Máte vo svojom okolí mliečny automat, PD družstvo alebo gazdu, ktorý ponúka čerstvo nadojené mlieko? Ak áno stačí si už len zabezpečiť trošku syridla od bačov alebo zo špecializovaných predajní a Vaša syrárska kariéra doma v kychyni sa môže začať.

Potrebujeme:
- 2,5l čerstvého mlieka
- 1 čajovú lyžičku syridla / Hannilase 200 /
- chuť do práce :)
Postup:
V prvom rade musíme mať k dispozícii čerstvé nepasterizované kravské, kozie alebo ovčie mlieko. Treba si byť ale úplne istý zdrojom, keďže je mlieko priamo nadojené a nepasterizované.
Ak máme obavy zo zdroja môžte si mlieko zahriať cca na 70 stupňov. Prebehne tým šetrná pasterizácia a väčšina potencionálne nežiadúcich mikroorganizmov by ste tým mali zničiť. Následne ho treba rýchlo schladiť. Toto som osobne ale doma nikdy neskúšal.
V recepte som použil 2,5l čerstvého kozieho mlieka z ktorého som vyrobil 290g kozieho syra. U rovnakého množstva kravského mlieka získame zhruba 700g kravského syra.
Takže čerstvé mlieko si nalejeme do hrnca a na miernom plameni prihrejeme na telesnú teplotu 35 - 40 stupňov. Osobne to skúšam len palcom bez teplomera. Mlieko nesmie páliť ale ani byť príliš horúce.
Odstavíme a vmiešame do neho syridlo. V tomto recepte som použili tekuté mikrobiálne syridlo Hannilase 200 určené na syrenie všetkých druhov mlieka a výrobu čerstvých syrov a syrov z krátkou dobou zrenia. Syridlo je taktiež vhodné aj na syrenie produktov vhodných pre vegetariánov.

Prykrijeme pokrievkou a necháme mliečko oddýchnuť cca 40 minút.
Ak všetko prebehlo ako malo, po 40-tich minútach sa mlieko zrazilo a pri naklonení hrnca sa nám pekne odlepuje od stien ako želé.

Následne syreninu porežeme nožom na kocky cca 2cm x 2cm a opäť necháme odstáť 15 minút. V tomto čase nám syrenina klesne na dno hrnca a na vrch sa vytlačí srvátka.

Usadenú syreninu z dna opatrne rukou zbierame dokopy. Pekne sa nám spája. Ak do syra chceme pridať nejaké bylinky či korenie, teraz je ten správny čas. Zapracujeme ich do syreniny a pokračujeme.

Prehodíme ju do sitka a rukou ešte mierne vytlačíme zvyšnú srvátku. Pozor čím viac vytláčate, tým bude Váš syr suchší a bude ho menej. Optimálna je stredná cesta - nechať v ňom trošku šťavy.

Takto pripravený domáci hrudkový syr necháme už len pár hodín odsáť a hotovo :)

Dobrú chuť...
Výrobu domáceho syra si môžete pozrieť aj "naživo" vo videu nižšie :)
Obrázky: pixabay.com, valachshop