V obchode si môžeme zohnať veľké množstvo druhov mydiel. Lenže nie všetky sa zhodujú s našimi predstavami. Skúsme si raz vyrobiť produkt, ktorý nebude mať len umelú bylinnú arómu, ale bude danú bylinku naozaj obsahovať. A nakoniec výrobok oceníte určite nielen Vy, ale aj Vaši blízky.

Určite sa nemusíte ničoho báť, výroba domáceho mydla je pomerne ľahká a rýchla. Na základe doterajších skúseností Vám ale odporúčame zaobstarať si ochranný odev alebo aspoň staršie oblečenie, ktorého Vám nebude ľúto. Bude sa totiž pracovať s lúhom, ktorý Vám spoľahlivo zničí každé oblečenie, na ktoré kvapne už aj pár kvapiek.

 

 

 

Na prípravu mydla budeme potrebovať:

500g tuku – použiť môžeme obyčajnú bravčovú masť, ale aj bambucké maslo či obyčajný stužený tuk

500g oleja – vhodný je kokosový, slnečnicový, mandľový, alebo olivový – je možné použiť aj zmes týchto olejov

138g hydroxidu sodného

380 ml vody

1 ml extraktu grepového jadra

Ďalej budeme potrebovať:

teplomer

lyžicu na miešanie

pol hrnca harmančekových kvetov

hrniec na rozpustenie oleja

hrniec na rozpustenie hydroxidu sodného

hrnček na odvážený hydroxid

váhu a formu na mydlo

 

 

Krok 1.

Do hrnčeka si odvážime hydroxid sodný. Do jedného z hrncov nalejeme 380 ml vody. Následne a v žiadnom prípade nie naopak prisypeme hydroxid sodný. Dôkladne premiešame.

Krok 2.

V druhom hrnci rozohrejeme tuk a olej

Krok 3.

Zmeriame teplotu v oboch hrncoch. Teda ako v hydroxidovom roztoku, tak v tuku. Obe by mali mať tak 55-60°C. Ako náhle bude teplota dosiahnutá, prilejeme tuk do hrnca s hydroxidom sodným a poriadne premiešame. Tým urýchlime proces zmydlovania. Pre zjednodušenie je možné použiť mixér alebo robota. Pokiaľ budeme miešať len občas a ručne, celý proces nám potrvá dlhšie.

 

 

 

Krok 4.

Hydroxid sa spojí s tukom a vytvorí kašu. V tomto momente pridáme do zmesi čerstvo natrhaný harmanček. Môžeme pridať aj extrakt grepového jadra, pokiaľ ho máme k dispozícii. Pokiaľ nie nič sa nedeje. Nejde o zložku, ktorá by bola k výrobe mydla nevyhnutná. Grep iba predlžuje trvanlivosť, a naviac je antibakteriálny. Opäť zmes riadne premiešame.

 

NÁŠ TIP: Ručne vyrábané prírodné mydlá nájdete aj v ponuke nášho Eshopu.

 

Krok 5.

Hmotu nelejeme do pripravenej formy na mydlo. Uzavrieme a necháme pomaly chladnúť. Minimálne do druhého dňa. Najskôr na druhý deň mydlo vyklopíme. A nakrájame.

 

 

 

Krok 6.

Táto fáza je z celej výroby najzdĺhavejšia. Nakrájané mydlo musí niekoľko týždňov zrieť vyklopené na vzduchu. V tejto chvíli ešte nie je dostatočne zneutralizovaný roztok hydroxidu sodného. Najskôr po 3-4 týždňoch je možné začať mydlo používať. Pred tým však spravíme skúšku jeho pH, to by sa malo pohybovať medzi 7-9. Pokiaľ tomu tak bude, môžeme mydlo začať bez obáv používať.

Obrázky: pixabay.com, valachshop