"Ako malé dievča, už je to za nami. Po stromoch som liezla s našimi chlapcami. A vždy, keď na strome zlomili halúzku, hádzali mi chlapi ČEREŠNE za blúzku".

Červené, sladučké, šťavnaté. Tak vám ich najčastejšie opíšu deti. Neveríme, že nájdeme človeka, ktorí by lákavé červené plody nikdy neukradol spoza susedovho plota. Alebo deti, ktoré by sa netriafali kôstkami potom, čo si pochutnali na sladkej dobrote.

Na Slovensku sú veľmi obľúbené, spievajú sa o nich piesne, píšu sa o nich básne, no najchutnejšie sú aj tak v tradičných koláčoch. Vedeli ste, že čerešne objavíte aj na zozname najzdravších potravín na svete? Pomôžeme vám rozlusknúť prečo.

Nie nadarmo majú práve srdcový tvar. Pripomínajú to, čo je v ľudskom tele najvzácnejšie. Žeby asociácia? Taká malá čerešňa obsahuje vitamíny A, B1, B2, B6, C, E, K. Z minerálov sú to draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, vápnik, zinok aj železo. Ak by to nestačilo, presvedčí aj niacín, kyselina listová a kyselina pantoténová. Ak ste ešte nepočuli o kvercetíne, kyseline elagovej a perilyl alkohole, tak je najvyšší čas.

 

Liečivé účinky čerešní:

 

Kvercetín. Už sme ho spomenuli. Je výborným pomocníkom v boji s ochoreniami a prevencii rakoviny. Tí, ktorí pravidelne prijímajú túto látku do tela, sa môžu pochváliť nižším rizikom úmrtia na rakovinu pľúc, prsníka, hrubého čreva či žalúdka.

Kyselina elagová zasa potláča rast nádorov. Posledné prieskumy hovoria aj o antivírusových aj antibakteriálnych účinkoch.

Vďaka čerešniam je v ľudskom organizme ochránené väzivové tkanivo pred enzymatickým rozkladom. Správne skombinované rastlinné farbivá s vitamínom C a zinkom premieňajú totiž stavebné jednotky bielkovín na pevnú spleť pružných vlákien.

Chránia ľudí pred starnutím a vädnutím pleti.

Veľká dávka vitamínu C tiež nie je na zahodenie. Posilňuje imunitu a tiež mentálnu sviežosť. Určite už viete, že kyselina listová podporuje činnosť mozgu a nervovej sústavy. Železo pôsobí na krvotvorbu a okysličovanie buniek, vápnik pomáha kostiam a zúbkom. Keď vymeníte sladkosti pre deti za misku plnú čerešní, urobíte dobre!

Pre všetkých, ktorí trpia problémami so štítnou žľazou, máme tiež dobrú správu. Drobné ovocie má totiž vysoký obsah jódu, ktorý priaznivo ovplyvňuje jej činnosť. Určite ich treba skúsiť ako podporu pri všetkých formách ochorení, ktoré tento orgán trápia.

NÁŠ TIP:

Máme niečo aj pre krásychtivé ženy, či slečny. Podľa odborníkov totiž pomôžu každému, kto má bledú a unavenú pleť. Po konzumácií čerešní by mala získať zdravší odtieň, žiariť, zvláčnieť a obnoviť stratenú hebkosť. Ak chcete byť krásni, hnedí, hor sa na čerešňový sad. A nemusíte ich len zbierať! Ich konzumáciou si zabezpečíte rovnaký príjem betakaroténu, ako konzumáciou mrkvy. Takže ovplyvňujú aj odtieň vašej kože.

 

Pozor! Uprednostnite radšej ovocie z vlastnej záhrady. Chemické postreky totiž znehodnocujú kvalitu ovocia.

 

Máte tip na nejakú skvelú čerešňovú pochúťku? Sem s ním! Recept či tip zverejníme, aby potešil všetkých našich čitateľov.

Obrázky: pixabay.com