Sušienky sú jemné pečivo z nekysnutého cesta, obľúbené u malých aj veľkých maškrtníkov. Tí menší si na nich pochutnávajú s mliekom, tí väčší s kávou. Receptov na domáce sušienky existuje mnoho, od základných maslových, čokoládových, kokosových, škoricových, až po netradičné, ktorým dodajú rôzne príchute napríklad bylinky či koreniny.
My sme si pre vás pripravili 3 jednoduché a rýchle recepty na obľúbené sušienky zvané „cookies“, jemné kokosové a aromatické levanduľové sušienky.
Cookies – domáce sušienky s čokoládovými kúskami

Celosvetovo obľúbene sušienky s najtradičnejšou verziou s kúskami čokolády chutia výborne. Horká, mliečna či biela čokoláda, môžete použiť akúkoľvek. Oplatí sa však investovať a kúpiť kvalitnejšiu čokoládu. Môžete aj jednoducho nasekať svoju obľúbenú čokoládu a pripraviť si tak kúsky čokolády do týchto lahodných sušienok. Čokoláda nie je jediná ingrediencia, ktorú môžeme pri príprave použiť. Obľúbené sú aj kúsky orechov a sušeného ovocia (hrozienka, brusnice, čučoriedky).
Budeme potrebovať:
Postup prípravy:
- Najskôr vymiešame maslo izbovej teploty s cukrom a soľou do krémovej konzistencie pomocou ručného mixéra alebo kuchynského robota.
- Následne ku zmesi pridáme vajce a opäť dôkladne premiešame.
- Potom pridáme aj zmes múky a prášku do pečiva.
- Nakoniec nasypeme do cesta čokoládové kúsky a rovnomerne premiešame.
- Z cesta tvarujeme lyžičkou, naberačkou alebo rukami guličky, ktoré poukladáme na plech s papierom na pečenie s dostatočnými medzerami. Počas pečenia sa cesto rozleje do sušienkového tvaru.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 190°C po dobu 10 až 15 minút.
- Následne plech s cookies vyberieme a necháme na plechu vychladnúť.
Kokosové domáce sušienky

Jemnými kokosovými sušienkami so sladkastou chuťou kokosu viete pohostiť každú návštevu. Alebo si ich možeme vychutnať napríklad s obľúbenou kávou počas obednej pauzy.
Budeme potrebovať:
Postup prípravy:
- Najskôr vymiešame do krémovej konzistencie maslo izbovej teploty s cukrom, soľou a vajíčkom.
- Následne pridáme suchú zmes, ktorú sme pripravili zmiešaním múky, kokosovej múky a prášku do pečiva.
- Vypracujeme pevné cesto, ktoré necháme prekryté v miske alebo vrecku stuhnúť v chladničke aspoň na 30 minút.
- Následne z cesta tvarujeme guličky, ktoré poukladáme na plech s papierom na pečenie. Počas pečenia sa jemne roztečú do sušienkového tvaru.
- Ak máme pečiatky na sušienky, guličku pomocou pečiatky pritlačíme a vytvoríme plochý tvar sušienky.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 190°C po dobu 10 až 15 minút.
Levanduľové domáce sušienky

Netradičné aromatické sušienky s prenikavou chuťou a vôňou levandule sú skutočne výnimočné. Ak milujete špecifickú chuť levandule, neváhajte ich vyskúšať. Na prípravu týchto lahodných sušienok je vhodné použiť kvet levandule.
Budeme potrebovať:
Postup prípravy:
- Ako prvé vymiešame maslo izbovej teploty s vajíčkom, soľou, cukrom a levanduľou.
- Následne do zmesi pridáme múku s kypriacim práškom a vymiešame kompaktné cesto, ktoré dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 30 minút.
- Cesto rozvaľkáme na hrúbku pol centimetra a vykrajujeme sušienky.
- Prípadne ak máme pečiatku na sušienky, vytvarujeme z cesta guličky, ktoré pečiatkou pritlačíme a vznikne tak tvar sušienky.
- Nakoniec sušienky poukladáme na plech s papierom na pečenie.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 190°C po dobu 10 až 15 minút.
TIP: Ak máte chuť na chutné sušienky, ale nechce sa vám piecť, sušienky bez roboty nájdete aj u nás na valachshope.
obr. súkromný archív