
Už stáročia začína pre kresťanov veľkonočné trojdnie práve vo štvrtok, ktorý dostal prívlastok zelený. Viete prečo?
Zľudovený názov bol prevzatý z germánskeho bohoslužobného názvoslovia – „greinen“ – nariekať. V starej Cirkvi sa totiž v tento deň konalo zmierenie kajúcnikov. Ľudia prirovnávali verejných hriešnikov k suchým ratolestiam, ktoré sa po dnešnom dni znova prebrali k životu – zazelenali sa.
Práve tento deň je typický tým, že kostolné zvony sa rozzvučia posledný krát až do oslavy zmŕtvychvstania Pána. Okrem cirkevných zvykov sa tradujú aj rôzne ľudové zvyky. Kedysi sa každý musel umyť rannou rosou pri východe slnka, aby predišiel po celý rok chorobám. V iných častiach Slovenska sa ľudia pred svitaním umývali v studenom potoku. Účel bol rovnaký.
Okrem očisty tela čistili gazdinky aj príbytky. Potrebné bolo pozametať celý dom a smeti vyniesť na križovatku. Táto tradícia mala zabezpečiť domy bez bĺch. Ak ste mali hlboko do vrecka, v tento deň vám ľudia určite nepožičali ani halier, a to preto, aby mali po celý rok plnú peňaženku.
Slobodné dievčence zasa hádzali do potokov malé jedľové vetvičky. Keď sa nechali unášať prúdom, zaručene sa vydajú vo vlastnej dedine. Keď vetvu stočí vír inam, ženích bude cezpoľný.
A čo nesmelo chýbať na prestretom stole? Strava, ktorá mohla dostať rovnaký prívlastok ako tento významný deň. Najčastejšou ingredienciou bol špenát, žihľava, kel a kapusta.
My vám prinášame tip na prípravu zelenoštvrtkového menu.
Jemná polievka z medvedieho cesnaku
Na prípravu potrebujeme:
Za hrsť čerstvých listov medvedieho cesnaku, zeler, zemiaky, soľ, čierne korenie, šľahačková smotana, 1 PL tekvicového oleja (dostane v našom obchode).
Postup:
Zemiaky a zeler (pomer 2:1) pokrájame na drobné kocky a na tekvicovom oleji do zlatista opečieme. Zalejeme vodou tak, aby všetka zeleninka bola ponorená a uvaríme do mäkka (Tí, pre ktorých je zeler príliš voňavý, ho môžu vynechať).
Medvedí cesnak natrháme na menšie kúsky (nerežeme, aby sa z neho nestrácali vitamíny), vhodíme do pripraveného zemiakovo-zelerového vývaru. Keď zmäkne, celú masu rozmixujeme na pyré. Pridáme šľahačkovú smotanu, aby sme chuť zjemnili a dokoreníme čiernym korením.
Rýchle špenátové cestoviny s kuracím mäsom
Na prípravu potrebujeme:
Penne – celozrnné cestoviny 400 g (dostanete v našom obchode), čerstvý špenát, 250 – 500 g kuracích pŕs (podľa chuti), soľ, mleté čierne korenie, smotanu na varenie, sezamový olej (dostanete v našom obchode), bobkový list, nesoldík (dostanete v našom obchode), cesnak (medvedí cesnak).
Postup:
V osolenej vode vyvaríme cestoviny. Súbežne si orestujeme na sezamovom oleji na rezance nakrájané kuracie prsia, osolíme, okoreníme, pridáme 1 – 2 strúčiky cesnaku (ak budeme pri varení používať medvedí cesnak, pridáme ho až pri dusení špenátu). Necháme podusiť do úplného zmäknutia, podlejeme vývarom alebo vodou, aby sme mäsko nevysušili.
V ďalšom hrnci si pripravíme špenát. Do vriacej vody ponoríme umytý natrhaný špenát (spolu s medvedím cesnakom, ak sme sa rozhodli pre túto variantu), bobkový list, trocha nesoldíka. Po zmäknutí zalejeme smotanou a necháme za stále miešania prevrieť. Do pripravenej zmesi pridáme kuracie mäso, cestoviny, všetko spolu premiešame, dochutíme. Pred podávaním môžete, nemusíte posypať strúhaným syrom (podľa chuti).
Dobrú chuť priatelia :)
Obrázky: pixabay.com, valachshop