„Med je najznámejší a najdôležitejší včelí produkt.“
Je to hodnotná dietetická potravina, sladidlo a „liek“.
Včely pozbierajú nektár, medovicu a iné sladké šťavy rastlinného pôvodu, ktoré obohatia látkami z vlastného tela (enzýmy a živočíšne bielkoviny z hltanových žliaz), pozmenia vo svojom tráviacom ústrojenstve a uskladnia v plástoch, kde potom táto hmota dozrieva v med.
Hustota medu
Med nesmie v pohári "čľapkať", byť riedky ako voda. Musí sa pri pohybe pohára "prevaľovať" a ak ho budeme liať, tak musí robiť tzv. uzlíky. Pri prelievaní väčšieho množstva medu tak je počuť zvuk - med spieva, čo je spôsobené jeho správnu hustotou a tvorením sa "uzlíkov". Med má obsahovať 15-20% vody. Inak nám bude kvasiť.
Norma na označenie: Slovenský med smie mať maximálne 18% obsahu vody v mede.
Obsah jednoduchých cukrov - obzvlášť glukózy je veľmi dôležitý pre organizmus, pretože je priamo vstrebávaný sliznicou do krvi.
Tým dodáva telu energiu okamžite.
Je to hlavný zdroj výživy svalového tkaniva. A preto sa med hodí na rýchle posilnenie ťažko pracujúceho človeka, športovcov a pod.
Veľmi rýchlo osvieži aj jedna lyžica medu.
Med obsahuje:
-
0,1-1,0% minerálnych látok (draslík, sodík, vápnik, horčík, železo, fosfor, síra, mangán, zinok, meď),
-
0,1-0,6% enzýmov (glukózooxidázou, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza),
-
0,1-0,5% organických kyselín (k.glukonová, k.citrónová, k.jablčná, k.jantarová, k.mravčia, k.šťavelová a ďalšie),
-
0,1-0,5% aminokyselín (fenylalanín, prolín, alanín, valín, cysteín, lyzín a ďalšie),
-
0,1% vitamínov (B1, B2, B3, biotín, C, kys.pantotenová),
Hormonálne látky (adrenalín, acetylcholín, noradrenalín, dopamín a látky z materskej kašičky),
farbivá (rutín, kverutin a iné flavonoidy a antokyany),
vonné látky (diacetyl, acetaldehyd, propionaldehyd a 50 ďalších).
Kryštalizácia medu
Prirodzenou vlastnosťou medu je kryštalizácia, ktorou nestráca svoju hodnotu.
Kryštalizácia závisí na vzájomnom pomere fruktózy a glukózy. Glukóza je viac obsiahnutá v medoch kvetových, a preto skôr kryštalizujú.
V lesných medoch je väčšinou vyšší obsah fruktózy a dextrínov a tým majú nižší predpoklad ku kryštalizácii a zostávajú dlhšiu dobu v tekutom stave.
Topenie medu v domácnosti
Do pôvodného tekutého stavu med možno priviesť postupným zahrievaním vo vodnom kúpeli do 45 °C.
Postavením do blízkosti tepelného zdroja (kúrenie, rúra a i.) skryštalizovaný med zmäkne a možno ho potom pohodlne roztierať.
Med uskladňujeme v uzavretom obale (najlepšie skle) v suchej tmavej miestnosti, pri teplote do 15 °C.
Druhy medov
Prvé jarné znášky z kvetov ovocných stromov, repky a lúk. Je ľahko stráviteľný vďaka obsahu jednoduchých cukrov - glukózy a fruktózy. Obsahuje peľové zrná rôznych rastlín, ktoré obohacujú med o významné prírodné látky s povzbudzujúcimi účinkami - rastlinné hormóny, éterické oleje, aromatické látky a pod.
Jedná sa o spravidla tmavší med, čo spôsobujú rastlinné farbivá obsiahnuté v miazge drevín. V porovnaní s kvetovými medy obsahuje viac fruktózy, dextrínov, flavonoidov ale hlavne väčšie množstvo minerálnych látok a stopových prvkov, prospievajúcich ľudskému organizmu. Má charakteristickú, veľmi lahodnú vôňu a chuť, pre ktoré sú tieto medy veľmi obľúbené, žiadané a cenené.
Je to vybraný kvetový med, prevažne repkový. Tieto medy sú bohaté na látky bielkovinovej povahy a množstva vitamínov (B1, B2, B6, B12, C, E), ktoré však často rýchlo kryštalizujú. Kryštalizácia je prirodzenou vlastnosťou medu - je zárukou jeho pravosti. Špecifickou technológiou spracovania (miešaním pri procese kryštalizácie) vzniká jemný krémový tzv. pastovaný med, ktorý vyniká lahodnou chuťou, ľahko sa rozotiera a nesteká z namazaných plôch.
Dobrú chuť priatelia :)
Obrázky: pixabay.com