Ak si raz vyskúšaš pripraviť vlastný ochutený olej, už sa k bežným fľašiam z obchodu len tak nevrátiš. Stačia dve suroviny, pár dní trpezlivosti a získaš chuťový základ, ktorý dodá šmrnc každému jedlu. Ideálny do šalátov, na pečenú zeleninu, k syrom či do domácich nátierok.

 

Tu sú 3 overené recepty, ktoré si získaš chuťovo a jednoducho.

 

1. Cesnakový olej – dokonalý základ do každej kuchyne

Potrebujeme:

  • 4–5 strúčikov cesnaku (rozpučených alebo nakrájaných)
  • 250 ml olivového alebo repkového oleja

 

Strúčiky cesnaku ošúp a jemne rozpuč nožom alebo nakrájaj. Vlož ich do čistej sklenenej fľaše alebo pohára. Zalej olejom, dobre uzavri a nechaj lúhovať aspoň 5 dní v chladničke. Chuť sa postupne zvýrazní. Čím dlhšie stojí, tým je intenzívnejší. Výborne sa hodí na pečenú zeleninu, zemiaky, cestoviny či domáce focaccie.

 

Zdravotný benefit: Cesnak pôsobí antibakteriálne, podporuje imunitu a trávenie. Olej s cesnakom je nielen chutný, ale aj funkčný pomocník pre zdravie.

TIP: Skladuj v chlade, spotrebuj do 10 dní.

 

 

2. Čili olej – pikantný boost na pizzu, mäso aj zeleninu

chilli olej

Potrebujeme:

 

Čili môžeš krátko prehriať na panvici, aby sa uvoľnila aróma. Zalej horúcim (nie vriacim) olejom, nechaj vychladnúť a lúhuj aspoň týždeň. Čím dlhšie, tým pálivejšie. Skvelý do ázijskej kuchyne, na pizzu, do marinád aj na ochutenie olejového chleba.

 

Zdravotný benefit: Capsaicín podporuje metabolizmus, prekrvenie a má mierne povzbudzujúce účinky.

 

 

3. Bylinkový olej – univerzálny a voňavý

Potrebujeme:

 

Bylinky dobre osušte, natrhaj ich alebo zľahka pomliaždi. Zalej olejom a nechaj lúhovať aspoň 5 dní na tmavom mieste. Olej krásne rozvonia, ideálny na šaláty, grilované jedlá či ako darček.

 

Zdravotný benefit: Bylinky obsahujú antioxidanty, podporujú trávenie a prirodzenú detoxikáciu.

 

Ako ich využiť?

  • Zálievky do šalátov
  • Marinády na mäso
  • Pečená zelenina alebo zemiaky
  • K chlebu namiesto masla
  • Darček pre niekoho, kto miluje varenie

 

 

TIP: Používate správne rastlinný olej v kuchyni? Viete ako používať rastlinný olej pri varení a príprave pokrmov? Tipy ktorý je vhodný na studenu kuchynu a aký na varenie a vysmážanie nájdete TU.

 

Obr. valachshop.sk, canva.com