Žemľovka je tradičnou maškrtou slovenskej a českej kuchyne, na ktorej si pochutnáva už mnoho generácií. Chutný dezert patriaci medzi jedlá zvané „nákyp“ poznajú napríklad aj v Nemecku pod názvom „Semmelbaba“. Nejeden z nás si pri žemľovke spomenie na svoje detstvo, či školskú jedáleň, v ktorej nám ako deťom tento pokrm pripravovali.

Tento recept na žemľovku je oveľa lepší ako ten tradičný. Aj vďaka tomu, že je zo sladkého, nadýchaného a mäkučkého pečiva - vianočky. Vianočku však vieme nahradiť aj za makovky alebo briošky. Výsledok bude rovnako famózny a neodolateľne chutný.

Na žemľovku budeme potrebovať:

Sneh na žemľovku:

  • 3 vaječné bielka
  • 30g trstinového cukru

Na vymastenie plechu:


Žemľovka – postup prípravy:

  • Najskôr nakrájame vianočku alebo pečivo na tenké plátky.
  • Potom vymiešame vaječné bielko a dve žĺtka s vanilkovým cukrom. K zmesi pridáme aj mlieko a roztopené maslo.
  • Ingrediencie premiešame a postupne v zmesi namáčame plátky vianočky.
  • Polovicu namočených plátkov z vianočky poukladáme do pekáča vymasteného olejom a vysypaným strúhankou.
  • Následne pripravíme tvaroh, ktorý vymiešame so zvyšnými dvoma žĺtkami, trstinovým, citrónovým cukrom a hrozienkami.
  • Pripravenú tvarohovú zmes rovnomerne navrstvíme na prvú vrstvu z vianočky.

Postup prípravy žemľovky  jednotlivých krokoch

  • Potom pripravíme jablká, ktoré môžeme nastrúhať aj so šupkou.
  • Nastrúhané jablká pridáme na tvarohovú vrstvu a posypeme ich škoricovým cukrom.
  • Nakoniec na jablká vrstvíme namočené plátky vianočky vo vajíčkovo-mliečnej zmesi. Ak by nám z nej zostalo, jednoducho ju nalejeme na poslednú vrstvu z vianočky.

Postup prípravy žemľovky  jednotlivých krokoch

  • Pripravenú žemľovku vložíme do rozohriatej rúry na 180°C pečieme 40 minút.
  • Nakoniec ešte na vianočku pridáme vyšľahaný sneh s cukrom a dáme piecť ešte približne 15 minút, dovtedy kým sneh naberie zlatisto-hnedasté odtiene.


Dobrú chuť.



Detail žemľovky na modrom tanieri


TIP: Ak obľubujete sladké pokrmy zvané nákypy, vyskúšajte aj chutný ryžový nákyp. Recept nájdete TU.


obr. súkromný archív