Domáce je veru domáce, tomu sa jednoducho nič nevyrovná. A platí to aj v prípade kečupu. Máme tu sezónu paradajok, čo tak si teda z prebytku vyrobiť vlastný domáci kečup?



No pozor, reč je o domácich paradajkách z vlastnej úrody, či od babičky, ktoré majú intenzívnu paradajkovú chuť, prípadne z trhu. Rozhodne nie zo "supermarketových". Základom sú teda chutné paradajky, v ideálnom prípade mäsité (z tých sa kečup uvarí rýchlejšie), pár ingrediencií a dôkladné povarenie. Nakoniec šikovný mixér a staré dobré pasírovanie. Tak poďme teda na to.




Na domáci kečup budeme potrebovať:

  • 2 kg mäsitých paradajok
  • pol kg očistených jabĺk
  • 100 g kryštálového cukru (podľa vlastnej chuti aj viac alebo menej)
  • približne 80 ml octu (môže byť aj jablčný)
  • 2 ks cibule
  • 1 PL soli
  • 3 ks bobkové lístky
  • 4 ks klinčekov
  • 4 guličky celého nového korenia
  • 6 guličiek celého čierneho korenia
  • 1 ČL mletej červenej papriky

nakrájané paradajky na kečup


Postup prípravy:

  • Paradajky a jablká umyjeme, nakrájame na menšie kúsky a vložíme do väčšieho hrnca. Pridáme očistenú a nadrobno nasekanú cibuľu.
  • Postupne pridáme mletú papriku, čierne aj nové korenie, bobkové lístky, klinčeky a soľ.
  • Spolu povaríme za občasného premiešania po dobu asi 2 hodín. Pokiaľ chceme kečup redší, dobu varenia skrátime a naopak, pokiaľ by sme ho chceli o čosi hustejší, varíme dlhšie až do požadovanej konzistencie.
  • Až sa voda odparí a kečup bude hustejší, vyberieme bobkové lístočky aj klinčeky a celú zmes rozmixujeme pomocou ponorného mixéra úplne do hladka. Dochutíme cukrom a octom. Odporúčam pridávať tieto 2 ingrediencie po troške a ochutnávať, aby ste dosiahli pre vás vyváženú sladko-kyslú chuť. Ak by sa vám zdal domáci kečup málo kyslý, alebo málo sladký, pokojne množstvo individuálne prispôsobte vlastnej chuti.
  • Na záver ešte celý kečup prepasírujeme cez sitko, aby sme dosiahli čo najjemnejšiu konzistenciu. Následne ho pozlievame do pripravených čistých pohárikov, alebo fliaš, dôkladne viečkom uzavrieme a sterilizujeme po dobu približne 10-15 minút pri 80-90°C. Potom fľaše otočíme viečkom nadol a prykryjeme starou dekou. Takto necháme kečup pod dekou postupne vychladnúť.
  • Hotový domáci kečup uskladníme na chladnom tmavom mieste.
  • Po otvorení kečup držíme v chladničke a spotrebujeme najneskôr do týždňa.



domáci kečup



Kečup je nezabudnuteľnou ingredienciou, ale tiež tou skvelou prílohou mnohých pokrmov. Nezaobíde sa bez neho dobrá pizza a mäsu dodá tiež tú správnu chuť. Prečo si teda nevytvoriť svoj vlastný poctivý domáci produkt? O to viac nám jedlo bude chutiť.


TIP: Pre dosiahnutie výraznejšej farby môžete pridať k paradajkám aj kúsok cvikly

 

Obr. flickr.com