Prečo začať klíčkovať? Klíčenie semien a ich konzumácia má neskutočne veľa benefitov pre naše zdravie. Obsah vitamínov, minerálov, vlákniny a bielkovín sa líši podľa druhu klíčkov, avšak sú nutrične hodnotnejšie ako u konečného plodu alebo časti rastliny, ktorú bežne konzumujeme. Dokonca konzumáciou klíčkov dopĺňame telu bielkoviny v stráviteľnejšej forme. Okrem zdravotných benefitov slúžia ako veľmi pekná dekorácia jedál v modernej gastronómii.

Klíčenie semien – výhody a zaujímavosti

  • Nakličovanie semien je ekologické. Ak nakličujeme semená doma, znižujeme svoju uhlíkovú stopu.

  • Klíčky sú veľmi prospešné pre naše zdravie, vďaka vysokému prísunu živín pre naše telo. Zelené klíčky obsahujú veľa chlorofylu, klíčky strukovín zase veľa stráviteľnejšieho proteínu.

detaily mikrozeleniny

  • Konzumáciou klíčkov znižujeme riziko rôznych chorôb. Môžete ich zaradiť do jedálnička aj pri rôznych intoleranciách, redukčných alebo diabetických diétach.

  • V konečnom dôsledku sú prospešné na trávenie, srdce, kontrolujú hladinu cukru v krvi, pomáhajú k lepšej imunite a môžu zabrániť k predčasnému starnutiu.

  • Živiny vo forme vitamínov, minerálov, vlákniny, antioxidantov a bielkovín máme dostupné kedykoľvek po celý rok. Rozmanitosť klíčkov spestrí každý jedálniček.

detaily mäsového pokrmu s pyré s klíčkami

  • V modernej gastronómií sú krásnou a sviežou dekoráciou jedla. A vieme si na nich pochutnať v rámci každého denného jedla. V rámci raňajok na chlebíku s nátierkou, v sendviči, s omeletou, praženicou alebo ich vieme jednoducho pridať do čerstvého smoothie.  Aj rámci obedu či večere, nakoľko sa hodí ku každému mäsu, rybe, polievkam, ale aj do zeleninových pokrmov či šalátov.

  • Nakličovanie vás môže dokonca nadchnúť až tak, že sa stane vaším koníčkom. Budete mať radosť z každých nových naklíčených semienok, vďaka ktorým budete objavovať nové rôznorodé chute.

Naklíčené mungo fazule v bielej mise na betónovom podklade

  • Klíčkovaním vieme dokonca ušetriť. Napríklad naklíčovaním semienka Mungo nadobudnú objem až dvojnásobne. Ak klíčime v domácich podmienkach, pestovanie klíčkov bude menej nákladné ako ich kupovaná verzia.

  • Výhoda klíčkov oproti bežnej zelenine je, že klíčky vypestujeme doslova za pár dni, nakoľko vypestovať plodiny zeleniny trvá značne oveľa viac času.

V čom vieme klíčky nakličovať?



Naklíčovacie terakotové misky Marianna


  • Plastové bio misky na klíčenie

nakličovacia miska a nakličovací pohár na klíčenie

  • Nakličovacie poháre

  • Nakličovacie sitká

  • Pestovanie mikrozeleniny v substráte

Čo dodržiavať pri domácom klíčení, aby sme predišli možným rizikám?

  • Veľmi dôležité pri pestovaní klíčkov je, že ich jednoznačne pestujeme zo semienok určeným na klíčenie. Nakoľko semienka na bežný výsev môžu byť inak spracované a upravené látkami nie vhodnými na priamu konzumáciu.

  • Ak manipulujeme s klíčkami musíme dbať na to, aby sme si vždy umyli ruky. Predídeme tak prenosu nebezpečných baktérií.

  • Naklíčené klíčky pred konzumáciou vždy dôkladne premyjeme vodou.

  • Už naklíčené klíčky môžeme uchovávať v chladničke. Vydržia tam  ideálne 3-4 dni. Z tohto dôvodu nepestujeme zbytočne veľa klíčkov naraz.


detail cigánskej v kváskovej žemli s klíčkami póru

TIP: Klíčky môžu priniesť novú chuť aj obľúbeným a tradičným pokrmom. Napríklad pórové, cibuľové alebo cesnakové klíčky sa vynikajúco hodia k cigánskej v žemli. Recept na cigánsku nájdete TU.


obr. súkromný archív, pixabay.com