Cez leto nám v záhradkách dozrievajú egreše. Žlté, zelenkasté, ružové a bordové malé bobuľky egrešov sú doslova vitamínovou bombou. Obsahujú neskutočne množstvo vitamínov (A, vitamíny typu B, C, E), omega kyseliny, a neskutočné množstvo stopových prvkov (kremík, draslík, železo, horčík, vápnik, fosfor). Majú blahodarne účinky na imunitu, cievy, krvný tlak či trávenie. Sú vhodne aj v rámci redukčných diét, či detoxikácie. Naviac bojujú proti starnutiu pokožky a vráskam.
Čo vieme z tohto drobného bobuľového ovocia pripraviť? Napríklad egrešový džem, limonádu, mušt, víno alebo sirup. Alebo z plodov “ríbezle egrešovej” môžeme pripraviť kompót, zdravé ovocné kože, alebo upiecť koláč, napríklad chutnú bublaninu, muffiny, či galetku. Okrem plodov egrešu vieme z mladých lístkov pripraviť aj čaj. Je vhodný na podporu imunity počas chrípkového obdobia. Je dezinfekčný a pomáha na reumu či krvotvorbu.
Spoločne si pripravíme 4 tipy na recepty z egrešov, ktoré si viete vychutnať v každom ročnom období. Lahodnú a osviežujúcu egrešovú limonádu, skutočne výnimočný egrešový mušt, ľahučký egrešový sirup na každý deň, či chutný egrešový pečený čaj, ktorý vás zahreje a pripomenie leto počas chladných dní.
Egrešová limonáda

Budeme potrebovať:
- 2 hrste egrešov
- 2 polievkové lyžice trstinového cukru
- 1 liter vody
- Lístky mäty na ozdobenie
Postup prípravy:
Egreše spoločne s cukrom a vodou rozmixujeme v mixéry. Rozmixovanú limonádu nalejeme do pohára. Môžeme pridať ľad a mätu.
Egrešový mušt

Budeme potrebovať:
- 1 kg egrešov
- 300-400 trstinového cukru podľa kyslosti egrešov
- 1 čajová lyžica kyseliny citrónovej
- 4 litre vody
Postup prípravy:
Egreše rozmixujeme spolu s vodou v mixéry. Zmes necháme niekoľko minút postáť a následne precedíme cez utierku, sitko alebo gázu. V hrnci varíme egrešovú zmes s cukrom na 80°C, kým sa cukor nerozpustí. Pripravený mušt nalejeme do sklenených fliaš a necháme vychladnúť. Z daného množstva vyrobíme približne 5,5 litra muštu.Skladujeme v tmavej chladnej miestnosti.
Egrešový sirup

Budeme potrebovať:
Postup prípravy:
Egreše spoločne s vodou rozmixujeme v mixéry. Zmes necháme niekoľko minút postáť. Následne zmes precedíme cez utierku, sitko alebo gázu. Prelejeme do hrnca, pridáme cukor a kyselinu citrónovú. Varíme na 80°C približne 15 minút. Sirup naplníme do fliaš a necháme vychladnúť. Z daného množstva vyrobíme približne 2 litre sirupu. Skladujeme v tmavej chladnejšej miestnosti.
Egrešový pečený čaj

Budeme potrebovať:
Postup prípravy:

Ovocie umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Zmes rozmiestnime na pekáči. Pridáme med, trstinový a citrónový cukor a alkohol. Rovnomerne premiešame. Pečieme v rúre na 180 po dobu 1 hodiny. Upečenú zmes naplníme do zaváraninových pohárov. Tie obrátime naopak a necháme vychladnúť.
Obr.:súkromný archív, pixabay.com