Tradičná polievka zvaná kulajda má mnoho variant. Neexistuje na ňu jednotný recept. Recepty sa môžu odlišovať postupom prípravy, zložením a pridaním rôznych ingrediencií či korenín.  Avšak charakteristickú chuť tradičnej polievky, typickej pre južné Česko tvorí kombinácia smotany, húb, kôpru a zemiakov.


Biela a hustá polievka podávaná najlepšie s čerstvým chlebíkom dozaista maximálne zasýti. Preto je častokrát podávaná aj ako samostatný chod. Okrem toho, že zasýti hladné brušká, ulahodí aj svojou špecifickou chuťou.

 

Na zahustenie kulajdy sa v receptoch používajú dva spôsoby. Buď ju zahustíte zátrepkou, alebo zásmažkou. Ak by ste chceli vedieť, aký je medzi týmito postupmi rozdiel, tipy o zahusťovaní polievok a omáčok nájdete TU.


Tradičná kulajda

detail kulajdy v modrom hlbokom tanieri

Budeme potrebovať:

  • Tri hrste hríbov
  • 5 stredne veľkých zemiakov
  • 250g šľahačkovej smotany
  • 3 polievkové lyžice kuracej bujónky
  • 1 cibuľa
  • 2 polievkové lyžice oleja alebo masla
  • 2 bobkové listy
  • 2-3 polievkové lyžice octu
  • 2-3 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • ½ kávovej lyžičky celej rasce
  • Kôpor (najlepšie čerstvý)
  • 5 guličiek nového korenia
  • Farebné korenie podľa chuti
  • 4 vajíčka

Postup prípravy:

  • Ako prvé nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji alebo masle do sklovita.
  • Potom pridáme nakrájané čerstvé alebo vopred namočené sušené hríby, ktoré pred tým precedíme cez sitko.
  • Hríby pár minút orestujeme spolu s cibuľkou.
  • Následne orestovanú zmes zalejeme horúcou vodou a pridáme aj kuraciu bujónku.
  • Pridáme aj bobkový list, rascu, nové a farebné korenie.
  • Zemiaky ošúpemenakrájame na kocky.

detaily postupu prípravy kulajdy v jednotlivých krokoch

  • Následne ich tiež pridáme do polievky a varíme do polomäkka.
  • Potom si pripravíme zátrepku z múky a šľahačkovej smotany, ktorú cez sitko vlejeme do polievky, ktorú budeme variť ešte 15 minút.
  • Do menšieho hrnca pridáme trochu vody a zahrejeme v nej ocot, aby sa nám polievka nezrazila.
  • Nakoniec pridáme octovú zmes, cukor a kôpor do polievky a dôkladne premiešame.
  • Podávame s pošírovaným vajíčkom alebo uvareným vajíčkom na „hniličku“.


Kulajda v modrom tanieri s prekrojeným uvareným vajíčkom s krajcami chlebíka a lyžičkou
Dobrú chuť.


TIP1: Ak sme vám narobili chute, ale v kuchyni vám to veľmi nejde, nezúfajte. U nás na valachshope nájdete expresnú kulajdu s kuriatkami, ktorú budete mať kedykoľvek po ruke.

TIP2: Kulajda najlepšie chutí s čerstvým chlebíkom. A ten si môžete upiecť aj doma. Vynikajúcim bude napríklad kváskový babičkin bochník s chlebovým korením. Recept nájdete TU.


obr. súkromný archív