Prečo začať klíčkovať? Klíčenie semien a ich konzumácia má neskutočne veľa benefitov pre naše zdravie. Obsah vitamínov, minerálov, vlákniny a bielkovín sa líši podľa druhu klíčkov, avšak sú nutrične hodnotnejšie ako u konečného plodu alebo časti rastliny, ktorú bežne konzumujeme. Dokonca konzumáciou klíčkov dopĺňame telu bielkoviny v stráviteľnejšej forme. Okrem zdravotných benefitov slúžia ako veľmi pekná dekorácia jedál v modernej gastronómii.
Klíčenie semien – výhody a zaujímavosti
Nakličovanie semien je ekologické. Ak nakličujeme semená doma, znižujeme svoju uhlíkovú stopu.
Klíčky sú veľmi prospešné pre naše zdravie, vďaka vysokému prísunu živín pre naše telo. Zelené klíčky obsahujú veľa chlorofylu, klíčky strukovín zase veľa stráviteľnejšieho proteínu.
Konzumáciou klíčkov znižujeme rizikorôznych chorôb. Môžete ich zaradiť do jedálnička aj pri rôznych intoleranciách, redukčných alebo diabetických diétach.
V konečnom dôsledku sú prospešné na trávenie, srdce, kontrolujú hladinu cukru v krvi, pomáhajú k lepšej imunite a môžu zabrániť k predčasnému starnutiu.
Živiny vo forme vitamínov, minerálov, vlákniny, antioxidantov a bielkovín máme dostupné kedykoľvek po celý rok. Rozmanitosť klíčkov spestrí každý jedálniček.
V modernej gastronómií sú krásnou a sviežou dekoráciou jedla. A vieme si na nich pochutnať v rámci každého denného jedla. V rámci raňajok na chlebíku s nátierkou, v sendviči, s omeletou, praženicou alebo ich vieme jednoducho pridať do čerstvého smoothie. Aj rámci obedu či večere, nakoľko sa hodí ku každému mäsu, rybe, polievkam, ale aj do zeleninových pokrmov či šalátov.
Nakličovanie vás môže dokonca nadchnúť až tak, že sa stane vaším koníčkom. Budete mať radosť z každých nových naklíčených semienok, vďaka ktorým budete objavovať nové rôznorodé chute.
Klíčkovaním vieme dokonca ušetriť. Napríklad naklíčovaním semienka Mungo nadobudnú objem až dvojnásobne. Ak klíčime v domácich podmienkach, pestovanie klíčkov bude menej nákladné ako ich kupovaná verzia.
Výhoda klíčkov oproti bežnej zelenine je, že klíčky vypestujeme doslova za pár dni, nakoľko vypestovať plodiny zeleniny trvá značne oveľa viac času.
Čo dodržiavať pri domácom klíčení, aby sme predišli možným rizikám?
Veľmi dôležité pri pestovaní klíčkov je, že ich jednoznačne pestujeme zo semienok určeným na klíčenie. Nakoľko semienka na bežný výsev môžu byť inak spracované a upravené látkami nie vhodnými na priamu konzumáciu.
Ak manipulujeme s klíčkami musíme dbať na to, aby sme si vždy umyli ruky. Predídeme tak prenosu nebezpečných baktérií.
Naklíčené klíčky pred konzumáciou vždy dôkladne premyjeme vodou.
Už naklíčené klíčky môžeme uchovávať v chladničke. Vydržia tam ideálne 3-4 dni. Z tohto dôvodu nepestujeme zbytočne veľa klíčkov naraz.
TIP: Klíčky môžu priniesť novú chuť aj obľúbeným a tradičným pokrmom. Napríklad pórové, cibuľové alebo cesnakové klíčky sa vynikajúco hodia k cigánskej v žemli. Recept na cigánsku nájdete TU.