Ak patríte k začiatočníkom v pestovaní viniča, určite oceníte pár praktických rád, ktoré vás dovedú k zberu hroznových bobúľ. Hroznový cukor obsiahnutý v hrozne zaisťuje okamžitý prísun energie. Navyše sa hrozno vyznačuje zastúpením vitamínov a minerálov ako je napríklad horčík, vápnik, draslík a železo, ktorými je hrozno dostatočne zásobené. Predovšetkým šupka hrozna pôsobí antioxidačne a podporuje správnu činnosť srdca ako aj metabolizmu. Na podporu kardiovaskulárneho systému je vhodné dopriať si aj hroznový mušt alebo víno v pravidelných primeraných dávkach.

Spôsoby upevnenia hrozna

Strihanie viniča závisí aj od jeho vzrastu, veku, ako aj od spôsobu uchytenia hrozna. Pri takzvanom vedení na záves sú ťažne umiestnené v primeranej vzdialenosti od seba, čím sa zaistí dostatočná cirkulácia vzduchu. Stredné alebo takzvané rýnsko-hessenské vedenie predstavuje najčastejšiu formu uchytenia viniča, pri ktorom sa predpokladá približne metrová výška kmeňa a jednotlivé ťažne sa prichytávajú o horizontálny vodiaci drôt.

pestovanie viniča

Kedy a prečo strihať vinič

Za vhodný čas na strihanie viniča sa považuje koniec zimy po období najtuhších mrazov alebo začiatok jari. V prípade potreby je možné strihať vinič aj v lete. Po prvom roku rastu hlavného ťažňa, pribudnú výhonky, ktoré sa pravidelne strihajú. Ešte predtým ako zoberiete záhradné nožnice a pustíte sa do akcie, nie je na škodu vedieť, že existuje určitý univerzálny postup strihania viniča.

Celkovým zámerom je vytvoriť dostatočné miesto pre rast výhonkov ako aj predpoklady pre správny rast a bohatú úrodu. Pri strihaní sa aplikuje šikmý rez smerom od púčika, ktorý podporí odtok dažďovej vody.

rast hrozna

Univerzálny spôsob strihania hrozna

Prvým krokom je odstránenie poškodených a suchých výhonkov, ktoré sa označujú ako neproduktívne. K takzvanému očistnému rezu patrí aj odstrihávanie dvojročných výhonkov v blízkosti konára alebo kmeňa, ktoré neprinášajú plody. Vyznačujú sa väčšou hrúbkou a tmavším sfarbením.

Po očistnom reze nasleduje tvarovací rez, ktorým sa upraví rastlina do požadovaného tvaru. Výsledkom strihania by mal byť vinič, kde sú jednotlivé výhonky v optimálnej vzdialenosti, ktorá zaistí prenikanie dostatku svetla a vytváranie optimálneho počtu strapcov hrozna.

Celý postup sa ukončuje skracovaním rezom. Skracuje sa dĺžka jednoročných výhonkov na 6 až 10 púčikov, čo znamená, že tento počet púčikov zostáva na výhonku. Hrozno sa rodí práve na jednoročných výhonkoch, ktoré vyrástli v priebehu predchádzajúceho roka.

Tip: Jarné hroznové listy sú zásobené hodnotnými živinami na podporu zdravia. Slúžia ako prevencia pred cukrovkou, vysokým krvným tlakom ako aj srdcovo-cievnymi ochoreniami. Obsahujú železo a hodia sa na prípravu čaju. Môžu sa variť aj piecť, použiť do polievok a šalátov.

V našom eshope nájdete aj 100%-né hroznové džúsyhroznový olej vyznačujúci sa svojím blahodarným vplyvom na zdravie.

Obr.: pixabay.com