Chlieb bol v minulosti veľmi vzácny. Gazdinky ho piekli do zásoby na celý týždeň a starostlivo uchovávali, aby im vydržal čo najdlhšie. Vedeli ako na to a vonkoncom chlebík neuskladňovali tak, ako to robí dnes drvivá väčšina. Ako teda odložiť chlebík, rožky, či iné pečivo tak, aby si zachovalo svoju čerstvosť čo najdlhšie? Poďme sa spolu pozrieť aké máme možnosti a vyberme si tú najlepšiu.
Roky stará skúsenosť a pravda hovorí, že chleba sa nikdy nepreješ.

To, čo bolo v minulosti pokladom, tým dnes mnohí plytváme a často vyhadzujeme. Ročne nás to pritom môže vyjsť pekne draho. A pritom stačí chlieb a pečivo správne uskladniť, aby si zachovalo svoju čerstvosť čo najdlhšie.
Chlieb vydrží o čosi dlhšie ako ostatné druhy pečiva. Hrubšia kôrka zabezpečí, že chlebík drží lepšie vlhkosť vo svojej striedke. Za ideálnych podmienok to dokonca môže byť až 7 dní. Biele pečivo maximálne 3 dni.
Čo tak papierové vrecko?
V mnohých reťazcoch bežne nájdeme hneď vedľa pečiva papierové aj igelitové vrecká. Papier je zaiste ekologickejšia voľba, no vhodný jedine na prevoz pečiva domov. Prečo? Chlebík v papieri si síce zachová svoju lahodnú chrumkavosť, no aj celý rýchlo stvrdne. Vlhkosť sa vyparí raz dva a takýto chlieb je dobrý tak akurát na hrianky.

Igelitové vrecko – najčastejší spôsob uskladnenia
Igelitové vrecko nie je najideálnejšou voľbou. Nielen z hľadiska ekologického, ale aj z hľadiska trvanlivosti. Napriek tomu je táto možnosť voľbou číslo jedna. Príliš vysoká vlhkosť takto baleného pečiva spôsobuje rýchle zmäknutie kôrky. Výsledkom je tradičná gumová štruktúra.
Pečivo sa odporúča uchovávať v suchom a vzdušnom prostredí. Navyše v igelitových vreckách pečivo často po 3 dňoch vďaka vlhku splesnivie. Tak už nie je vhodné ani na výrobu strúhanky a musí sa vyhodiť.

Látka a plátno – rokmi overená voľba
Pred rokmi balili chlebík do plátna. Tento spôsob uskladnenia má čosi do seba. Dnes dostať kúpiť dokonca špeciálne látkové vrecká na chlieb. Dajú sa nahradiť bavlnenou látkovou utierkou. V oboch prípadoch je dôležité dbať na čistotu. Každé 3 dni utierku vymeniť a vrecko pravidelne zbavovať omrviniek.
Dobrou voľbou je zabaliť pečivo do ľanového plátna, utierky, alebo látkového vrecka. Vložiť zabalené do chlebníka, alebo do špajze na tmavé chladné miesto. Presne takto skladovali pečivo naši predkovia.
Sladké a kysnuté pečivo môžeme uložiť do uzatvárateľnej dózy, alebo na podnos s vekom, pod ktorý sa nedostane vzduch.

Ako dlho vydrží pečivo v chladničke?
Studené prostredie ovplyvňuje proces starnutia, no v tomto prípade nie príliš pozitívne. Pečivo v chladničke rýchlo vyschne. Pri chladničkovej teplote stráca svoju elastickosť a drobí sa. Navyše ak je v igelite, rýchlo splesnivie.
Čerstvý chlebík teda do chladničky nepatrí. Túto možnosť voľte jedine pri vysokých letných horúčavách. No myslite na to, že aj keď sa rozklad pečiva spomalí, utrpí chuť, lebo pečivo spoľahlivo nasaje okolité pachy a bude suché. Na dlhodobejšie uskladnenie je určite lepšou voľbou mraznička.

Ako správne pečivo mraziť a zozmraziť?
Ak ste nakúpili viac pečiva a s istotou viete, že ho tak skoro nespotrebujete, jednoducho ho zamrazte. Platí pritom, že čím je pečivo pri zamrazovaní čerstvejšie, tým bude po rozmrazení chutnejšie. V tomto prípade je nutné použiť igelitové vrecká alebo plastovú nádobu.
Správne zamrazené pečivo vydrží v mrazničke maximálne pol roka. Je užitočné si tak napísať na vrecko dátum jeho zamrazenia. Treba však i v tomto prípade rátať s tým, že čím je pečivo v mrazničke dlhšie, tým viac okolitých pachov do seba nasaje.
Ako ho potom správne rozmraziť? Až ho vyberiete z mrazničky, zbavte ho igelitového obalu a zabaľte do bavlnenej utierky. Nechajte voľne rozraziť. Následne ho vložte na pár minút do rúry vyhriatej na 130°C. Bude tak voňavé a chrumkavé.
Obr.:pixabay.com