
V obchode si môžeme zohnať veľké množstvo druhov mydiel. Lenže nie všetky sa zhodujú s našimi predstavami. Skúsme si raz vyrobiť produkt, ktorý nebude mať len umelú bylinnú arómu, ale bude danú bylinku naozaj obsahovať. A nakoniec výrobok oceníte určite nielen Vy, ale aj Vaši blízky.
Určite sa nemusíte ničoho báť, výroba domáceho mydla je pomerne ľahká a rýchla. Na základe doterajších skúseností Vám ale odporúčame zaobstarať si ochranný odev alebo aspoň staršie oblečenie, ktorého Vám nebude ľúto. Bude sa totiž pracovať s lúhom, ktorý Vám spoľahlivo zničí každé oblečenie, na ktoré kvapne už aj pár kvapiek.

Na prípravu mydla budeme potrebovať:
500g tuku – použiť môžeme obyčajnú bravčovú masť, ale aj bambucké maslo či obyčajný stužený tuk
500g oleja – vhodný je kokosový, slnečnicový, mandľový, alebo olivový – je možné použiť aj zmes týchto olejov
138g hydroxidu sodného
380 ml vody
1 ml extraktu grepového jadra
Ďalej budeme potrebovať:
teplomer
lyžicu na miešanie
pol hrnca harmančekových kvetov
hrniec na rozpustenie oleja
hrniec na rozpustenie hydroxidu sodného
hrnček na odvážený hydroxid
váhu a formu na mydlo

Krok 1.
Do hrnčeka si odvážime hydroxid sodný. Do jedného z hrncov nalejeme 380 ml vody. Následne a v žiadnom prípade nie naopak prisypeme hydroxid sodný. Dôkladne premiešame.
Krok 2.
V druhom hrnci rozohrejeme tuk a olej
Krok 3.
Zmeriame teplotu v oboch hrncoch. Teda ako v hydroxidovom roztoku, tak v tuku. Obe by mali mať tak 55-60°C. Ako náhle bude teplota dosiahnutá, prilejeme tuk do hrnca s hydroxidom sodným a poriadne premiešame. Tým urýchlime proces zmydlovania. Pre zjednodušenie je možné použiť mixér alebo robota. Pokiaľ budeme miešať len občas a ručne, celý proces nám potrvá dlhšie.

Krok 4.
Hydroxid sa spojí s tukom a vytvorí kašu. V tomto momente pridáme do zmesi čerstvo natrhaný harmanček. Môžeme pridať aj extrakt grepového jadra, pokiaľ ho máme k dispozícii. Pokiaľ nie nič sa nedeje. Nejde o zložku, ktorá by bola k výrobe mydla nevyhnutná. Grep iba predlžuje trvanlivosť, a naviac je antibakteriálny. Opäť zmes riadne premiešame.
Krok 5.
Hmotu nelejeme do pripravenej formy na mydlo. Uzavrieme a necháme pomaly chladnúť. Minimálne do druhého dňa. Najskôr na druhý deň mydlo vyklopíme. A nakrájame.

Krok 6.
Táto fáza je z celej výroby najzdĺhavejšia. Nakrájané mydlo musí niekoľko týždňov zrieť vyklopené na vzduchu. V tejto chvíli ešte nie je dostatočne zneutralizovaný roztok hydroxidu sodného. Najskôr po 3-4 týždňoch je možné začať mydlo používať. Pred tým však spravíme skúšku jeho pH, to by sa malo pohybovať medzi 7-9. Pokiaľ tomu tak bude, môžeme mydlo začať bez obáv používať.
Obrázky: pixabay.com, valachshop