Citrónové crinkles nadchnú každého milovníka domácich sušienok. Sladko-kyslé keksíky s popraskanou chrumkavou štruktúrou a jemným vnútrom sa hodia ku kávičke, čaju alebo len tak na sladké zahryznutie. Pre mňa dokonalosť chutí, ktorú iste nevynechám ani na blížiace sa sviatky.


Výhodou sušienok je zaiste to, že pri dobrom uskladnení vydržia pomerne dlho. Stačí ich uskladniť do dobre uzatvátateľnej nádoby a nechať na chladnom mieste. Sušienky sú hotové pomerne rýchlo a verte, že rovnako rýchlo aj miznú.


odkrojený citrón na tmavom lopáriku



Citrónové crinkles – recept

Ingrediencie:

  • 2 vajíčka
  • 250 g hladkej múky
  • pol balíčka prášku do pečiva
  • štipka soli pomedzi prsty
  • 100 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 60 g mäkkého masla
  • 1 celý citrón (najideálnejšie v bio kvalite)
  • podľa potreby práškový cukor na obaľovanie guľôčok


Postup prípravy:

  • V miske vyšľaháme mäkké maslo s cukrom do peny. Postupne pridáme múku, práčok do pečiva, štipku soli a vanilkový cukor. Nakoniec vajíčka a šťavu z dobre umytého citróna. Pridáme aj za lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry. Všetko dôkladne šľahačom premiešame, až kým nám vznikne hutné cesto. To následne zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho asi pol hodinku odpočívať v chladničke.
  • Z vychladeného cesta tvarujeme malé guľôčky veľkosti vlašského orecha a obalíme ich v práškovom cukre. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie trošku ďalej od seba, lebo v rúre narastú. Pečieme asi 12-15 minút pri teplote 170 °C.
  • Upečené citrónové crinkles sú dosť krehké, je preto lepšie ich nechať úplne vychladnúť na plechu a až tak premiestniť do uzatvárateľnej dózy.
  • Teraz ostáva už ba jediné – s radosťou si vychutnať poctivé domáce sušienky.

citrónové popraskané sušienky
Dobrú chuť!


TIP: Milovníci domácich sušienok si prídu iste na svoje pri lahodných čokoládových crinkles.