Tradičné náplne ako orechová, maková, jablková, či tvarohová dodajú pečivu tú správnu chuť. Ako teda vykúzliť tie naj náplne, či plnky? No predsa za pomoci tých správnych ingrediencií, ktoré vyzdvihnú prirodzenú chuť a vôňu. Tak poďme spolu čarovať.
A čo sú tie správne ingrediencie? Škorica, vanilkový cukor, rum, či hrozienka. No siahnuť možno aj po klinčekoch či iných voňavých dobrotách. Spomínané náplne sú univerzálne pre domáce buchty, záviny, štrúdle a iné dobroty.
1. Tradičná maková náplň
Mak pomelieme na mlynčeku. Do malého hrnca dáme ohrievať mlieko, pridáme cukor, vanilkový cukor postupne mak a maslo. Miešame, až kým sa ingrediencie spoja a začne náplň hustnúť. Na záver dochutíme škoricou, rumom, prípadne aj džemom.
2. Výrazná orechová plnka
- 200 g mletých vlašských orechov
- 50 g práškového cukru
- 50 g medu
- 80 ml mlieka
- 2 PL nastrúhaných detských piškót alebo jemnej strúhanky
- 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
Vlašské orechy pomelieme, pridáme práškový cukor a med. Premiešame a pridáme postrúhané piškóty, prípadne strúhanku. Dochutíme citrónovou kôrou a opäť premiešame. Nakoniec zalejeme horúcim mliekom, premiešame a necháme odstáť.
3. Jemná tvarohová náplň
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 60 g práškového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 PL rumu
- 2 PL hrozienok
- vajce
Tvaroh najskôr vymiešame so žĺtkom. Pridáme práškový a vanilkový cukor. Dochutíme rumom a sušenými hrozienkami. Z bielka ušľaháme sneh a ten na záver zľahka primiešame k tvarohovej plnke. Ak by sa vám zdala tvarohová náplň príliš riedka, pridajte lyžičku vanilkového pudingu.
4. Šťavnatá jablková náplň
- pol kg očistených jabĺk
- 100 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 1 ČL mletej škorice
- 1-2 PL popučených detských piškót
Jablká ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Vytlačíme z nich šťavu a pokvapkáme citrónovou šťavou. Ochutíme cukrom, škoricou a vanilkovým cukrom. Chuť môžu ozvláštniť aj 2-3 rozdrvené klinčeky. Dobre premiešame. Nakoniec primiešame popučené piškóty, aby nám šťava z múčnikov pri pečení nevytekala.
Obr. flickr.com