Brusnice – drobné červené bobuľky sa stali obľúbenou delikatesou nielen pre svoju špecifickú chuť, ale ja liečivé účinky. V ľudovom liečiteľstve sa oddávna užívajú plody aj listy, najmä pri ochoreniach močových ciest.

Brusnica pravá alebo aj brusnica obyčajná, je drobný ker obsypaný červenými jedlými plodmi, zvanými rovnako – brusnice. Jedlé, bobule horko-kyslej, až trpkej chuti dozrievajú v auguste a septembri. Svoje využitie si našli už v spomínanom ľudovom liečiteľstve, ale tiež v potravinárstve aj kozmetike.

Brusnice sú bohaté na vitamíny C, A, B a K. Obsahujú tiež horčík, železo, draslík, vápnik, fosfor, zinok i mangán. A stále to nie je všetko. Nájdeme v nich aj triesloviny, organické kyseliny a glykozidy. Vďaka svojmu zloženiu tak pôsobia protizápalovo a dezinfekčne najmä na močové cesty.

Prečo sa oplatí užívať brusnice vnútorne?

Pravidelnou konzumáciou brusníc v akejkoľvek podobe pomáhame svojmu zdraviu aj kráse. Spomaľuje sa tým celkový proces starnutia buniek v organizme. Brusnice pomáhajú predchádzať vráskam, podporujú zdravý vzhľad pleti a pokožke doprajú blahodárnu vláčnosť.
Brusnice sú prastarým a rokmi overeným liekom pre celkové zdravie močového ústrojenstva. Vďaka obsahu antioxidačných proantokyanidínov bránia baktériám priľnúť na stenu močových ciest. Podporujú zdravie močových ciest a bránia tvorbe nepríjemných kameňov v obličkách. Čaj z brusnicových lístkov má močopudné, antimikrobiálne aj antiseptické účinky.
Bobule pôsobia vďaka antioxidantom ako prevencia rakovinových ochorení. Polyfenoly v plodoch pôsobia preventívne na kardiovaskulárny systém. Napomáhajú normalizovať vysoký krvný tlak a znižujú hladinu zlého cholesterolu.



Brusnicové lístočky na vonkajšie použitie

Brusnice sú priam predurčené na vnútorné užívanie. No svoje miesto si našli aj pri použití zvonku. Vďaka zloženiu veľmi priaznivo vplývajú na pokožku. Brusnicový olej pokožku úžasne hydratuje. Čaj z lístkov je vhodný na kloktanie. Pomáha predísť prichytávaniu baktérií na povrchu zubov a predchádza ochoreniu ďasien. Tiež je vhodný pri už vzniknutom zápale v ústach a hrdle. Vlhčené obklady je vhodné prikladať na rôzne druhy poranení.

Brusnice sú obľúbené najmä v kuchyni

Špecifická chuť brusníc vynikne v brusnicovej omáčke. V kombinácii s hovädzím, bravčovým mäsom, kačkou, alebo divinou je chuť priam dokonalá. Brusnice sú mimoriadne vhodné na zaváranie, výrobu džemu, šťavy, sirupu ale aj džúsu. Mierne pikantná chuť džemu sa hodí do buchiet, koláčov, či iných dezertov. Brusnicový kompót v spojení s hruškovým je naozaj top kombináciou. Sušené brusnice sa hodia do müsli, jogurtu, alebo na dochutenie kaše zovsených vločiek.


obrázky: pixabay.com