Ako si doma vyrobiť vanilkový, škoricový či citrónový cukor? Príprava je skutočne rýchla a jednoduchá. Výsledkom bude vynikajúci ochutený cukor bez umelých aróm či prísad. Naviac budete aj ekologicky, nakoľko znížite svoju uhlíkovú stopu. Na prípravu ochuteného cukru vieme použiť klasický biely či trstinový cukor, prípadne akýkoľvek iný, ktorý v rámci prípravy dezertov preferujete.

 

Vanilkový cukor

detail domáceho vanilkového cukru v zaváraninovom pohári

 

Vanilka je najobľúbenejšiu koreninou na svete. Vieme ju použiť takmer v každom dezerte. Má výnimočnú chuť aj vôňu. Vanilkový cukor je oveľa drahší oproti lacnému vanilínovému cukru, ktorý je len syntetickou napodobeninou. Pravá vanilka sa získava z vanilkových strukov, ktoré rastu na orchidei zvanej „vanilka pravá". Po odtrhnutí nemá vanilkový struk žiadnu chuť. Až po mesiacoch sušenia a spracovania nadobudne svoju originálnu chuť

vanilkové struky

Vedeli ste,že...

  • Chuť vanilky tvorí až 200 jedinečných chuťových zlúčenín.
  • Vanilka má okrem svojej výnimočnej arómy a chute aj mnoho benefitov pre naše zdravie. Vie dopomôcť s úzkosťou, je antidepresívna, antioxidačná a antibakteriálna.
  • Syntetický vanilín sa vyrába z dreva alebo hovädzieho hnoja, čo neznie dva krát vábivo.

 


Budeme potrebovať:

 

 

V prvom kroku vanilkový struk rozrežeme pozdĺžne na polovicu. Pomocou noža vyškrabeme malé zrniečka vanilky z lusku. Následne drobné čierne čiastočky vanilky rovnomerne zmiešame s cukrom a naplníme ho do skleneného uzatvárateľného pohára. Vložíme doň aj vanilkový struk a odložíme na tmavé miesto. Cukor nasaje arómu aj chuť vanilky. Získame tak domáci vanilkový cukor, ktorý nám vydrží skutočne dlho. Používať ho môžeme najskôr o týždeň od prípravy.

 

Škoricový cukor

škoricová kôra so škoricovým cukrom a badiánom na sivom podklade

 

Na prípravu škoricového cukru je vhodné zvoliť kvalitnú škoricu. Pretože nie je škorica ako škorica. Toto korenie má viacero druhov a každý z nich má odlišné vlastnosti. Korenina sa pripravuje z kôry škoricovníka. Korenie poznáme v dvoch verziách. Zvinutú kôru a škoricu v prášku. Na trhu nájdeme prevažne menej kvalitnú škoricu nazývanú „cassia“, v rámci ktorej sa spracováva vrchná kôra čínskeho škoricovníka. Pre prípravu pravej a kvalitnejšej škorice sa používa len tenká a krehká vnútorná kôra. Je svetlejšia, sladkejšia a jemnejšia s nádhernou árómou, oproti lacnejšej korenistej škorici.


Budeme potrebovať:

 

 

Ingrediencie rovnomerne premiešame a naplníme do uzatvárateľnej nádoby.

 

Citrónový cukor

 

detail citrónov na čiernom podklade

 

Pre prípravu domáceho citrónového cukru je vhodné použiť bio citróny, ktoré nie sú chemicky ošetrené. Citrusový cukor vieme pripraviť aj z iných druhov citrusov, avšak rovnako s chemicky neošetrenou kôrou. Vznikne nám tak aromatický cukor, vhodný do palaciniek, krémov či rôznych múčnikov.

 

Budeme potrebovať:

 

  • 250 g cukru
  • Nastrúhaná kôra z dvoch nastrúhaných chemicky neošetrených citrónov

 

Ako prvé umyjeme citróny. Dôkladne ich vysušíme a kôru nastrúhame na jemnom strúhadle. Strúhame iba žltú časť, nakoľko biela dužinatá časť môže spôsobiť, že citrónový cukor by bol horký. Nastrúhanú kôru pridáme do zaváraninového alebo iného uzatvárateľného pohára spolu s cukrom a rovnomerne premiešame. Cukor počas 7 dni každý deň pohrkáme, aby sa s citrónovej kôry uvoľnila aróma. Cukor skladujeme na tmavom mieste.

TIP: Ak nemáte čas pripraviť si domácu verziu ochutených cukrov na prípravu dezertov a sladkých maškŕt, u nás na valachshope nájdete kvalitný ochotený trstinový cukor vo všetkých troch príchutiach a dokonca v bio kvalite.


 

obr. súkromný archív, pixabay.com, pxhere.com,