Pre každého milovníka pikantného je chilli koreninou, ktorá nesmie jednoznačne chýbať v žiadnej kuchyni. Štipľavá chuť korenia vie vylepšiť každé jedlo, dokonca aj sladké pokrmy. Za ostrú chuť môže rastlinný alkaloid nazývaný kapsaicín. Naviac sú pálivé papričky aj plné vitamínov, minerálov a vlákniny.
Chilli papričky radíme medzi plodiny príbuzne klasickej paprike a paradajkám. Najčastejšie sú červenej farby, avšak existuje mnoho odrôd, ktoré môžu byť bielej, zelenej, žltej, oranžovej, bordovej a dokonca aj čiernej farby. Papričky sa nelíšia len svojou farbou, ale aj rôznym stupňom pálivosti, ktorá môže byť skutočne markantne rozdielna.

Vedeli ste, že...
- Pálivých papričiek existuje viac ako stovky druhov.
- Štipľavosť rôznych odrôd sa určuje podľa Scovilleova stupnice na základe koncentrácie kapsaicínu. Podľa tohto kritéria sa určuje Scovilleho skóre, ktorého jednotkou je SHU (Scoville Heat Units). Menej ostré papričky majú hodnotu 0 až 100 SHU. Tie štipľavejšie majú až 30 000 až 50 000 SHU, nie sú však stropom tejto stupnice.
- Najštipľavejšia paprička zvaná Carolina Reaper môže mať hodnotu SHU viac ako 1,5 milióna. Je 200 krát štipľavejšia oproti známej papričke Jalapeno. Je taká pikantná, že môže preniknúť na pokožku pri manipulácií aj cez latexové rukavice.
- Chilli papričky sú štipľavé len pre cicavce. Napríklad také vtáky štipľavosť nepociťujú. Konzumáciou semien chilli papričiek napomáhajú šíreniu divokej papriky vo voľnej prírode
- Zahasiť pocit „ohňa“ po konzumácií veľmi štipľavých papričiek môžeme pitím mlieka. Pomôžu aj mliečne produkty. A taktiež by mali pomôcť aj niektoré kyslasté druhy ovocia či zeleniny ako citrón, limetka, ananás či avokádo.
Chilli môžeme pri príprave pokrmov používať:
Ostré papričky žiarivej farby majú aj mnoho blahodarných účinkov na naše zdravie. Samozrejme aj pri chilli platí staré známe pravidlo „všetko s mierou“. Taktiež je potrebné rešpektovať aj individuálnu toleranciu na ostré jedlá.
Zdravotné benefity chilli papričiek
- Zlepšujú trávenie a metabolizmus, vďaka čomu sú vhodné počas chudnutia.
- Napomáhajú proti vredom v žalúdku, pretože stimulujú žalúdočné šťavy.
- Majú antibakteriálne a protizápalové vlastnosti.
- Zabojujú aj proti chrípke, prechladnutiu a plesňovým ochoreniam.
- Výborne pôsobia na bolesti kĺbov, preto je súčasťou mnohých hrejivých masážnych olejov, gélov, alebo naplastí na kĺby.
- Dopomôžu aj s migrénou, či inou bolesťou nakoľko kapsaicín spúšťa v mozgu produkciu endorfínov, ktoré navodzujú pocit pohody.
- Vďaka prírodnému vitamínu A posilňujú imunitný systém.
- Pomáhajú predchádzať srdcovým chorobám a podporujú tvorbu červených krviniek.
TIP: Pre všetkých nadšencov pikantného máme u nás na valachshope skutočne veľký výber mnohých druhov štipľavých papričiek z rôznych kútov sveta. Ochutiť si nimi môžete každé obľúbené jedlo, či okoreniť každú grilovačku. Stačí si len vybrať TU.
obr. pixabay.com