Tekvica je symbolom a plodinou jesene, rovnako ako mnoho iných plodín, ktoré v tomto období dozrievajú. Ponúka nám mnoho zdravotných benefitov, vďaka veľkému obsahu minerálov, ale aj vitamínov. Napríklad dodáva telu živiny a energiu, podporuje trávenie, imunitu, zdravé srdce a zrak. Je vhodná počas tehotenstva, aj redukčných diét. Šikovné gazdinky vedia z tejto vďačnej zeleniny vyčarovať jedlá skutočne od výmyslu sveta, od dezertov, príloh až po hlavné jedlá.

Existuje mnoho druhov tekvice. Vedeli ste, že medzi ne patri aj cuketa? Šupka, rovnako aj dužina tekvice, môžu mať rôzne sfarbenie. Od bielej až po žlto-oranžovú farbu. Tekvice so sýtejšou farbou dužiny obsahujú viac betakaroténu, čo je vlastne provitamín A. Je vedecky dokázané, že prirodzená verzia betakaroténu zo zeleniny je pre ľudský organizmus oveľa prospešnejšia.

tekvicové semienka na bielom podklade

Okrem samostatnej tekvice, je vynikajúci pre náš organizmus aj tekvicový olej, ktorý vieme využívať nielen ako prísadu pri varení, ale aj ako liek. Rovnako zdravé sú aj tekvicové semienka. Pre ľudí s celiakiou je vhodná aj tekvicová múka.

 

Ja som si pre vás pripravila niekoľko jednoduchých a chutných receptov, v ktorých vieme použiť tekvicu. Polievku z tekvice, paradajok a červenej šošovice, omáčku na cestoviny s tekvicou, tekvicové nokypečenú tekvicu so zeleninou, ktorá je vhodná napríklad k steakom.


Tekvicovo-paradajková polievka s červenou šošovicou

suroviny na tekvicovo paradajkovú polievku a tekvicová polievka

Budeme potrebovať:



Postup prípravy:

  • Najskôr orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku do sklovita na oleji.
  • Následne hokaido tekvicu umyjeme, zbavíme dužiny s jadierkami a nakrájame na menšie kocky. Tekvicu nešúpeme, ale využijeme aj šupku.
  • Tekvicu pridáme k cibuľke a potom chvíľu restujeme.
  • Pridáme aj nadrobno nakrájaný cesnak a ešte restujeme 1 minútu.
  • Prilejeme 1,5l vody a paradajkové pyré.
  • Pridáme aj bujónku, korenie a soľ podľa chuti.
  • Privedieme k varu a varíme do zmäknutia tekvice.
  • Nakoniec zmes rozmixujeme ponorným mixérom dohladka.

 

Polievku môžeme ozdobiť nastrúhaným zrejúcim syrom talianskeho typu, tekvicovými semienkami alebo balzamikom.



Omáčka na cestoviny s tekvicou

tekvicová omáčka s hrubými rezancami servírovaná na tanieri na drevenom stole

Budeme potrebovať:



Postup prípravy:

  • Najskôr orestujeme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita.
  • Pridáme nadrobno nakrájanú cuketu a tekvicu. Niekoľko minút restujeme.
  • Zatiaľ si nakrájame paradajky na menšie kúsky. Potom ich pridáme spolu s pretlačeným cesnakom k zeleninovej zmesi.
  • Namiesto paradajok môžeme použiť aj paradajkové pyré.
  • Zalejeme trochou vody a pridáme bujónku a korenie. Dusíme do zmäknutia.
  • Zmes rozmixujeme ponorným mixérom a prípadne ochutíme cukrom a soľou.

 

Servírujeme s cestovinamizrejúcim syrom talianskeho typu.



Tekvicové noky

tekvicové noky na plechu

Budeme potrebovať:



Postup prípravy:

  • Ako prvé si upečieme rozkrojenú tekvicu zbavenú dužiny. Pečieme na 200 °C po dobu 40 minút.
  • Potom upečenú tekvicu necháme vychladnúť.
  • Z vychladnutej tekvice vydlabeme dužinu, z ktorej pripravíme pyré. K nemu následne pridáme ostatné suroviny.
  • Potom zo zmesi vypracujeme kompaktné cesto. Ak by bolo cesto veľmi lepkavé, pridáme ešte trochu múky.
  • Cesto rozdelíme na niekoľko častí, z ktorých vytvarujeme niekoľko podlhovastých valčekov s priemerom približne 2 cm.
  • Valčeky nakrájame na menšie noky. Na povrchu nokov môžeme vytvoriť pomocou vidličky vrúbky.
  • Varíme vo vriacej a osolenej vode. Keď noky vyplávajú na povrch vody, sú uvarené.
  • Nakoniec ich pomocou sitka vyberieme z vody.

 

Môžeme servírovať ako prílohu k mäsovým pokrmom na smotane, s hubovými omáčkami, alebo so slaninkou, parmezánom a bylinkami.



Pečená tekvica s bylinkami

pečená tekvica so zeleninou pred pečením na plechu

Budeme potrebovať:

  • Tekvica
  • Červená cibuľka
  • Cesnak
  • Zelenina (môžeme kombinovať so šampiňónmi, farebnou paprikou, cherry paradajkami, mrkvou, cviklou, petržlenom, cuketou, baklažánom)
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 2 cesnaky
  • 1,5 čajovej lyžičky provensálskeho korenia
  • 1čajová lyžička trstinového cukru
  • Farebné korenie podľa chuti
  • Soľ podľa chuti
  • Sušené chilli - voliteľné


Postup prípravy:

  • Najskôr tekvicu zbavíme semienok a nakrájame ju na väčšie kocky alebo mesiačiky.
  • Ďalej nakrájame aj ostatnú zeleninu na menšie časti alebo plátky.
  • Následne vo väčšej mise zeleninu rovnomerne premiešame s olejom, pretlačeným cesnakom, cukrom, chilli, farebným a provensálskym korením.
  • Zeleninu dáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Nakoniec pečieme na 200 °C po dobu 40 minút.

 

Pečenú zeleninu môžeme podávať so steakom, grilovaným mäsom alebo syrom, kozím syrom, so zemiakovou kašou, kuskusom, bulgurom, cestovinami, šalátom, alebo napríklad s kváskovým chlebíkom



TIP1:
Ak chceš vyskúšať aj krémovú polievku z hokaido tekvice, recept nájdeš TU.

TIP2: Z tekvice vieš dokonca upiecť aj tekvicový chlieb z kvásku, podľa receptu TU.



obr. súkromný archív, pixabay.com