslo a dokladne ingrediencie premiešame rukami.
  • Maslovo-sušienkovú zmes rovnomerne udlabeme na spodok tortovej formy, do ktorej dáme na dno papier na pečenie.

príprava cheesecaku v jednotlivých krokoch

  • Potom zmes dáme do rozohriatej rúry na 180°C po dobu 10 minút, počas ktorých si pripravíme plnku.
  • Všetky ingrediencie na syrovo-krémovú plnku pridáme do misky a následne rovnomerne vymiešame.
  • Ak chceme plnku ešte viac jahodovú, môžeme pridať prášok z lyofilizovaných jahôd.
  • Pripravenú plnku nalejeme na predpečený sušienkový korpus a stierkou zarovnáme povrch krému do rovna.

príprava cheesecaku v jednotlivých krokoch

  • Následne dáme cheesecake piecť do rozohriatej rúry na 150 °C po dobu 1 hodiny.
  • Po upečení pootvoríme rúru a necháme v nej cheesecake vychladnúť.
  • Nakoniec pripravíme želatínovú polevu z jahôd.
  • Jahody s vodou rozmixujeme v mixéry a vylejeme do hrnca. Pridáme cukor a agar a za stáleho miešania varíme 3-4 minúty.
  • Následne necháme jahodovú zmes trochu vychladnúť a následne ju nalejeme na plnku.
  • Na záver necháme jahodový cheesecake stuhnúť v chladničke. 


tri kúsky jahodového cheesecaku na bridlicovej tácke
Cheesecake najlepšie chutí príjemne vychladený. Vychutnať si ho môžete počas obednej pauzy aj so svojou obľúbenou kávičkou.


 

Ak máte viac jahôd, môžeme časť nakrájať a poukladať na cheesecake. Následne jahody zalejeme jahodovým želé. Vznikne tak krásna „jahodová mozaika“.



Dobrú chuť.


dva malinové cheesecaky na čiernom a bielom tanieriku



TIP1:
V rámci receptu môžete zameniť jahody aj za maliny. Malinová verzia je rovnako famózna ako tá jahodová.

TIP:2 Ak milujete cheesecaky, vyskúšajte aj oriešový kešu cheesecake. Recept nájdeš TU.



obr.
súkromný archív, pixabay.com,