
Medzi včelími produktami oddávna používanými v tradičnej medicíne a prírodnej kozmetike je doslova kráľovským elixírom materská kašička. Biely kašovitý výlučok včelích žliaz totižto vyživuje nové včelie kráľovné, ale svoje využitie v nej nájdu aj ľudia. Dokáže pomôcť pri najrôznejších zdravotných problémoch, zvyšuje ženskú aj mužskú plodnosť, vyhladzuje vrásky a hojí poranenia.
Užívanie materskej kašičky
Najlepšie je určite konzumovať materskú kašičku čerstvú, čo sa však pošťastí hlavne včelárom a ich známym. Skladuje sa v chladničke v injekčných striekačkách, ktoré umožňujú ľahké dávkovanie.
Dávkovanie materskej kašičky
V čerstvom stave sa materská kašičky dávkuje 0,5 ml denne ráno na lačno pod jazyk.

Materská kašička - kde kúpiť?
V prípade ak sa k tekutej forme priamo od včelára neviete dostať obráťte sa na svojho lekárnika, alebo špecializovanú predajňu včelích produktov Valach. V ponuke nájdete materskú kašičku lyofilizovanú, napríklad aj v kombinácii s včelím peľom, propolisom, ženšenom, horčíkom a pod.
Ako sa dá materská kašička využiť?
Materská kašička ako potravinový doplnok sa dá bez výhrad veľmi odporúčať. Kontraindikáciou je jedine gravidita, nízky detský vek a snáď aj obezita, pretože spôsobuje zvýšenú chuť do jedla.
Je preukázané, že pravidelné užívanie materskej kašičky nastoľuje optimálne fungovanie ľudského organizmu, pôsobí stimulačne, tonizačne, regeneračne, zvyšuje životnú silu, sebaistotu, dobrú náladu, fyzickú výkonnosť, obranyschopnosť, zlepšuje pamäť a celkový psychický stav.
Môže pomôcť pri najrôznejších zdravotných problémoch, aj chronických, v období rekonvalescencie, a odporúča sa najmä všetkým starým ľuďom. Zvyšuje ženskú a mužskú plodnosť, libido, reguluje menštruačný cyklus a zmierňuje problémy s menopauzou. Omladzujúce účinky vykazuje tak ako pri vnútornom použití tak aj ako zložka mnohých kozmetických prípravkov, najčastejšie v koncentrácii do 1%.
Materská kašička vyhladzuje vrásky a hojí poranenia.

Materská kašička, liečenie v praxi
Laboratórne bol dokázaný antimikrobiálny účinok materskej kašičky, vďaka kyseline 10 - hydroxydecénovej, a to aj pri riedení 1:10 a viac. Zaujímavá je napríklad vysoká schopnosť usmrtiť bičíkovce, ktoré spôsobujú spavú nemoc.
Sporná zostáva možnosť protinádorovej liečby materskou kašičkou.
Gelée Royale či Royal Jelly
Niektoré typy nádorov po nej naopak bojujú viac ( napr. pohlavných orgánov ), preto považujeme v tomto prípade za bezpečnejšie obrátiť sa k menej spornému liečivu. Na obaloch výrobkov býva materská kašička často nazývaná francúzsky Gelée Royale, alebo anglicky Royal Jelly.
Materská kašička zo zdravého včelstva
Včelstvá medonosných včiel sú prísne jedno materské, alebo monogamné. Matka je neoddeliteľným členom včelieho spoločenstva, potrebným stmeľujúcim článkom. Vo včeľom spoločenstve je ľahko rozpoznateľná aj bez toho aby bola označená včelárom farebnou bodkou na tele.
Má výrazne väčší zadoček, obsahujúci hlavne mohutné vaječníky. Z úľa vylieta iba raz, počas tzv. snubného preletu, kedy sa počas slnečného počasia vo veľkej výške spári s niekoľkými trúdmi. Zásobu spermií dokáže v sebe uchovať po celý zbytok života, ktorý môže trvať aj 5 rokov. V chovateľskej praxi sa však matky obmieňajú druhým či tretím rokom. O spárenú matku sa začínajú starať včelie mladušky. Včelia kráľovná nemá vyvinuté žiadne pracovné nástroje ani voskové žľazy.
Silná zdravá matka = silné včelstvo

Včelia matka však plní ešte jednu zásadnú úlohu. Produkuje feromón, ktorý medzi včelami koluje v potrave a spojuje tisíce jedincov v sociálnom spoločenstve zvanom včelstvo. Pokiaľ včelstvo spozoruje jeho absenciu, začne pociťovať tzv. osamelosť a vychová si novú matku.
Okolo vajíčka postavia tzv. matečník, bunku pre budúcu matku, ľahko na plaste rozoznateľnú okom. Matečník je výrazne väčší a guľovitý, na rozdiel od bežných šesťstenných buniek určených pre plody robotníc. Včelie vajíčka sa za tri dni premenia na larvy a tie sú kŕmené materskou kašičkou po dobu iba troch dní. Preto u nich nedôjde k vývinu pohlavných orgánov a stanú sa z nich robotnice alebo trúdi. Jedine v matečníku larvička doslova pláva v materskej kašičke.
Práve a jedine druh potravy je príčinou, ktorá určuje premenu bežnej larvičky na matku. Jedine matka bude rovnakou potravou živená aj po vyliahnutí, celý jej plodný život, zatiaľ čo ostatné včielky sa budú živiť peľom. Mimoriadna životaschopnosť, plodnosť a dlhovekosť včelej matky viedla oddávna k zvýšenému záujmu ľudí o materskú kašičku a jej využitie v lekárstve a kozmetike.
Životaschopnosť, plodnosť a dlhovekosť vďaka materskej kašičke. Včely to majú otestované.

Ako vzniká materská kašička?
Materská kašička je bielym kašovitým výlučkom párových žliaz včiel robotníc, starých iba 5 - 15 dní. Má typickú vôňu a kyselkavú chuť. Každú chvíľu pristúpi niektorá členka kráľovninho doprovodu k matke a kŕmi ju z úst do úst.
Viete, že? Oplodnená matka nakladie až 1500 vajíčok denne, toľko koľko sama váži, čo je nielen vo svete hmyzu nevídaná vec.
Dokonalosť premeny materskej kašičky na nové vajíčka je neuveriteľná. Presne tak ako vekový rozdiel medzi robotnicami , ktoré žijú maximálne niekoľko mesiacov a matkou ktorá sa dožíva bežne 4 rokov. Ľudia 20. storočia verili, že obdobný účinok môže materská kašička vyvinúť aj voči človeku a vytvárali okolo nej mnoho mýtov.
Získavanie materskej kašičky
Materskú kašičku získava včelár z matečníkov vo veku larvy 4 dni, vtedy jej tam je totiž najviac. Včelár za týmto účelom musí navodiť špecifickú situáciu. Urobí to tak, že odstráni matku. Osamelé včelstvo sa dostane do chovnej nálady, a začne sa starať o výchovu novej matky. V tejto chvíli včelár vloží do úľa až 60 umelo pripravených matečníkov s jednodňovými larvičkami. V tomto veku ešte nie je dôležité, že larvička mala byť pôvodne robotnicou. Všetky matečníky včely zahrnú materskou kašičkou a začnú v nich vychovávať budúce matky. Tretí deň ich môže včelár už doplna naplnené odobrať. Vyberie z nich larvičky a meterskú kašičku buď odsaje trubičkou, alebo vydlabe nekovovou lopatkou. Včelstvo zvládne niekoľko takýchto zásahov, bez toho aby ho to nejako oslabilo.
Lyofilizovaná materská kašička
Pre transport a skladovanie pri izbovej teplote je najprv hlboko zmrazená a následne vákuovo vysušená na svetlý prášok. Takejto úprave sa hovorí lyofilizácia. Lyofilizovaná materská kašička tak býva k dispozícii v sklenených ampulkách a tiež je dostať kúpiť u Valacha.
Zloženie materskej kašičky
Hlavnou zložkou materskej kašičky je voda (až 70%), z cukrov je prítomná glukóza a fruktóza, podobne ako v mede, ďalej sacharóza a ribóza. Z tukových látok je zrejme najdôležitejšia kyselina 10 - hydroxy - delta 2 decénová s antibiotickými a antimykotickými vlastnosťami. Vďaka nej je materská kašička napriek vysokému obsahu vody mikrobiálne stabilná. Mastné kyseliny patrne zodpovedajú za väčšinu známych biologických vlastností. Ďalej v materskej kašičke nájdeme steroly, fenoly, fosfolipidy, vosky, kyselinu pyrohroznovú, glukurónovú a pantothenovú, aminokyseliny a nukleové kyseliny, mimoriadne spektrum minerálnych látok a prakticky všetky známe vitamíny.
Väčšinu bielkovín tvoria rôzne enzýmy, z nich biopterín je vlastne dlho hľadaným faktorom dlhovekosti včelích kráľovien. Predtým preceňovaný obsah pohlavných hormónov, ktorý by mohol vysvetliť premenu včely na kráľovnú, bol nájdený vo veľmi nízkych hladinách. Zatiaľ sa teda predpokladá, že tento efekt je spôsobený najskôr celým komplexom látok.

Skladovanie materskej kašičky
Čo sa týka skladovania, vydrží materská kašička menej než med. V chladničke pol roka, zmrazená 2 - 3 roky bez zmeny kvality. Včelári ju môžu vmiešať do pastovaného medu, takže nevypláva na jeho povrch.Takému to produktu vravíme med s materskou kašičkou. Dostať ho kúpiť vo včelárskych obchodoch alebo u nás u Valacha :)
Obrázky: pixabay.com, valachshop