Bejleš, bíleš či béleš? Znie to tak trochu maďarsky, no ide o kysnutý koláč, tradične pečený na Zemplíne. Plnený býva jablkami, alebo tvarohom. Je chutný, voňavý a dokonale vláčny. Pečený na veľkom plechu, takže sa ujde celej rodine.


Bejleš je mojou spomienkou na detské časy. Takmer každú nedeľu sme chodievali pozrieť naše babky a dedkov. Keďže bývali blízko seba, vždy to bola návšteva oboch rodín. Babky nás pravidelne častovali doma napečenými dobrotami. Nechýbali kysnuté buchty, šatôčky, záviny, či tradičný zemplínsky bejleš.

Keďže skorých sypkých jabĺk máme aj tento rok nadostač, snažím sa ich všemožne spracovať. Dnes som teda stavila na tradičný babkin bejleš plnený domácimi jabĺčkami. Možno inšpirujem aj vás a pochutíte si spolu s nami.



Na babkin bejleš budeme potrebovať:

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 100 ml teplej vody
  • 100 ml mlieka
  • pol kocky droždia
  • 3 PL kryštálového cukru
  • pol lyžičky soli
  • 1 žĺtok
  • 2 PL bravčovej masti
  • 1 vajce na potretie

Na náplň:

  • 1 kg jabĺk
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 ČL cejlónskej škorice
  • podľa potreby kryštálový cukor (závisí to od kyslosti jabĺk)
  • pár kvapiek citrónovej šťavy
  • 20 g masla


Postup prípravy:

  • Do misky preosejeme múku. V strede urobíme dlaňou jamku. Do jamky rozdrvíme droždie, zasypeme 3 lyžicami cukru a zalejeme mierne ohriatou vodou. Necháme droždie nakysnúť po dobu 10-15 minút.
  • Po nakysnutí pridáme žĺtok, soľ, bravčovú masť a mlieko. Vymiesime cesto. A prečo práve bravčová masť? Nuž starší ľudia ju často pridávali do kysnutého cesta, aby bolo dlho mäkké. Takže rokmi overená ingrediencia.
  • Cesto v miske poprášime hladkou múkou a prikryjeme bavlnenou utierkou. Necháme asi hodinu kysnúť.





  • Zatiaľ si pripravíme jablkovú náplň. Jablká umyjeme, ošúpeme a nakrájame na drobné plátky. Pokvapkáme citrónovou šťavou. Ochutíme vanilkovým cukrom, škoricou a ak sú málo sladké, pridáme podľa chuti kryštálový cukor. Pridáme aj plátok masla a na sporáku krátko ohrejeme, len kým sa ingrediencie prepoja.
  • Po nakysnutí cesto vyklopíme na múkou poprášenú pracovnú dosku. Rukami vypracujeme bochník. Ten rozdelíme na 2 časti. Jednu časť odložíme bokom, druhú vyvaľkáme na plát veľkosti plechu. Ak by sa cesto lepilo, podsypávame ho múkou. S cestom sa však celkom dobre pracuje, je málo lepivé.





  • Plech vystelieme papierom na pečenie. Na spodok preložíme plát vyvaľkaného cesta. Cesto potrieme pripravenou jablkovou náplňou. Aj druhé cesto vyvaľkáme a prenesieme na vrch koláča. Popicháme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  • Bejleš pečieme pri 185 °C asi pol hodiny. Je potrebné ho občas skontrolovať, nakoľko každá rúra pečie o čosi inak. Až má peknú žlto-hnedú farbu, pekne odpečené boky, mal by byť hotový.
  • Koláč necháme úplne vychladnúť. Potom ho porežeme na kúsky a môžeme aj ozdobiť práškovým cukrom.




Dobrú chuť!


Obr. súkromný archív