Hovädzie mäso na bielom víne a koreňovej zelenine je skvelým tipom na fantastický obed aj večeru. Vynikajúco sa k nemu hodí tarhoňa, slovenská ryža, ale aj tradičná dusená ryža na cibuľke. Príprava je jednoduchá a výsledok je chuťovo vynikajúci. Pomaly dusené mäsko, ktoré sa vám bude rozplývať na jazyku, vám ulahodí.

Pri príprave duseného hovädzieho mäsa platí, čím použijete lepšie víno, tým bude chuťový výsledok dokonalejší. Každé víno dodá konečnej chutí jedinečný podtón. Môžete použiť suché, ale aj polosladké či sladké odrody, ktoré dodajú pokrmu jemnú nasladlosť. Ak ste milovníkom štipľavého, neváhajte do receptu pridať aj pálivé chilli, ktoré jedlu pridá grády naviac.

Na hovädzie mäso na bielom víne budeme potrebovať:


detail duseného hovädzieho mäsa s kúskami koreňovej zelenine na tanieri

Postup prípravy:

  • Ako prvé ošúpanú cibuľu nakrájame na jemno.
  • Cibuľu následne speníme na rozpálenom oleji alebo masti do sklovita.
  • Pridáme koreňovú zeleninu nakrájanú na menšie kocky a chvíľu restujeme spolu s cibuľkou.
  • Potom pridáme hovädzie mäso naporciované na kocky.
  • Mäso okoreníme čerstvo mletým farebným korením a sprudka restujeme pár minút, aby sa zatiahlo.
  • Následne pridáme k mäsu paradajkové pyré, hovädziu bujónku a víno.
  • Zmes rovnomerne premiešame a dusíme do mäkka na nižšom stupni aj niekoľko hodín.
  • Mäso počas dusenia občas premiešame a podlievame vodou podľa potreby.
  • Na záver dochutíme soľou podľa chuti.
  • Podávame s tarhoňou, slovenskou alebo tradičnou ryžou. Pre farebný kontrast môžeme posypať čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť.

detail duseného hovädzieho mäsa s kúskami koreňovej zelenine na tanieri
Šťavnatosť hovädzieho mäsa na bielom víne a koreňovej zelenine budete cítiť už na pohľad.


 

TIP1: Aké víno použiť do tohto receptu? U nás na Valachshope si nebudete vedieť vybrať. Pretože máme skutočne veľký výber kvalitných slovenských a českých vín nielen do varenia. Ale na akúkoľvek príležitosť.

TIP2: Ak milujete mäsové pokrmy na víne, určite vyskúšajte aj lahodné bravčové líčka na červenom víne. Recept nájdete TU.



obr.
vlastný archív