
"Kiežby sa dal zastaviť čas rozkvitnutých púpav..."
Žltá farba je vraj farbou vitality, imunity, aktivity, optimizmu a chuti do života. Významne ovplyvňuje myslenie, sebavedomie aj kreativitu a tlmí emócie. Myslíte, že je to náhoda, že drobné kvietky, ktoré posievajú všetky lúky a polia, sú tiež odeté do farby slnka?
Už staré matere vedeli, že jarný kvietok pomáha pri bolestiach žlčníka a chorobách pečene.
A čo z pampelišky môžeme využiť?
Najlepšie urobíme, ak nevyhodíme nič, pretože celá rastlinka je liečivá. Listy sa zvyčajne zbierajú pred kvitnutím, korene zavčas na jar alebo na jeseň a byľ počas kvitnutia.
Hlávka z trávy vykúka, spod brezy i spod buka. Tenká stonka, žltý kvet, rozveselí jarný svet. Čo je to?
Odpoveď na našu hádanku je jednoduchá. Práve kvietok v nej ukrytý pomáha ľuďom už stáročia vysporiadať sa s:

- chorobami pečene a žlčníka, problémami s pankreasom a žlčníkovými kameňmi
- prečistením čriev, obličiek a jarným detoxom tela
- problémami s trávením a žalúdkom (prečistí ho, zbaví prekyslenia)
- únavou a celkovou slabosťou
- problémami s močovými cestami
Rastlina, ktorú mnohí z nás považujú za burinu, obsahuje vitamíny A, B, C, minerály, draslík, vápnik, železo a sodík. Preto namiesto zbavovania sa ich, radšej nazbierajte zelené listy (ideálne pred zakvitnutím a dochuťte nimi studenú kuchyňu - použiť ich môžete namiesto rukoly do šalátov).

Odkopte zopár koreňov, ktoré môžete použiť v čerstvej či sušenej forme. Koreň totiž prečistí krv, urýchli proces trávenia a osvieži. Má potopudné a močopudné účinky. Pre tých, ktorých trápi hustá krv máme tiež dobrú správu.
Práve koreň Púpavy lekárskej ich krv zriedi.
Púpavový čaj prečistí krv, čo ocenia najmä ľudia s problémami s akné, odstráni tiež svrbenie, lišaje a vyrážky rôzneho druhu. Málokto vie, že najprínosnejšou časťou púpavy je byľ. Zopár skonzumovaných v surovom stave pomôže pri chronickom zápale pečene a prospeje cukrovkárom.
Tí, ktorých trápi únava a slabá imunita, by sa mali dať na 14 - dňovú kúru, počas ktorej si pochutnajú na čerstvých púpavových byľoch. Nemusíte sa báť. Horká chuť vás na začiatku mierne zaskočí, ale vďaka šťavnatosti si púpavu určite obľúbite a nikdy viac sa nebudete hnevať na svoje deti, keď si do hneda zafarbia pri zbieraní vzácnych kvietkov rúčky.
Pripravte si chutný púpavový "med"
Potrebujeme: 400 ks púpavových hlávok, 1,5 litra studenej vody, 1,5 kg kryštálového cukru, 2 citróny
Postup: Púpavové hlavičky vložíme do hrnca so studenou vodou, pridáme nakrájaný citrón a privedieme do varu. Necháme povrieť 15 minút a po vypnutí necháme stáť 24 hodín.
NÁŠ TIP: Púpavové hlavičky nepremývame aby sme ich nezbavili vzácneho peľu
NÁŠ TIP: Citróny, necháme namočené na 15 minút vo vode s octom aby sa vyplavili všetky nečistoty z kôry. Následne ich celé aj s kôrou narežeme a použijeme do receptu.
Na druhý deň precedíme cez gázu, pretože práve ňou prejde najviac štiav. Pridáme cukor, varíme na najslabšom ohni za stáleho miešania podľa potreby (v praxi 1,5 hodiny), kým "med" nezhustne.

NÁŠ TIP: Na záver sitkom pozbierame penu, aby nám vyšiel krásny číry výsledný produkt.
Takouto zdravou dobrotou začnite pravidelne sobotné ráno, chlebík s "medom" môžete zabaliť aj deťom na desiatu do školy.
PS: Púpavový "med" nemá s klasickým včelím medom nič spoločné. Ide len o sladkú pochúťku na báze cukru, ktorú si na na spestrenie jedálnička pripravujú gazdinky už od nepamäti :)
Dobrú chuť!
Obrázky: pixabay.com