Leto máme v plnom prúde a s ním aj sezónu marhúľ. Šťavnaté, sladučké a osviežujúce ovocie poteší vzhľadom, no najmä chuťou azda každého. Marhule sú plné vitamínov, minerálov a pre naše zdravie sú veľmi obohacujúce.
Marhule chutia najlepšie čerstvé. Dodajú skvelú chuť osviežujúcemu smoothie, ale aj koláčikom, dezertom, kašičkám, či jogurtom. Marhuľový džem, lekvár, či kompót potešia najmä v čase mimo sezóny. Nezaostávajú veru ani vo svojej sušenej podobe.
Marhule – ovocie plné zdravia
Marhule sú bohaté na karotenoidy. Tieto prírodné farbivá sú známe najmä svojimi antioxidačnými vlastnosťami. Vynikajú množstvom betakaroténu, ktorý chráni bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Z betakaroténu si dokáže organizmus vytvárať dôležitý vitamín A. Toto „oranžové farbivo“ pozitívne vplýva na pokožku, zrak, tlmí zápalové procesy, dokonca znižuje riziko rakoviny pľúc. V marhuliach sa nachádzajú tiež vitamíny skupiny B, céčko aj vitamín K. Z minerálov sú bohaté na železo, zinok, draslík aj fosfor.

Zdroj prírodnej vlákniny
Marhule sú bohaté na vlákninu. Vďaka tomu napomáhajú udržiavať zdravie tráviaceho traktu v optimálnom stave. Prispievajú k dobrému tráveniu a dokážu na dlho zasýtiť. Podporujú rast a aktivitu črevnej mikroflóry a zlepšujú peristaltiku čriev. Sú prírodným riešením pre ľudí trpiacich nepríjemnou zápchou.
Marhule ako zdroj prirodzene krásy
Marhule sú známe svojimi omladzujúcimi účinkami. Obsahujú množstvo antioxidantov, ktoré prospievajú zdraviu a kráse pokožky, ale aj vlasov. Dodávajú im pevnosť a pružnosť. Celkovo spomaľujú proces starnutia a dodávajú pokožke tie správne vitamíny. Veľmi prospešný je olej z marhuľových jadier na natieranie pokožky. Je silne koncentrovaným zdrojom cenných živín pre spevnenie pokožky. Vhodný je aj na problémovú, ekzematickú pokožku, akné, či suchú pleť.

Zlepšujú celkové zdravie a fungovanie tela
Marhule sú doslova výživou pre naše oči. Predchádzajú starnutiu zraku a degeneratívnym zmenám spôsobeného vekom.
Marhule majú nízky glykemický index a sú bohaté na vitamín E. Priaznivo tak vplývajú na hladinu cukru v krvi. Vďaka vitamínu E zlepšuje toto ovocie aj imunitu. Vďaka obsahu vápnika prispievajú marhule k správnemu vývoju a zdraviu kostí. Draslík sa postará o správne vstrebávanie a rovnomerné rozloženie vápnika.
Marhule sú cenným zdrojom železa. Zlepšujú tak kvalitu krvi a napomáhajú pri chudokrvnosti. Zlepšujú proces krvotvorby a podporujú tvorbu červených krviniek.
Pre srdce a cievy sú marhule doslova požehnaním. Obsahujú draslík, ktorý pomáha regulovať krvný tlak. Pomáhajú tiež udržiavať zdravú hladinu cholesterolu v krvi. Tým všetkým pôsobia ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení.
Obr.: pixabay.com