Kaiserky sú tradičné rakúske pečivo, zvané „cisárske“. Na týchto žemličkách, pripomínajúce “korunu” si ľudia pochutnávajú už viac ako 3 storočia. V minulosti si na nich pochutnávala šľachta. Dnes je obľúbeným pečivom pre všetkých. A to nielen v Rakúsku, ale aj všade v okolitých štátoch, vrátane Slovenska.
Tento druh pečiva si môžeme upiecť s rôznymi semienkovými posýpkami na povrchu. Môžeme zvoliť sezam, ľanové semienka, mak, rascu, alebo ich upiecť bez posýpky. Najnadýchanejšie sú zo pšeničnej hladkej múky. Vieme však pripraviť aj zdravšiu verziu v kombináciou s celozrnnou múkou. My sme si pre vás pripravili recept na stráviteľnejšiu verziu z kvásku.
Na kváskové kaiserky budeme potrebovať:
Rozkvas:
Cesto:
Cesto:
Postup prípravy:
- Najskôr si pripravíme rozkvas. Preosejeme múku, ktorú dôkladne zmiešame s vodou a kváskom.
- Uzatvorenej nádobe necháme rozkvas kvasiť 9 až 12 hodín do zdvojnásobenia objemu.
- Keď je rozkvaz nakvasený, pripravíme cesto. Hladkú múku preosejeme rovnako ako do rozkvasu. Docielime tým, že budú kaiserky nadýchané.
- Z múky, rozkvasu a ostatných ingrediencii vymiesime elastické a poddajné cesto, odliepajúce sa od stien misy. Ak by bolo príliš riedke, pridáme ešte trochu múky.
- Vymiesené cesto necháme kvasiť 3 hodiny. Ja v tomto kroku uprednostňujem chladničkové kvasenie, ktoré trvá 12 až 20 hodín.
- Nakvasené cesto rozdelíme na 8 rovnakých časti. Vytvarujeme z nich guľaté žemle, ktoré na ukladáme na plech a prikryjeme utierkou. Necháme ich postáť 30 minút.
- Kaiserky si vieme vytvoriť rôznymi spôsobmi. Môžeme vytvoriť guľaté žemle a vzor na povrchu vytvoriť tvorítkom na kaiserky tesne pred pečením. Prípadne vyrezať vzor žiletkou. Vzhľadovo najkrajšie kaiserky pripravíme pletením. Avšak tento postup je aj najprácnejší. Gazdinky, ktoré si potrpia aj na vzhľad, nielen na výslednú chuť odporúčam tento postup.
- Z časti, ktoré sme rozdelili s cesta, vytvarujeme tenučké valčeky dlhé približne 40 cm. Na začiatku preložíme valček akoby do slučky. Dlhší koniec preplietame zo spodu do vnútorného kruhu slučky. Zvyšný koniec valčeka, ktorý nám zostane spojíme so začiatočným.
- Kaiserky necháme kvasiť ešte 1,5 až 2 hodiny.
- Nakvasené kaiserky namočíme do misky z vodou a obalíme vrchnú časť so vzorom v semienkach v druhej miske.
- Rúru si nahrejeme na 230 °C spoločne s menším pekáčom na dne trúby. Tesne pred vložením žemlí do trúby nalejeme do pekáča hrnček vody.
- Kaiserky pečieme so záparou 10 minút. Následne teplotu znížime na 200°C a plech s vodou vyberieme. Dopekáme 10 až 15 minút do zlatohneda.

Najkrajšie kaiserky vytvoríme zapletením cesta. Praktické gazdinky môžu použiť aj tvorítko na kaiserky.
Dobrú chuť.
TIP: Gazdinky, ktoré preferujú pečenie pečiva z droždia si môžu upiecť kaiserky aj tradične. Recept nájdete TU.
obr. súkromný archív