Destilát s nezameniteľnou chuťou sa vyrába podľa originálneho receptu z cukrovej trstiny. Preto najviac producentov originálneho rumu sú práve z krajín, kde sa pestuje táto známa surovina. Momentálne sú najväčším producentom rumu práve Filipíny. Poznáme mnoho druhov rumu. Biely, zlatý aj tmavé odrody. Tmavá farba rumu sa získava vďaka zreniu v dubových sudoch.
Na Slovensku poznáme tradičný „tuzemák“, ktorý sa však vyrába úplne odlišným spôsobom ako originálny destilát. Preto sa musel časom premenovať na „um“, nakoľko s pravým rumom skutočne nemá nič spoločné.
Výroba rumu v skratke
Tradičný rum sa vyrába fermentáciou cukrovej trstiny, destiláciou a následným zrením, buď v nerezových nádobách, v ktorých rum zostane číry, alebo v drevených dubových sudoch. Práve v nich získa svoju špecifickú farbu aj chuť. Výsledkom sú rôzne druhy rumu, ktoré môžu mať od 37% až 80% objemu alkoholu.
Tipy rumu

Svetlé druhy rumu sa používajú prevažne do miešaných nápojov, ako známe mojito či pina colada. Zlaté a tmavšie odrody sú vhodné na konzumáciu najčastejšie len zachladené ľadom. Tmavé druhy rumu sú obľúbené aj v gastronómií na varenie a pečenie. Rumy môžu mať sladkastú chuť, ale sú aj suché verzie tohto destilátu.


Tradičné rumy sa vyrábajú aj na Slovensku. Za spomenutie stojí rum Jogaila Black, ktorý ma objem alkoholu 38%. Zaujímavosťou je, že destilát z pravej cukrovej trstiny následne zreje v dubových sudoch z európskych dubov po lahodnej 8 ročnej Nestville Whisky, vďaka čomu získa výnimočnú sladkastú a drevitú vôňu a chuť s jemným nádychom po whisky.
Zaujímavý je aj český rum Rum Božkov republica exclusive s objemom alkoholu 38%, ktorý ma dokonalo vyváženú chuť. Rum s tmavo jantárovou farbou sa vyznačuje sladkou chuťou s tónmi vanilky, sušeného ovocia a aromatických orieškov.

Rum môžeme konzumovať z rôznych sklenených pohárov. Z whisky pohárov aj pohárov na stopke. Elegantné a kvalitné poháre na rum vyrába aj známa slovenská firma Rona z Ledníckych Rovní. Ktorá vyrába rôzny sklenený sortiment kvalifikovaným personálom s najmodernejšími technológiami.
Tipy na pitie rumu

- Na Slovensku bol kedysi veľmi obľúbený nápoj rum s kolou. Avšak s tým našim tradično-netradičným tuzemským umom.
- Tradičný rum môžeme konzumovať samostatný, s ľadom, citrónmi či limetkami a kolou. Ale aj netradičnejšie so zázvorovým pivom či tonikom.
- Azda najznámejší drink s použitím tmavého rumu je Cuba libre. Príprava je jednoduchá. Pohár naplníme ľadom, nalejeme šťavu z polovice citrónu alebo limetky, pridáme jeden štamperlík bieleho alebo tmavého rumu a dolejeme colou.
- Zaujímavým drinkom je aj Dark ‘n’ Stormy. Pohár naplníme ľadom až po jeho vrch, nalejeme doň zázvorové pivo a na vrch pomaly nalejeme štamperlík tmávého rumu.
TIP: Rum sa používa aj v gastronómií. Viete ho využiť na prípravu domáceho pečeného čaju alebo sladkej maškrty v podobe opitého Izidora. Recept nájdete TU.
Zdroj: wikipedia.org
Obr. pixabay