Čokoláda sa všeobecne považuje za sladkosť a sladkosti sú pre nás automaticky nezdravým lákadlom. No pozor, dopriať si pár kociek kvalitnej čokolády môže byť pre naše zdravie dokonca celkom prospešné. Reč je však o naozaj dobrej a kvalitnej čokoláde, nie o tabuľke plnej cukru.
Čokoláda a jej pozitívne účinky
Nuž veru aj toto pokušenie menom čokoláda môže byť potešujúce nielen pre chuťové poháriky, ale aj zdravie. Netreba s ňou samozrejme preháňať a jesť ju na kilá. No v rozumnej miere môže byť celkom prospešná.
Priaznivé účinky čokolády sa spájajú najmä s tou tmavou verziou plnou kakaa, kakaového masla, alebo bôbov. Oplatí sa preto čítať zloženie na etikete, keď dostanete chuť na túto delikatesu.
Čo teda tento malý hnedý a dokonale chutný zázrak dokáže?
Zlepšuje našu náladu – kto by to veru dnes nepotreboval? A ako je to možné? Čokoláda zvyšuje hladinu serotonínu – hormónu šťastia, ktorý prispieva k celkovej pohode. Navyše príjemná vôňa čokolády údajne napomáha duševnému uvoľneniu, čo s obľubou využívajú niektorí maséri.
Čokoláda je bohatá na flavonoidy, o ktorých sa predpokladané, že majú zásluhu na prevencii straty pamäte, či prevencii demencie. Čokoláda tak chráni náš náš mozog.
Svojim obsahom antioxidantov prospieva aj nášmu srdcu. Kvalitná čokoláda má údajne schopnosť obnovovať pružnosť tepien a zároveň bráni ich upchávaniu.
Znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi a naopak, zvyšuje hladinu toho dobrého.
Pravidelná konzumácia dobrej čokolády dokonca pomáha znížiť krvný tlak vďaka obsahu horčíka.
Na náš organizmus má dokonca protizápalové účinky.
Je bohatá na minerály ako draslík, selén, horčík či zinok. V tmavej čokoláde je dokonca bohatá zásoba železa.
Čokoláda nás chráni pred cukrovkou! Znie to šialene, no kvalitná čokoláda znižuje citlivosť na inzulín a tak odďaľuje prípadný nástup cukrovky.
Čokoláda pomáha chudnúť – nech to znie akokoľvek neuveriteľne, je to tak. Keď si necháte malý kúsok kvalitnej čokolády rozpustiť v ústach pred jedlom, vyšlete mozgu signál, že je sýty oveľa skôr. Výsledkom toho je, že zjete menej jedla ako obvykle.