Čokoláda sa všeobecne považuje za sladkosť a sladkosti sú pre nás automaticky nezdravým lákadlom. No pozor, dopriať si pár kociek kvalitnej čokolády môže byť pre naše zdravie dokonca celkom prospešné. Reč je však o naozaj dobrej a kvalitnej čokoláde, nie o tabuľke plnej cukru.

Čokoláda a jej pozitívne účinky

Nuž veru aj toto pokušenie menom čokoláda môže byť potešujúce nielen pre chuťové poháriky, ale aj zdravie. Netreba s ňou samozrejme preháňať a jesť ju na kilá. No v rozumnej miere môže byť celkom prospešná.

Priaznivé účinky čokolády sa spájajú najmä s tou tmavou verziou plnou kakaa, kakaového masla, alebo bôbov. Oplatí sa preto čítať zloženie na etikete, keď dostanete chuť na túto delikatesu.


čokoládové pralinky


Čo teda tento malý hnedý a dokonale chutný zázrak dokáže?

  • Zlepšuje našu náladu – kto by to veru dnes nepotreboval? A ako je to možné? Čokoláda zvyšuje hladinu serotonínu – hormónu šťastia, ktorý prispieva k celkovej pohode. Navyše príjemná vôňa čokolády údajne napomáha duševnému uvoľneniu, čo s obľubou využívajú niektorí maséri.
  • Čokoláda je bohatá na flavonoidy, o ktorých sa predpokladané, že majú zásluhu na prevencii straty pamäte, či prevencii demencie. Čokoláda tak chráni náš náš mozog.
  • Svojim obsahom antioxidantov prospieva aj nášmu srdcu. Kvalitná čokoláda má údajne schopnosť obnovovať pružnosť tepien a zároveň bráni ich upchávaniu.
  • Znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi a naopak, zvyšuje hladinu toho dobrého.
  • Pravidelná konzumácia dobrej čokolády dokonca pomáha znížiť krvný tlak vďaka obsahu horčíka.
  • Na náš organizmus má dokonca protizápalové účinky.
  • Je bohatá na minerály ako draslík, selén, horčík či zinok. V tmavej čokoláde je dokonca bohatá zásoba železa.
  • Čokoláda nás chráni pred cukrovkou! Znie to šialene, no kvalitná čokoláda znižuje citlivosť na inzulín a tak odďaľuje prípadný nástup cukrovky.
  • Čokoláda pomáha chudnúť – nech to znie akokoľvek neuveriteľne, je to tak. Keď si necháte malý kúsok kvalitnej čokolády rozpustiť v ústach pred jedlom, vyšlete mozgu signál, že je sýty oveľa skôr. Výsledkom toho je, že zjete menej jedla ako obvykle.


rôzne druhy čokolády


Obr. pixabay.com