Od nepamäti nie príliš veľké oranžové plody zdobia naše záhrady. Deti si ich často zamieňajú s broskyňami, ktoré zvyknú byť v závislosti od druhu väčšie a sladšie. Po prečítaní tohto článku však na marhule už nikdy nedáte dopustiť.

 

Vedeli ste, že?

 

...ich pôvod siaha až do roku 2000 pred n.l. a zdroje sa dohadujú, či ich domovom bolo Arménsko alebo Čína? Hlavne že dnes ich dopestujeme aj u nás. Ohroziť ich môžu len silné jarné mrazy.

Prečo ich dietológovia nazývajú ovocím zdravia? Prezradíme vám. Konzumácia marhúľ totiž od vás odoženie lekára. Vysoký podiel vitamínu C, posilní imunitný systém a podporí najdôležitejší sval ľudského tela - srdce. Thiamín, ktorý sa v ovocí tiež nachádza vo významnom množstve, zasa dohliada na správnu funkciu nervovej sústavy. A zastúpenie vitamínov B ním nekončí! Ďalšia z nich, konkrétne kyselina pantoténová zachráni od depresie, upraví problémy s trávením a pomôže aj, ak vás trápia vredy.

 

To, že sú marhule oranžové, nie je náhoda...

 

Najzrelšie plody sú sfarbené do oranžovo červena. Uhádli ste! Môže za to beta-karotén. Túto látku poznajú snáď všetci, ktorí počas letných mesiacov odievajú svoju pokožku do zlato hneda. Beta-karotén dodáva pokožke pigment, no tým jeho priaznivý vplyv na organizmus nekončí! Považuje sa tiež za významný antioxidant. Zaujímavé je, že účinkuje v prevencii proti nádorovým ochoreniam!

 

Minerály, minerály a ešte raz minerály

 

Chudokrvní pozor! Marhuliam patrí popredné miesto medzi potravinovými zdrojmi železa. Po ich konzumácii (najlepšie pravidelnej) sa výrazne zlepší krvotvorba, ale ovplyvnia (samozrejme k lepšiemu) aj krvný obeh. A to ich nemusíte jesť iba čerstvé! Sušené plody totiž obsahujú viac železa ako tie, ktoré vás lákajú svojou vôňou a sviežosťou! Takže je to aj skvelý tip, ako si zachovať vitamínové a minerálne zdroje nielen v sezóne, ale počas celého roka! Smelo do toho!

 

 

Draslík. Aj ten má v dozretých plodoch vysoké zastúpenie. A prečo ho potrebujeme? Reguluje pulz, tlak a aj množstvo tekutín v bunkách.

Určite ste už veľa počuli, že vďaka marhuliam budete mať krásnu zdravú pokožku, vlasy aj nechty, však? Za toto všetko "môže" kremík.

Ak by to všetko nestačilo a dostatočne by vás to nepresvedčilo o tom, že bez marhúľ to v letných mesiacoch jednoducho nejde, prezradíme vám ešte ďalšie pozitívne účinky. Napríklad taká kyselina listová, ktorá znižuje riziko stareckej demencie a funguje ako prevencia Alzahaimerovej choroby, sa v ovocí tiež nachádza. A ak ste ešte nepočuli o karotenoidoch, tak je najvyšší čas. Preventívne totiž pôsobia proti šeroslepote a marhule ich samozrejme obsahujú.

 

Dôležitá rada na záver...

 

Trápi vás alebo vašich blízkych pocit nechutenstva? Opäť je tu rýchla pomoc. Stačí zjesť dve malé marhule pred obedom a večerou. A keď tak urobíte po dobu dvoch týždňov, chuť do jedla sa určite vráti!

Hoci dnes už kúpite marhule v obchodných reťazcoch počas celého roka z dovozu, najchutnejšie sú tie, ktoré si sami odtrhnete zo stromu. Už viete, prečo vás nikdy neomrzia a v ďalšom pokračovaní článku vám prezradíme ešte viac!

Obrázky: pixabay.com