Domáce je veru domáce, tomu sa jednoducho nič nevyrovná. A platí to aj v prípade kečupu. Máme tu sezónu paradajok, čo tak si teda z prebytku vyrobiť vlastný domáci kečup?
No pozor, reč je o domácich paradajkách z vlastnej úrody, či od babičky, ktoré majú intenzívnu paradajkovú chuť, prípadne z trhu. Rozhodne nie zo "supermarketových". Základom sú teda chutné paradajky, v ideálnom prípade mäsité (z tých sa kečup uvarí rýchlejšie), pár ingrediencií a dôkladné povarenie. Nakoniec šikovný mixér a staré dobré pasírovanie. Tak poďme teda na to.
Na domáci kečup budeme potrebovať:
- 2 kg mäsitých paradajok
- pol kg očistených jabĺk
- 100 g kryštálového cukru (podľa vlastnej chuti aj viac alebo menej)
- približne 80 ml octu (môže byť aj jablčný)
- 2 ks cibule
- 1 PL soli
- 3 ks bobkové lístky
- 4 ks klinčekov
- 4 guličky celého nového korenia
- 6 guličiek celého čierneho korenia
- 1 ČL mletej červenej papriky

Postup prípravy:
- Paradajky a jablká umyjeme, nakrájame na menšie kúsky a vložíme do väčšieho hrnca. Pridáme očistenú a nadrobno nasekanú cibuľu.
- Postupne pridáme mletú papriku, čierne aj nové korenie, bobkové lístky, klinčeky a soľ.
- Spolu povaríme za občasného premiešania po dobu asi 2 hodín. Pokiaľ chceme kečup redší, dobu varenia skrátime a naopak, pokiaľ by sme ho chceli o čosi hustejší, varíme dlhšie až do požadovanej konzistencie.
- Až sa voda odparí a kečup bude hustejší, vyberieme bobkové lístočky aj klinčeky a celú zmes rozmixujeme pomocou ponorného mixéra úplne do hladka. Dochutíme cukrom a octom. Odporúčam pridávať tieto 2 ingrediencie po troške a ochutnávať, aby ste dosiahli pre vás vyváženú sladko-kyslú chuť. Ak by sa vám zdal domáci kečup málo kyslý, alebo málo sladký, pokojne množstvo individuálne prispôsobte vlastnej chuti.
- Na záver ešte celý kečup prepasírujeme cez sitko, aby sme dosiahli čo najjemnejšiu konzistenciu. Následne ho pozlievame do pripravených čistých pohárikov, alebo fliaš, dôkladne viečkom uzavrieme a sterilizujeme po dobu približne 10-15 minút pri 80-90°C. Potom fľaše otočíme viečkom nadol a prykryjeme starou dekou. Takto necháme kečup pod dekou postupne vychladnúť.
- Hotový domáci kečup uskladníme na chladnom tmavom mieste.
- Po otvorení kečup držíme v chladničke a spotrebujeme najneskôr do týždňa.

Kečup je nezabudnuteľnou ingredienciou, ale tiež tou skvelou prílohou mnohých pokrmov. Nezaobíde sa bez neho dobrá pizza a mäsu dodá tiež tú správnu chuť. Prečo si teda nevytvoriť svoj vlastný poctivý domáci produkt? O to viac nám jedlo bude chutiť.
TIP: Pre dosiahnutie výraznejšej farby môžete pridať k paradajkám aj kúsok cvikly.
Obr. flickr.com