
Tak čo? Dodržali ste 40 dňový pôst? Neviete sa dočkať Veľkého piatku, ktorý všetko odriekanie zavŕši a potajme už myslíte na zotmenie cez Bielu sobotu, ktoré prinesie tradičnú údenú šunku, klobásky, varené vajíčka a skvelú chuť syrov? My vám prezradíme zopár tradičných tipov a obzrieme sa aj do minulosti!
Symbol jari - vajíčka
Od nepamäti tvorili neoddeliteľnú súčasť pohanského sviatku jari. Ani dnes tomu nie je inak. Všetci ich využívame na výzdobu svojich príbytkov.
Vedeli ste, že?
Vajce bolo považované za symbol života už u starých Slovanov? Nosili ich na hroby svojich predkov, boli totiž znakom toho, že jeden život odišiel a druhý sa rodí.
Tradičné raňajky na Veľkonočnú nedeľu sa tiež nezaobišli bez tohto symbolu jari! Celá rodina spoločne zasadla k stolu a s chuťou sa po dlhom pôste pustili do praženice so žihľavovými lístkami, pankúcha, baby alebo plniny.
Farbite vajíčka prírodnými farbami!
Hoci dnes v obchodoch dostaneme rôzne farby na vajíčka, poznáme kreatívne techniky, my sme zalovili v spomienkach a objavili sme v nich tradičné farbenie veľkonočných symbolov.
Pamätáte si?
Ako deti sme všetky prázdniny trávili u starých rodičov. Nechodili s nami do kina, do obchodných centier a ich detských kútikov. Venovali sa nám po svojom. Jednou z obľúbených aktivít bolo farbenie vajíčok tradične. Poslúžila nám príroda.

- Ak sme chceli vajcia červené, do rajničky s horúcou vodou sme vložili úlomky slivkového dreva.
- Žlté sme varili spolu s rascou a obilím, ktorého bolo v starých šopách dostatok.
- Šupky červenej cibule sfarbili vajíčka do hneda.
- Mladá tráva, či petržlenová vňať do zelena.
- A čučoriedky? Hádajte! Po nich boli vajíčka krásne modré.
Okrem vajíčok na stole nechýbali ani údené dobroty. Našou najobľúbenejšou bola Veľkonočná baba. Neviete ako na to? My vám prezradíme tajný recept našich starých rodičov. Pokojne sa však môžete podeliť aj o tie vaše! Každý recept uvítame.
Tip na skvelú veľkonočnú babu:
Potrebujeme:
10 rohlíkov, 10 vajíčok, 1 l mlieka, soľ, mleté čierne korenie, čerstvá petržlenová vňať, 1/2 kg údeného mäsa (skúste naše, údené na bukovom dreve), 3 domáce klobásy (opäť stačí, ak sa zastavíte v našom obchode), kúsok slaniny
Postup:
Rohlíky nakrájame na drobné kocky, podobný postup zvolíme pri krájaní slaniny, šunky a klobásy. Masu premiešame, zalejeme litrom mlieka, osolíme. Pridáme korenie podľa chuti.
Žĺtka oddelíme od bielkov, samostatne vymiešame sneh. Rozmixované žĺtka pridáme do pripravenej masy, postupne pridávame aj sneh, v závere prisypeme nadrobno nasekanú vňať. Miešame naozaj iba zľahka, aby "cesto" zostalo nadýchané.
Plech vymastíme, posypeme strúhankou a vylejeme naň dôkladne premiešanú zmes. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 45 minút.

Dobrú chuť!
Tradične údené mäso
V kamennom obchode VALACH - tradičné slovenské a české výrobky si zakúpte údené mäso podľa vlastného výberu. Jeho prednosťou je, že je solené a následne údené tradičným spôsobom na bukovom dreve. Mäsko je bez umelých konzervantov, okrem samotného mäsa obsahuje iba 2% soli, solí sa desať a viac dní pred údením.
Ako správne uvariť veľkonočnú šunku?
- Večer pred varením namočte údené mäso do studenej vody, ktorá z neho vyplaví prebytočnú soľ.
- Túto vodu ráno pokojne vylejte, nebudete ju potrebovať.
- Pred varením pripravte do hrnca čistú vodu, ktorú môžte ochutiť podľa chuti prevažne celým čiernym korením, novým korením, bobkoým listom či cesnakom.
- Stačí ak do nej mäso ponoríte až vtedy, keď voda vrie. Stiahnu sa póry a mäso si zachová vlastnú šťavu.
- Následne šunku varíme tesne pod bodom varu okolo 90 °C
- Varíme podľa hmotnosti. 1 kg = 1 hod (a ak pridáte ešte desať minút navyše, dosiahnete želaný efekt).
Ako si vybrať správny druh údeného mäsa?
Náš zákazník - náš pán. Všetky druhy sú skutočne výborné, no samozrejme, že sme si pre vás pripravili rebríček vašich preferencií podľa obľúbenosti:
1. miesto: údené pliecko
2. miesto: údená krkovička
3. miesto: údené stehno - ľudovo nazývané aj šovdra (hlavne na strednom a východnom Slovensku :) )
4. miesto: údené karé

Nechajte sa zlákať lahodnou chuťou, navštívte náš obchod a nezabudnite poslať tip, či fotku vašich domácich veľkonočných špecialít.
Dobrú chuť!
Obrázky: pixabay.com, valachshop