Cibuľa je plodina s ostrou charakteristickou chuťou aj arómou. Je je snáď najnepostrádateľnejšiou ingredienciou mnohých receptov v celosvetovej kuchyni. Vďaka svojej aromatickej funkcii je súčasťou mnohých receptov, či už tepelne upravenou, ale aj v surovom stave.
Okrem kulinárskych výhod má cibuľa aj mnoho zdravotných benefitov. Obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály. Tie prispievajú k zdraviu srdca, zlepšujú trávenie a posilňujú imunitný systém. Antioxidanty v cibuli môžu tiež pomôcť chrániť telo pred voľnými radikálmi.
Vedeli ste, že:
-
Prvé zmienky o cibuli nájdeme už v dejinách starovekých civilizácií, kde bola uznávaná nielen pre svoju chuť, ale aj pre svoje liečivé vlastnosti.
-
Cibuľa má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti a bola v minulosti používaná na liečbu rôznych ochorení.
-
V starovekom Egypte bola cibuľa považovaná za symbol bohatstva a života. Okrem toho sa cibuľa používala aj v pohrebných rituáloch starovekého Egypta. Bola umiestňovaná do hrobov a hrobových komôr ako súčasť pohrebnej výbavy pre zosnulých.
-
V stredoveku bola cibuľa v niektorých častiach Európy používaná aj ako platidlo.
-
Cibuľová šťava sa tradične používala na liečbu opuchov, modrín a bodnutí hmyzom.
Zaujímavosti o druhoch cibule:
Dnes existuje niekoľko druhov cibule, ako napríklad biela, červená, šalotka a tradičná žltá cibuľa. Každý druh ma špecifickú chuť aj využitie v kuchyni.

-
Žltá cibuľa - klasická cibuľa má ostrú a štipľavú chuť. Je výborná na varenie, dusenie, pečenie aj grilovanie. Je súčasťou mnohých jedál, od polievok až po prílohy. Jedlám dodáva hlbokú a bohatú chuť.




Nakladaná šalotka

Vynikajúcou prílohou, ktorá obzvlášni rôzne jedlá je nakladaná cibuľa. Je vynikajúca a jej príprava je tak jednoduchá.
Budeme potrebovať:
Postup prípravy:

-
Šalotku ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
-
V malom hrci zmiešame ocot, vodu, cukor, soľ a bylinky
-
Zmes privedieme k varu na sterdnom stupni.

-
Šalotku a čili naložíme do zavaraninového pohára a zalejeme horúcim nálevom.
-
Necháme vychladnúť a skladujeme v chladničke.
-
Nakladaná cibuľa nám vydrží v chladničke približne 2 týždne.
Veľmi obľúbenou delikatesou pripravenou z cibule je čatní.
Je používané ako príloha k jedlám, napríklad do burgrov, hotdogov, sedvičov, ale aj k rôznym druhom mäsa. Kombinácia štipľavých chutí s jemnou sladkosťou cibule v podobe čatní je obľúbená vo mnohých kuchyniach na celom svete.
Skladovanie cibule:
Pre optimálne skladovanie cibule odporúčame použiť keramickú dózu. Keramika poskytuje vhodné prostredie na udržanie čerstvosti a ochrany pred vlhkosťou. Cibuľu skladujte na suchom a tmavom mieste. Chladničke sa radšej vyhnite, pretože vlhkosť môže spôsobiť skazenie cibule.
Cibuľa je skutočne univerzálnou surovinou, ktorá prinesie do každého jedla bohatú chuť aj mnoho výhod pre zdravie. Jej všestrannosť ju učinila nepostrádateľnou súčasťou každej kuchyne, ktorá obohacuje chuť a vôňu jedla v každej domácnosti.
Obr. Vlastný zdroj, pixabay.com