Bylinkový čaj je aj dnes obľúbeným nápojom. Dodá telu tekutiny, osvieži, ba čo viac v závislosti od druhu bylinky aj lieči. Ako si bylinkové čaje správne pripraviť tak, aby si zachovali svoj účinok aj chuť?
Ako správne skladovať bylinkové čaje?
Pri sypaných čajoch platí zásada – skladovať v suchu a tme. Po navlhnutí sa v nich môže tvoriť pleseň, čím sa stávajú pre organizmus nebezpečné, stráca sa ich účinok aj aróma. Bylinkové čaje sa často skladujú v papierových vreckách, alebo kartónových obaloch. V tomto prípade je potrebné ich kontrolovať a dávať pozor na už spomínanú vlhkosť.
Najideálnejšie na uskladnenie sypaných bylinných čajíkov sú sklenené dózy, ideálne z tmavého skla. Vyhnúť sa treba plastovým vreckám aj plastovým dózam.

V čom pripraviť bylinkový čaj?
Na varenie bylinného čaju je ideálna sklenená alebo porcelánová kanvica s vloženým sitkom. Keramika je odolná a dobre udržiava teplo. Naopak sklenené kanvice majú tendenciu pri prudkej zmene teploty praskať.
Inou možnosťou je zaliať bylinky priamo v šálke, či hrnčeku. Ak nemáme sitko zabudované priamo v nádobe, vybrať si ho môžeme z rôznych materiálov. Nezabúdajme dbať na kvalitu. V ponuke sú sitká porcelánové, keramické, silikónové, či nerezové. Plast sa neodporúča. Precediť čaj možno aj cez čistý kúsok plátna.

Ako správne pripraviť bylinkové čaje
Na každom balení konkrétneho čaju je odporúčaná teplota vody aj doba lúhovania bylinky. Čo v prípade ak máme bylinky z vlastných nazbieraných zásob?
Všeobecne odporúčaný pomer je 1 kopcovitá čajová lyžička sypanej sušenej bylinky (čerstvej 3-krát viac) na šálku. Zaliať zovretou, no nie ešte bublavou vodou a nechať lúhovať 10-15 minút. Odporúča sa čaj v čase lúhovania prikryť, aby sa zachovali aromatické látky. Nezabúdame bylinky po odporúčanom čase vybrať. Inak sa čaj prelúhuje, zhorkne, alebo získa inú nechcenú pachuť. Takto bežne pripravujeme čaj z materinej dúšky, bazy, mäty, medovky, harmančeka, šalvie a podobne.
Korene si vyžadujú o niečo iný postup prípravy. Niektoré z nich je potrebné variť 7-8 minút. Týka sa to dubovej kôry, žihľavového koreňa, kostihoja, či čakankového koreňa.
Sú tiež bylinky ktoré si vyžadujú maceráciu. Nepripravujeme ich teda za horúca, ale zalejeme studenou vodou a necháme odležať. Reč je napríklad o koreni puškvorca či drvených šípkach.

Bylinkové čaje sa odporúča už ničím nedochucovať. V prípade, že vám prekáža horká chuť niektorých bylín, voľte radšej včelí med – do vlažného, nie horúceho čaju.
Obr. pixabay.com