Lievance, nazývané aj „dolky“ sú obľúbenou pochúťkou mnohých z nás. Je to obdoba tradičných palaciniek, avšak s rozdielom, že sú menšie, nadýchanejšie a hrubšie. Cesto je oproti palacinkovému hustejšie. Do tradičného múčnika sa pridáva droždie, kvások alebo kypriaci prášok. Cesto vďaka ním nakvasí, nakysne, alebo nakyprí.



Obľúbené a sýte lievance si vieme vychutnať s lekvárom, džemom, orechovými krémami, čokoládovými nátierkami, ovocím, mascarpone, či šľahačkou. Kombinácií je mnoho a kedykoľvek si tak môžeme vytvoriť vždy inú príchuť.



Klasické lievance

lievance

Budeme potrebovať:



Postup prípravy:

Preosiatu múku, vanilkový, trstinový cukor, prášok do pečiva a soľ zmiešame v miske. Pridáme mlieko, vaječné žĺtka a poriadne premiešame. Vaječné bielky vyšľaháme do tuhého snehu. Sneh ručne a zľahka metličkou premiešame k lievancovej zmesi. Necháme 15 minút postáť. Následne opekáme z oboch strán na panvici, ktorú potierame olejom.



Kváskové lievance

kváskové lievance

Budeme potrebovať:




Postup prípravy:

Všetky suroviny okrem soli pridáme do misky s preosiatou múkou. Suroviny vyšľaháme ručným mixérom do lievancovej zmesi. Zmes necháme kvasiť v uzatvorenej miske 3 hodiny na kuchynskej linke, alebo 12 až 20 hodín v chladničke. Následne pridáme soľ a dobre premiešame. Vyprážame na panvici zľahka potretou olejom.



Bezlepkové lievance

lievance

Budeme potrebovať:




Postup prípravy:

V miske zmiešame vajíčka s vanilkovým a trstinovým cukrom. Pridáme mlieko a olej. Opäť premiešame. V druhej miske si zmiešame múku, kypriaci prášok a soľ. Suchú zmes postupne pridávame do tekutej a vymiešame hustejšiu zmes. Zmes necháme postáť 15 minút. Následne vyprážame na panvici zľahka potretou olejom.



Banánové lievance – bezlepkové a bezlaktózové

lievance

Budeme potrebovať:



Postup prípravy:

Ošúpané banány rozmixujeme v mixéri spolu s vajíčkami, rastlinným mliekom a medom. V druhej miske si zmiešame suché ingrediencie (vanilkový cukor, bezlepkovú múku, kypriaci prášok a soľ). Do tekutej zmesi postupne pridávame suchú zmes. Vyšľahame hustejšiu lievancovú zmes, ktorú vyprážame na panvici zľahka potretou olejom.



Tip: Ak obľubujete lievance, neváhajte vyskúšať aj kváskovové palacinky s orieškovým krémom a bielou čokoládou. Recept nájdete TU.



obr. súkromný archívpixabay.com