Pôvodné belgické vafle sú dezertom, ktorý sa stal celosvetovo obľúbeným. Maškrta má charakteristický mriežkový tvar, ktorý získajú vďaka špecifickým platniam, v ktorých sa pečú. Tradičné vafle sa pripravovali s použitím bežných kvasníc. V súčasnosti sa skôr používa kypriaci prášok, vďaka ktorému sa výsledné cesto nakyprí. Často sa pripravujú na raňajky, ale aj ako dezert či hlavné jedlo.

Ako však pripraviť tento dezert, aby bol výživnejší a vhodný aj pre deti? Jednoducho. U nás doma sa pripravujú často a to rovno v 3 variantoch. Banánovo-vanilkové, cuketovo-citrónové a tekvicovo-škoricové. Takto pripravené vafle sú výživnejšie na vlákninu, vitamíny a minerálne látky. Pochutiť si na nich môžeme s akýmkoľvek lekvárom, džemom, čokoládovými či orieškovými nátierkami, zmrzlinou, čerstvým, zaváraným či horúcim ovocím, mascarpone aj šľahačkou. Medze sa nekladú a pochutiť si na nich môžete s čímkoľvek, čo máte radi.


Banánovo – vanilkové vafle
Detail banánov a banánových štvorcových vaflí

Budeme potrebovať:


Cuketovo – citrónové vafle
Detail štyroch cukiet a cuketových štvorcových vaflí na bielom podklade

Budeme potrebovať:


Tekvicovo – škoricové vafle
Detail oranžovej tekvice a tekvicových štvorcových vaflí na bielom podklade

Budeme potrebovať:



Ak chcete ešte zdravšiu variantu pre deti, jednoducho môžete z receptu vynechať cukor.


Postup prípravy:

  • Ako prvé ošúpeme banány a nakrájame ich na menšie kusy. V prípade tekvicových alebo cuketových variantov najskôr zeleninu ošúpeme a rovnako nakrájame na menšie kúsky.
  • Banány alebo zeleninu dáme do mixéra a pridáme aj mlieko, olej a vajíčka.
  • Suroviny dôkladne rozmixujeme do hladka.
  • Potom pridáme ostatné suché ingrediencie a opäť zmes na cesto dôkladne rozmixujeme na jemne husté cesto.
  • Cesto nakoniec rovnomerne nalejeme pomocou žufanky alebo lyžice už na olejom potreté a vyhriate platničky.
  • Pečieme niekoľko minút do zlatista, podľa návodu vášho vafľovača.



TIP:
Ochutený vanilkový, citrónovy a škoricový cukor na prípravu dezertov si viete rýchlo a jednoducho pripraviť aj doma. Návod nájdete TU. Ak však nemáte čas, u nás na Valachshope máme ochutený cukor nielen na pečenie, dokonca v BIO kvalite.

 

obr. súkromný archív, pixabay.com