Škorica pochádza z východnej Ázie. Už v stredoveku patrila spolu s čiernym korením medzi najpopulárnejšie na svete. Pravá škorica nie je len aromatickým korením. V tradičnej medicíne je dokonca známa ako liek.
Vďaka svojmu zloženiu je škorica najmä korením jesene a zimy. Dokáže spoľahlivo prehriať organizmus sužovaný chladom. Zároveň povzbudzuje imunitný systém a má antibiotické účinky.
Odkiaľ sa škorica vzala?
Škorica je vnútorná vrstva kôry stromu škoricovníka. Vyrába sa obrezávaním stoniek. Zo stonky sa extrahuje vnútorná kôra a odstránia sa zvyšky drevených častí. Kôra sa nechá vyschnúť, čím dôjde k jej zrolovaniu do typického tvaru známej tyčinky. Tyčinky sa drvia na prášok – známy ako sypká voňavá korenina.
Škoricovník je pestovaný v tropických oblastiach. Podľa daných oblastí rozoznávame rôzne druhy škorice. Za najkvalitnejšiu je považovaná škorica pôvodom zo Srí Lanky, z ostrova Cejlón. Škoricovník sa pestuje aj na juhu Číny, v Thajsku a Indonézii.
Cejlónska škorica je jemnejšia, svetlejšia. Označuje sa ako pravá škorica. Čínska škorica je tmavšia, silnejšia, označovaná tiež ako nepravá, alebo Cassia.
Škorica je obľúbeným korením najmä sladkých koláčov, dezertov ale aj nápojov.
Škorica obsahuje cinnamaldehyd – látku, ktorá jej dodáva charakteristickú vôňu a chuť. Zároveň je zodpovedná za väčšinu liečivých účinkov.

Ako škorica pôsobí na náš organizmus?
- Kombinácia medu a škorice je skvelou prevenciou ochorení dýchacích ciest. V čase viróz si doprajte chutný čaj s medom a štipkou škorice. Organizmus zahreje a posilní jeho odolnosť. Navyše obsahuje mnoho antioxidantov, čím prispieva k celkovému zlepšeniu zdravia.
- Škorica obsahuje látky s protizápalovým účinkom. Jej konzumácia môže byť vhodnou prevenciou proti vzniku autoimunitných ochorení.
- Pri pravidelnom dlhodobom užívaní môže zlepšovať funkčnosť inzulínu. V konečnom dôsledku to môže mať nepriamy pozitívny dopad na hmotnosť. No pozor len samotnou konzumáciou škorice nezhodíte prebytočné kilá, chce to ešte upraviť jedálniček a pridať pohyb. Škorica však môže tejto redukcii napomôcť. Navyše pomáha znižovať vysokú hladinu cukru.
- A ako je to so škoricou a rakovinou? Vďaka škorici nádor nedostáva potrebnú dávku živín a kyslíka, čím bráni jeho rastu.
- Škorica pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Mierne znižuje aj krvný tlak, čím prispieva k zníženiu rizika vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
- Podporuje chuť do jedla a zlepšuje trávenie, redukuje plynatosť. Je nápomocná aj pri nevoľnosti.
Škorica v kozmetike
V kozmetike bola škorica považovaná za zázračnú surovinu dávno predtým, než sa začala používať v kuchyni. Škorica dokáže regenerovať tkanivá, zlepšovať celkový metabolizmus buniek a urýchľovať látkovú výmenu. Je obľúbenou zložkou v kozmetickom priemysle. Obľúbené sú škoricové zábaly, masážne oleje a krémy pôsobiace na potlačenie celulitídy.
Jednoduchý zábal si môžete pripraviť aj doma. Stačí zmiešať 1 malý jogurt, 2 lyžice tvarou, 1 lyžičkou olivového oleja a 5 lyžičiek škorice. Naneste zmes na problémové miesta a prekryte potravinovou fóliou a uterákom. Nechajte pôsobiť pár minút a následne umyte teplou vodou.

Pravá škorica vs. čínska
Nie všetky druhy škorice pôsobia rovnako. Nepravá škorica – Cassia obsahuje značné množstvo látky zvané kumarín, ktorý môže mať vo väčšom množstve škodlivé účinky. Pravá – Cejlónska škorica je omnoho zdravšia a kvalitnejšia. Obsahuje menej kumarínu. Bežne v obchodoch dostať najčastejšie čínsku nepravú škoricu. Všímajme si teda čo je uvedené na obale a dajme prednosť Cejlónskej škorici. Zdravotné benefity za to veru stoja.
Obr. pixabay.com