Cibuľa je plodina s ostrou charakteristickou chuťou aj arómou. Je je snáď najnepostrádateľnejšiou ingredienciou mnohých receptov v celosvetovej kuchyni. Vďaka svojej aromatickej funkcii je súčasťou mnohých receptov, či už tepelne upravenou, ale aj v surovom stave.

 

Okrem kulinárskych výhod má cibuľa aj mnoho zdravotných benefitov. Obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály. Tie prispievajú k zdraviu srdca, zlepšujú trávenie a posilňujú imunitný systém. Antioxidanty v cibuli môžu tiež pomôcť chrániť telo pred voľnými radikálmi.



Vedeli ste, že:

  • Prvé zmienky o cibuli nájdeme už v dejinách starovekých civilizácií, kde bola uznávaná nielen pre svoju chuť, ale aj pre svoje liečivé vlastnosti.

  • Cibuľa má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti a bola v minulosti používaná na liečbu rôznych ochorení.

  • V starovekom Egypte bola cibuľa považovaná za symbol bohatstva a života. Okrem toho sa cibuľa používala aj v pohrebných rituáloch starovekého Egypta. Bola umiestňovaná do hrobov a hrobových komôr ako súčasť pohrebnej výbavy pre zosnulých.

  • V stredoveku bola cibuľa v niektorých častiach Európy používaná aj ako platidlo.

  • Cibuľová šťava sa tradične používala na liečbu opuchov, modrín a bodnutí hmyzom.



Zaujímavosti o druhoch cibule:

Dnes existuje niekoľko druhov cibule, ako napríklad biela, červená, šalotka a tradičná žltá cibuľa. Každý druh ma špecifickú chuť aj využitie v kuchyni.


žltá cibuľa

  • Žltá cibuľa - klasická cibuľa má ostrú a štipľavú chuť. Je výborná na varenie, dusenie, pečenie aj grilovanie. Je súčasťou mnohých jedál, od polievok až po prílohy. Jedlám dodáva hlbokú a bohatú chuť.

 

biela cibuľa

  • Biela cibuľa – oproti žltej cibuli má jemnejšiu chuť a je vhodnejšia na studenú kuchyňu, ako na varenie a pečenie. Je často používaná do omáčok a šalátov.

 

červená cibuľa

  • Červená cibuľa -sladšiu a jemnejšiu chuť a je obľúbená v šalátoch a surových jedlách. Je tiež často používaná na karamelizovanie a grilovanie. Je veľmi zdravá najmä pre vysoký obsah antioxidantov vďaka jej prírodným farbivám.

 

šalotka

  • Šalotka: Rovnako ako červená cibuľa jemnejšiu chuť a je vhodná na použitie v špeciálnych receptoch a na prípravu jemných omáčok. Rovnako je vhodná aj do šalátov a studenej kuchyne.

 

jarná cibuľka

  • Jarná cibuľka: Má jemnú, sviežu chuť a je často používaná aj ako ozdoba jedál. Je veľmi obľúbená aj v ázijskej kuchyni.



Nakladaná šalotka

Nakladaná šalotka

Vynikajúcou prílohou, ktorá obzvlášni rôzne jedlá je nakladaná cibuľa. Je vynikajúca a jej príprava je tak jednoduchá.

Budeme potrebovať:

  • 250g šalotky

  • 150 ml octu (vinný alebo jablkový)

  • 150 ml vody

  • 1 lyžica cukru

  • 1 lyžička soli

  • čili (voliteľné)

  • 1 bobkový list

  • 2 strúčiky cesnaku

  • Môžete pridať aj rôzne bylinky na obzvlášnenie (napríklad koriander)

 

Postup prípravy:

Postup prípravy nakladanej šalotky

  • Šalotku ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.

  • V malom hrci zmiešame ocot, vodu, cukor, soľ a bylinky

  • Zmes privedieme k varu na sterdnom stupni.

Postup prípravy nakladanej šalotky

  • Šalotku a čili naložíme do zavaraninového pohára a zalejeme horúcim nálevom.

  • Necháme vychladnúť a skladujeme v chladničke.

  • Nakladaná cibuľa nám vydrží v chladničke približne 2 týždne.



Veľmi obľúbenou delikatesou pripravenou z cibule je čatní.

Je používané ako príloha k jedlám, napríklad do burgrov, hotdogov, sedvičov, ale aj k rôznym druhom mäsa. Kombinácia štipľavých chutí s jemnou sladkosťou cibule v podobe čatní je obľúbená vo mnohých kuchyniach na celom svete.



Skladovanie cibule:

Pre optimálne skladovanie cibule odporúčame použiť keramickú dózu. Keramika poskytuje vhodné prostredie na udržanie čerstvosti a ochrany pred vlhkosťou. Cibuľu skladujte na suchom a tmavom mieste. Chladničke sa radšej vyhnite, pretože vlhkosť môže spôsobiť skazenie cibule. 



Cibuľa je skutočne univerzálnou surovinou, ktorá prinesie do každého jedla bohatú chuť aj mnoho výhod pre zdravie. Jej všestrannosť ju učinila nepostrádateľnou súčasťou každej kuchyne, ktorá obohacuje chuť a vôňu jedla v každej domácnosti.

 

Obr. Vlastný zdroj, pixabay.com